2020

Вітаємо з Днем енергетика України!

Шановні працівники енергетичної галузі!  
З нагоди професійного свята щиро вітаємо Вас з Днем енергетика!  

Міненерго напрацьовує проєкти рішень для врегулювання питань подальшої роботи ДП "СхідГЗК"

У Міненерго під головуванням заступника Міністра Максима Немчинова проведено нараду за участю в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, в.о. генерального директора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Антона Бендика, представників галузевої профспілки, народних депутатів та фахівців Міненерго.

Проект енергетичної безпеки USAID назвав ключові напрямки співпраці з Міненерго у 2021 році

Проект енергетичної безпеки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID) визначив ключові напрямки співпраці з Міністерством енергетики на 2021 рік. Обговорення напрямків спіробітництва відбулося під час засідання Наглядової ради Проекту, передає пресслужба Міненерго. 

Про енергоринок та ядерну безпеку в річному звіті ЄС «Про реалізацію угоди про асоціацію з Україною»

У щойно оприлюдненому щорічному звіті ЄС «Про реалізацію угоди про асоціацію з Україною» (Association Implementation ReportonUkraine, 27.11.2020) зазначається, що в Україні залишається низка невирішених критичних проблем в сфері електроенергетики, енергоефективності та екології. 

«Енергоатом» вивчить можливість виробництва водню, а «Нафтогаз» - його транспорту до ЄС

ДП «НАЕК «Енергоатом» в рамках співпраці з НАК «Нафтогаз України» щодо розвитку потенціалу водневої енергетики вивчить можливість виробництва водню з електроенергії АЕС, а нафтогазовий холдинг – транспорту цього ресурсу в ЄС за допомогою газотранспортної інфраструктури. 

Погасити борги перед атомною генерацією

З огляду на стан НАЕК «Енергоатом» Президент Володимир Зеленський вимагає невідкладно врегулювати питання заборгованості перед компанією за поставлену електроенергію, що забезпечить її подальшу стабільну роботу та фінансування програми капітальних інвестицій, спрямованих на розвиток та підтримання безпеки експлуатації АЕС. 

Читайте огляд "Перспективи використання водню та роль України в Європейській водневій енергетичній революції"

Читайте огляд, підготовлений Асоціацією "Український ядерний форум", - "Перспективи використання водню та роль України в Європейській водневій енергетичній революції" у розділі сайту асоціації "Публікації_статті" 

Президент України провів нараду щодо вирішення проблем НАЕК «Енергоатом»

Президент України Володимир Зеленський провів першу селекторну нараду, перебуваючи на самоізоляції після того, як дізнався про позитивний тест на коронавірусну інфекцію. Нарада була присвячена питанням роботи НАЕК «Енергоатом».

Малий модульний реактор Holtec SMR-160 після 10 років розробки, вступає в процес ліцензування USNRC

Компанія Holtec International повідомила, що почала процес сертифікації дизайну малих модульних реакторів SMR-160 Комісією з ядерного регулювання США (USNRC) за прискореним графіком.

ДНТЦ ЯРБ отримав сертифікат відповідності ISO 9001:2015

Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки в черговий раз підтвердив відповідність функціонування інтегрованої системи менеджменту вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2015. 

Енергоатом пропонує вивести з бюджету фонд зняття АЕС з експлуатації

ДП "НАЕК "Енергоатом" пропонує парламенту вивести Фінансовий резерв зняття енергоблоків АЕС з експлуатації (ФРЗЕ) з держбюджету і дозволити компанії вкладати кошти, накопичені у ньому, у державні й боргові цінні папери, випущені державними банками України, та цінні папери, випущені міжнародними фінансовими організаціями.  

Триває процес корпоратизації ДП "НАЕК "Енергоатом"

 Під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулася нарада з питань корпоратизації ДП «НАЕК «Енергоатом», в якій взяла участь в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець та керівництво міністерств та відомств.

Корейські фахівці допоможуть дезактивувати радіацію на ЧАЕС

Чорнобильська АЕС співпрацюватиме з Корейським інститутом досліджень атомної енергії (KAERI) щодо дезактивації фрагментів бетону та металу, які мають радіоактивне забруднення.  

Колектив та члени Асоціації "УЯФ" висловлюють співчуття рідним та близьким Володимира Коровкіна

15 жовтня на 91-ому році пішов з життя Володимир Олександрович Коровкін.

В.о. міністра енергетики Буславець зібрала нараду з енергетиками країни на Южно-Українській АЕС

В.о. міністра енергетики Ольга Буславець зібрала на Южно-Українській АЕС виїзну нараду з державними енергетиками країни, повідомляє УНН.

Володимир Зеленський: Ми плануємо розвиток атомної енергетики в Україні у “безпечному форматі”

Україна має підтримувати розвиток атомної енергетики у "безпечному форматі". Таку думку висловив Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю виданню Politico. 

Східний ГЗК за 8 міс зменшив виробництво уранового концентрату на 5% – до 578,9 тон

За даними Міністерства енергетики, ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» у січні-серпні 2020 року порівняно з аналогічним періодом 2019 року зменшив виробництво уранового оксидного концентрату на 5,4% - до 578,97 тон загальною вартістю 2,252 млрд грн.  

Енергоатом та Westinghouse підписали контракт про постачання ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-440

30 вересня в Офісі Президента України очільником Енергоатома Петром Котіним та президентом і головним виконавчим директором Westinghouse Патріком Фраґманом (Patrick Fragman) підписано угоду між ДП «НАЕК «Енергоатом» та компанією Westinghouse про постачання ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-440 Рівненської АЕС. 

Уряд ухвалив постанову для залучення 6 млн євро на ядерну безпеку

28 вересня, на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження, що передбачає створення правових підстав для укладення угоди між Урядом України та Єврокомісією у сфері ядерної безпеки.

Міненерго зобов'язало Енергоатом активізувати роботу з будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива

Під головуванням в.о. Міністра енергетики Ольги Буславець відбулася нарада за участі віце-президента Holtec International Ріаза Авана та керівництва НАЕК «Енергоатом», ініційована компанією Holtec International через порушення Енергоатомом контрактних умов в рамках проекту будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. 

НАЕК «Енергоатом» і НАК «Нафтогаз України» підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю

24 вересня 2020 року, Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» та Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю. Свої підписи під документом поставили очільник Енергоатома Петро Котін та голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. 

Попри складне фінансове становище Енергоатом гарантує безперебійне та безпечне функціонування АЕС

Найвищим пріоритетом для ДП НАЕК «Енергоатом» є дотримання стандартів ядерної та радіаційної безпеки. 
Як лідер енергетичної галузі України НАЕК «Енергоатом» усвідомлює всю повноту відповідальності за експлуатацію ядерних об'єктів, тому навіть попри вкрай складне фінансове становище Компанії безпека АЕС залишається на чільному місці. 

Президент підписав указ про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері та розвитку ядерної енергетики

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 406/2020 «Про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері та подальшого розвитку ядерної енергетики».

Президент України Володимир Зеленський: «Ми всі зацікавлені у тому, щоб підтримати українську атомну генерацію»

В рамках робочої поїздки до Хмельницької області Президент України Володимир Зеленський відвідав Хмельницьку АЕС, де ознайомився з роботою станції, зустрівся з трудовим колективом та провів нараду з керівництвом  ХАЕС та державного підприємства НАЕК «Енергоатом». 

Видано окремий дозвіл на провадження діяльності з введення в експлуатацію проміжного Сховища відпрацьованого ядерного палива

Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій ПЛАЧКОВ передав першому заступнику Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдану Боруховському окремий дозвіл на право провадження діяльності ДСП «Чорнобильська АЕС» з введення в експлуатацію ядерної установки - проміжного Сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2).

FORATOM був прийнятий зацікавленою стороною в European Clean Hydrogen Alliance (ECH2A) - Європейський альянс за чистий водень

FORATOM був прийнятий зацікавленою стороною в European Clean Hydrogen Alliance (ECH2A) - Європейський альянс за чистий водень, започаткований в рамках Нової промислової стратегії для Європи 8 липня 2020 року.  

Секретаріат ЄЕС: потрібен перехід на фінансове ПСО, реформа ціноутворення для населення і зняття обмежень для генерації

Секретаріат Європейського Енергетичного співтовариства звернувся до Міністерства енергетики України та енергорегулятора (НКРЕКУ), з проханням скасувати до кінця року дію постанови про покладання спеціальних зобов'язань на ринку електричної енергії і перейти до впровадження фінансової моделі ПСО. 

«Укренерго» та «Енергоатом» розпочали випробування на енергоблоках АЕС в рамках підготовки до інтеграції ОЕС України до ENTSO-E

НЕК «Укренерго» та НАЕК «Енергоатом» 17 серпня розпочали проведення випробувань систем збудження генераторів енергоблоків атомних електростанцій. 

Оновлення енергетичної інфраструктури України - стратегічне завдання Міненерго

Співпраця промислових «гігантів» із вітчизняними генеруючими компаніями сприятиме побудові нової енергетичної інфраструктури в Україні. На цьому наголосила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець під час робочого візиту у складі делегації Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля до АТ «Турбоатом» у м. Харкові. 

Американська компанія USNC має намір збудувати малий модульний реактор в Південній Кореї

Американська компанія Ultra Safe Nuclear Corporation (USNC) підписала меморандум про взаєморозуміння з південнокорейською компанією Hyundai Engineering (HEC) і Корейським науково-дослідним інститутом атомної енергії (KAERI) про впровадження в Південній Кореї розробленого нею проекту модульного реактора малої потужності MMR (мікромодульний реактор). 

Уряд удосконалив механізм ПСО: "Енергоатом" та "Укргідроенерго" отримали змогу продавати більше електроенергії за вигідними умовами

Частку електроенергії, яку НАЕК «Енергоатом» продаватиме за механізмом ПСО, зменшили з 80% до 50-55%. Для «Укргідроенерго» цю частку зменшено з 35% до 30%. Відповідно, збільшується частка електроенергії, яку компанії зможуть продавати за двосторонніми договорами та на інших сегментах ринку на конкурентних умовах. 

ОАЕ запустили першу в арабському світі АЕС

Об'єднані Арабські Емірати стали першої арабською країною, яка ввела в експлуатацію АЕС. 1 серпня запрацювала АЕС "Барака" в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ). В Абу-Дабі наголосили на мирному характері ядерної програми ОАЕ.

Депутатів Кіровоградської обласної ради запевнили, що ДП “СхідГЗК” не приватизуватимуть

З повідомлення Прес-служби Кіровоградської облради: Міненерго запевнило, що відстоюватиме позицію депутатів Кіровоградщини стосовно недопущення приватизації ДП “СхідГЗК”. 

Уряду передали проєкт Національного Плану з Енергетики та Клімату

Проєкт Low Carbon Ukraine (LCU) повідомляє, що 22 липня передав проєкт Інтегрованого плану з боротьби зі зміною клімату та розвитку енергетики до 2030 року (НПЕК) заступнику Міністра енергетики Ярославу Демченкову. Саме Міністерство енергетики відповідальне за процес розробки проєкту НПЕК. 

Антимонопольний комітет України рекомендував НКРЕКП усунути причини виникнення порушень на ринках електричної енергії

З метою усунення умов, що сприяють виникненню порушень  Антимонопольний комітет України рекомендував НКРЕКП наступне...

Єврокомісія виділяє Україну як пріоритетного партнера в розвитку водневої енергетики

27.07.2020. Міністерство енергетики планує розглянути можливість будівництва в Україні заводу з виробництва водню. Про це повідомила на прес-конференції виконуюча обов'язки міністра енергетики України Ольга Буславець. 

Розпочинається дослідно-промислова експлуатація першого пускового комплексу нового безпечного конфайнмента

24.04.2020. Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков вручив заступнику Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Роману Шахматенку окремий дозвіл ДСП «Чорнобильська АЕС» на дослідно-промислову експлуатацію першого пускового комплексу нового безпечного конфайнмента об’єкта «Укриття».

Укренерго погодило збільшення виробництва електроенергії атомними станціями

ПрАТ НЕК "Укренерго" погодилося з пропозицією ДП "НАЕК "Енергоатом" збільшити обсяг виробництва електроенергії з 73,7 млрд кВт-годин до 76,5 млрд кВт-годин за 2020 рік. 

Стратегічне партнерство з ЄС у галузі енергетики спрямоване на продовження реформи енергетичного сектора для зміцнення енергетичної безпеки - Ярослав Демченков

Заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков взяв участь в дискусії на тему «Енергетичний Сектор», яка відбулась у рамках онлайн обговорення «Регіональне обговорення реформ: на шляху до Вільнюса». 
Метою заходу стало обговорення прогресу впровадження реформи енергетичного сектору, євроінтеграційного прогресу та стратегічного планування, визначення пріоритетів змін. 

Дослідження NEA пропонує державам умови для скорочення витрат на атомне будівництво

Атомна енергетика може зіграти дуже важливу роль в найближчому майбутньому - як частина економічного відновлення після пандемії COVID - і в більш довгостроковій перспективі для досягнення цілей екологічної та енергетичної безпеки, але витрати на будівництво нових великих АЕС є серйозним бар'єром, заявив генеральний директор NEA Вільям Магвуд на вебінарі «Скорочення витрат на будівництво в атомній енергетиці: практичне керівництво для зацікавлених сторін».

«Енергоатом» планує продовжувати строк експлуатації енергоблоків 1000 МВт до 60 років

ДП «НАЕК «Енергоатом» ставить собі за мету максимально продовжувати строкексплуатації енергоблоків В-320 встановленою потужністю 1000 МВт - до 60 років. Про це 3 липняповідомив директор з продовження експлуатації компанії Тарас Ткач під час online-брифінгу. 

Всесвітня ядерна асоціація випустила програмний документ щодо важливості продовження експлуатації АЕС

03.07.2020. Всесвітня ядерна асоціація (WNA) випустила та презентувала новий програмний технічний документ під назвою «Незмінна цінність активів ядерної енергетики» (The Enduring Value of Nuclear Energy Assets).

Уряд звільнив гендиректора концерну «Ядерне паливо»

Кабінет Міністрів України припинив повноваження генерального директора державного концерну «Ядерне паливо» Дробота Сергія, який виконував обов’язки генерального директором концерну з 16 квітня 2014 року, та призначив новим т.в.о. Білана Олександра, якого призначили заступником генерального директора держконцерну в серпні 2018 року.

Україна перегляне енергетичний баланс

02.07.2020. В НКРЕКП повідомили, що енергетичний баланс в Україні буде переглянутий у бік зменшення обсягів споживання та збільшення обсягів виробництва "Енергоатомом" на 1,5-2 МВт/год. 

СхідГЗК отримало ліцензію на провадження діяльності з переробки уранових руд

Державна інспекція ядерного регулювання України продовжила ліцензію на провадженнядіяльності з переробки уранових руд ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».Відповідне рішення було прийнято Держатомрегулювання 22 червня, після певноїзатримки.  

Антикризовий енергетичний штаб змінює правила функціонування енергоринку

19 червня, відбулося чергове засідання антикризового енергетичного штабу під головуванням прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. 

Створення у Верховній Раді України IX скликання міжфракційного депутатського об’єднання "За розвиток атомної енергетики"

17 червня, на пленарному засіданні ВРУ було оголошено про створення у Верховній Раді України міжфракційного депутатського об’єднання "За розвиток атомної енергетики".

Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії»

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» від 15.06.2020 №3657 опублікований на офіціному сайті ВРУ.

Щодо підтримки Асоціацією "УЯФ" звернення УСПП до Президента України

Лист підтримано провідними організаціями та об’єднаннями промисловців, роботодавців та підприємців, галузевими  асоціаціями, потужними промисловими підприємствами, в т.ч. і Асоціацією "Український ядерний форум".

FORATOM закликає Європейську Комісію підтримати гармонізацію ланцюжка поставок в галузі ядерної енергетики ЄС

Брюссель, 10 червня 2020 року: Сильний та диверсифікований ланцюжок поставок є важливим для забезпечення високого рівня безпеки, якості та надійності в ядерній галузі. Відповідно до звіту, опублікованого сьогодні FORATOM, Європейська Комісія має визнати важливість гармонізації Європейського ланцюжка ядерних поставок та підтримати держави-члени ЄС у перегляді їх регуляторної-правової  бази, з тим, щоб забезпечити використання сучасних високоякісних компонентів, виготовлених для інших галузей промисловості. Міцний і гармонізований європейський ланцюжок поставок також може допомогти ЄС відновити свою економіку після спалаху COVID-19. 

Дослідження FORATOM

FORATOM опублікувала своє дослідження "Оптимізація європейського ланцюжка ядерних поставок". Пропонуємо вашій увазі короткий опис цього дослідження, перекладений українською мовою. 

Відкритий лист Європейської атомної промисловості

Даний відкритий лист було підписано як 25-ма європейськими компаніями так і рядом ядерних асоціацій, в т.ч. і Асоціацією "Український ядерний форум". 

FORATOM підкреслює важливість чистої, керованої та європейської енергії для відновлення ЄС

Брюссель, 27 травня 2020 року: ФОРАТОМ висловлює жаль з приводу того, що Європейська Комісія не згадала про необхідність у  чистих, керованих та європейських джерелах енергії, у своєму, опублікованому сьогодні, зеленому плані відновлення. Ці три елементи є важливими, якщо ЄС дійсно хоче декарбонізувати свою економіку, створити робочі місця та забезпечити громадянам, лікарням та підприємствам доступ до енергії, яка їм потрібна та коли їм це потрібно. 

АНОНС: Круглий стіл «Атомно-промисловий комплекс України. Стан та перспективи розвитку»

Асоціація «Український ядерний форум» анонсує проведення круглого столу «Атомно-промисловий комплекс України. Стан та перспективи розвитку» 31 березня 2020 року, в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» (вул. Б. Хмельницького, 8/16, м. Київ), початок об 11:00. Читати анонс далі...

Читайте інтерв'ю ексзаступника гендиректора ДК "Ядерне паливо" Віталія Онищенко - "У атомної енергетики немає альтернатив"

Віталій Онищенко, ексзаступник гендиректора ДК "Ядерне паливо", розповів про перспективи енергоринку в Інтерв'ю OBOZREVATEL.COM від 20.01.2020 ...  

Нарада з метою обговорення потенціалу розвитку водневої енергетики в Україні

15 січня 2020 року у приміщенні Міністерства енергетики та захисту довкілля України (вул. Б. Хмельницького, 4, актова зала) відбулась нарада з метою обговорення потенціалу розвитку водневої енергетики в Україні. 

Енергоатом отримав найвищий рейтинг корпоративної стійкості

Енергоатом, 16.01.2020
НАЕК «Енергоатом» посіла перше місце у першому професійному рейтингу корпоративної стійкості українського бізнесу, який було розроблено на основі провідних міжнародних практик Sustainable Ukraine. 

Обрання нового президента ФОРАТОМу

Брюссель, 10 січня 2020 року: ФОРАТОМ із задоволенням повідомляє, що  Генеральна Асамблея Асоціації призначила Есу Хювяринена (Esa Hyvärinen) президентом ФОРАТОМ на два роки, починаючи з 1 січня 2020 року.