ДАЗВ має намір до літа обрати підрядника для будівництва сховища осклованих РАВ

Джерело: Українська енергетика, 25 лютого 2021
Державне агентство з управління Зоною відчуження має намір розпочати будівництво сховища для збереження сховища осклованих високоактивних РАВ, які повертатимуться з Російської Федерації.
Про це під час публічного звіту сказав в.о. голови ДАЗВ Андрій Пляцко
Тендер хочуть оголосити уже в березні.
"Ми сподіваємося, що у березні почнемо відкривати тендерні пропозиції, до початку літа оголосимо переможця та почнемо укладати угоди", - зазначив Пляцко.
Нагадаємо, ДП НАЕК "Енергоатом" може потрапити під штрафні санкції від Російської Федерації через затримку будівництва сховища осклованих високоактивних радіоактивних відходів, що залишаються після переробки відпрацьованого ядерного палива.
Централізоване захоронення та довготривале зберігання ВАВ буде здійснюватися на майданчику комплексу виробництв із дезактивації, транспортування, переробки, захоронення радіоактивних відходів "Вектор" на території зони відчуження. Промислова зона (зона поводження з РАВ) виключена з території Чорнобильського заповідника і не входить до територій, резервованих для наступного заповідання.
Сховище осклованих ВАВ призначено для приймання у власність держави, підготовки та проміжного зберігання строком до 100 років, із відповідними захисними інженерними бар’єрами, системами електропостачання, водопостачання та водовідведення, вентиляції, відеоспостереження, очищення забрудненого повітря та радіометричного контролю. У подальшому всі відходи мають бути захоронені в геологічному сховищі.

Читай також

Архів