Триває процес корпоратизації ДП "НАЕК "Енергоатом"

Джерело: Кабмін, 27.10.2020
Під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулася нарада з питань корпоратизації ДП «НАЕК «Енергоатом», в якій взяла участь в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець та керівництво міністерств та відомств.
У результаті обговорення було визначено, що модель корпоратизації має:
- відповідати міжнародній практиці,
- безумовно обмежувати відчуження майна, яке відноситься до ядерних установок та ядерних матеріалів,
- дати визначеність у поводженні з ядерними матеріалами,
- забезпечити прозорість на етапі здійснення корпоратизації та в подальшому під час функціонування новоутвореного акціонерного товариства.
За такого варіанту корпоратизації 100% акцій належатимуть державі. Водночас, для реалізації такого підходу необхідно підготувати та прийняти зміни до відповідного законодавства.
«Такий підхід підтримує і Міністерство, і НАЕК «Енергоатом». Зараз необхідно підготувати зміни до законодавства, що дозволять провести корпоратизацію держпідприємства у найбільш оптимальний спосіб», – наголосила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець.
Всіма учасниками наради підтримано такий підхід, наступний крок - затвердження дорожньої карти, яку вже почало готувати Міненерго.
Водночас Міненерго вже зараз працює над створенням Наглядової ради НАЕК «Енергоатом» і очікує на активну участь з боку інших органів влади, причетних до цього процесу.
«Наказами Міністерства затверджено принципи формування Наглядової ради НАЕК «Енергоатом» та положення про Наглядову раду Енергоатома. Ми підготували звернення до Мінекономіки і очікуємо, що найближчим часом Мінекономіки разом із Комітетом з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств розпочнуть формування Наглядової ради. Ми не чекаємо на завершення корпоратизації, а вже зараз, відповідно до Статуту, рухаємося до підвищення ефективності управління компанією», – підсумувала Буславець.

Читай також

Архів