Європейський парламент прийняв науково обґрунтоване рішення, включаючи ядерну енергетику до таксономії

Брюссель, 6 липня 2022 р.: NuclearEurope вітає Європейський Парламент, який сьогодні вирішив слідувати науковим висновкам та підтримати Додатковий Делегований Акт, який включає ядерну енергетику до таксономії. 

Сьогодні, 24 лютого, о 5.00 збройні сили Російської Федерації розпочали інтенсивні обстріли міст України

Ворог намагається зруйнувати військову та критичну інфраструктуру України.

Обрано нового голову НКРЕКП

Члени Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), обрали новим головою регулятора Костянтина Ущаповського. Про це повідомляє НКРЕКП. 

Атоменергомаш планує розпочати виготовлення елементів паливних касет Westinghouse вже через півроку

Компанія Westinghouse Electric Sweden AB акредитувала ВП «Атоменергомаш» як постачальника голівок і хвостовиків для паливних касет Westinghouse. 

NuScale та KGHM погодились розгорнути ММР в Польщі

NuScale Power і польський виробник міді та срібла KGHM Polska Miedz SA підписали остаточну угоду про початок роботи щодо розгортання першої електростанції з малим модульним реактором NuScale VOYGR (ММР) у Польщі вже у 2029 році.

Міністерство енергетики США запускає програми ядерної та водневої інфраструктури

Через кілька днів після того, як Міністерство енергетики США (DOE) запустило програму на 6 млрд доларів по підтримці продовження роботи існуючих атомних електростанцій, воно розпочало свою інвестиційну програму на 9,5 млрд доларів в технології чистого водню, які можуть також включати використання ядерної енергії. 

Верховна Рада ухвалила закон щодо розвитку установок зберігання енергії

Документом врегульовується визначення статусу систем накопичення енергії

ЮУАЕС двома блоками почала працювати у режимі нормованого первинного регулювання частоти

Енергоблоки №1 та №2 Южно-Української АЕС з 10 лютого почали працювали у режимі нормованого первинного регулювання частоти. Сертифікований обсяг резерву на кожен з «мільйонників» складає 20 мегаватів. 

Президент Франції оголосив по плани з будівництва до 14 нових атомних енергоблоків

Президент Франції Емманюель Макрон оголосив про плани будівництва щонайменше шести нових ядерних енергетичних реакторів – і можливість будівництва ще восьми (загалом 14). Про це французький лідер заявив 10 лютого під час свого виступу у французькому Бельфорі на заводі з виготовлення турбін Arabelle для французьких АЕС. 

Держатомрегулювання готується звітувати за 2021 рік

Підсумки діяльності з регулювання ядерної та радіаційної безпеки у 2021 році та пріоритетні напрями роботи на 2022 рік будуть розглянуті на засіданні Колегї Держатомрегулювання, яка відбудеться 17 лютого.  

Німеччина підготувала для України кредит на розвиток проєктів у сфері водневої енергетики

Німеччина підготувала для України кредит для розвитку проектів водневої енергетики та планує надавати подальшу фінансову допомогу у цій сфері. Про це повідомила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою у Києві 07.02.2022. 

Наглядова рада «Укргідроенерго» пропонує переглянути ПСО по населенню – побоюється дефіциту коштів

Наглядова рада ПрАТ «Укргідроенерго» пропонує створити робочу групу для оцінки спецобов'язків із забезпечення доступною е/е населення (ПСО) та розробки можливих рішень, щоб уникнути дефіциту коштів для їх виконання. 

Інвестпроєкт Новокостянтинівської уранової шахти профінансовано на 79%. На гірничі роботи грошей не виділялося

На виконання державного інвестиційного проєкту «Новокостянтинівська шахта. Розвиток виробничих потужностей» у 2021 році було витрачено 65 млн 848 тис. грн (з них власних коштів СхідГЗК 222 тис. грн), що становить 79% від запланованих за цим проєктом на 2021 рік 83 млн 326 тис. грн. 

FORATOM вітає прийняття Делегованого акту Європейською Комісією

2 лютого 2022 року Колегія уповноважених прийняла Додатковий Делегований акт, який за певних умов включає ядерну енергію в таксономію сталого фінансування. FORATOM вітає це рішення, зокрема, заяву комісара Мейрід МакГіннес про те, що навіть якщо це виявилося складним завданням, важливо, щоб таксономія залишалася науково обґрунтованою.  

Єврокомісар МакГіннес: включення атомної енергетики до Таксономії ЄС стало важливим кроком до кліматично нейтральної економіки

На цьому Мейрід МакГіннес наголосила у ході прес-конференції, присвяченої представленню Делегованого закону (акту) про пом’якшення зміни клімату та адаптацію до Таксономії ЄС, який охоплює певну газову та ядерну діяльність. 

68% громадян Естонії підтримують можливість будівництва в країні малої атомної електростанції нового покоління

Згідно з результатами опитування, проведеного естонською консалтингової компанією Kantar Emor у січні 2022 року, 68% опитаних громадян Естонії підтримують розгляд використання атомної електростанції нового покоління для забезпечення безпеки електропостачання в Естонії.

Чи врятує ядерна енергетика Європу

Рішення європейських країн відмовитися від атомної енергетики після катастрофи на Фукусімі у 2011 році через 10 років видається невчасним. Енергетична криза, що охопила Європу, показала слабкі місця ЄС: залежність від постачання газу та дефіцит дешевої електроенергії. А екологічні суперечки навколо АЕС не дають інвесторам упевненості в тому, що вкладення у сектор себе виправдають. 

ЮТЕМ поставить ХАЕС деталі для трубопроводів

ТОВ «ЮТЕМ-Інжиніринг» уклало договір з Хмельницькою АЕС про виготовлення та постачання штампованих переходів концентричних з корозійностійкої сталі, які будуть використані під час проведення ремонтних робіт на АЕС.  

РАЕС завершила проєктування дата-центру

Рівненська АЕС завершила проєктування центру обробки даних і готується до Державної експертизи проєкту. Зауважується, що після цього остаточне рішення про будівництво та фінансування проєкту будівництва центру обробки даних (ЦОД) прийматиме дирекція НАЕК «Енергоатом». 

Шведська OKG AB підписала перший контракт на постачання водню з АЕС Оскарсхамн

Шведська енергетична компанія OKG AB підписала свій перший контракт на постачання водню, виробленого на її атомній електростанції Оскарсхамн. Як повідомляється в прес-релізі компанії угода укладена з Linde Gas AB, і передбачає поставку водню вже на початку поточного року. 

Радій: ПТК системи нормальної експлуатації турбінного відділення для РАЕС-1 пройшов приймальні випробування

Комплект програмно-технічного комплексу системи нормальної експлуатації турбінного відділення (ПТК СНЕ ТВ) для енергоблоку №1 РАЕС успішно пройшов приймальні випробування на полігоні компанії «Радій» 23 грудня.

Експорт та імпорт електроенергії у 2021 році

Україна у 2021 році експортувала 3,5 млн МВт-год електроенергії, з них 72% з Бурштинського енергоострову. Імпортовано було вдвічі менше - 1,7 млн МВт-год, більшість обсягів - 75% - надійшли до ОЕС України.  

Методологію «Укренергомашин», яка отримала держпремію за 2021 рік, планується застосувати на всіх українських АЕС

Методологія об'єктно-орієнтованої багаторівневої комплексної оптимізації проточних частин потужних парових турбін в єдиному інтегрованому інформаційному просторі САПР «Турбоагрегат» планується застосувати при модернізації турбоагрегатів на усіх українських АЕС та при виготовленні обладнання для нових енергоблоків. 

СхідГЗК та Енергоатом обговорили шляхи виходу з кризи урановидобувного підприємства

12 січня 2022 року керівники НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та Східного гірничо-збагачувального комбінату Сергій Шовгеля за участю очільників підрозділів обох підприємств провели координаційну нараду. Зустріч була присвячена темі розвитку урановидобувної галузі України та, зокрема, взаємодії СхідГЗК з основним споживачем уранової продукції – держкомпанією «Енергоатом». 

«ЮТЕМ – Технологічні трубопроводи» поставить елементи трубопроводів для спринклерної системи енергоблоку №1 РАЕС

ТОВ «ЮТЕМ – Технологічні трубопроводи» підписано договір з Рівненською АЕС про виготовлення та постачання елементів трубопроводів з нержавіючої сталі, які будуть використані під час проведення ремонтних робіт спринклерної системи енергоблоку №1.

Ліцензування ЦСВЯП та ХАЕС-3 – ДІЯРУ та ДНТЦ ЯРБ визначили пріоритетні завдання

Державна інспекція ядерного регулювання  України та Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки визначили пріоритетні завдання на найближчу перспективу. Про це повідомляється у прес-релізі ДНТЦ ЯРБ за результатами робочої наради, яку провів з фахівцями центру виконуючий обов’язки голови ДІЯРУ Олег Коріков.   

Президент підписав закон про локалізацію: держкомпанії будуть купувати енергообладнання з 10%-ю локалізацією

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №3739 "Про внесення змін до закону України "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості", який зобов’язує державні підприємства та організації купувати енергетичне обладнання (дизель-генератори, генератори, трансформатори, турбіни, газові компресори та ін.) лише у виробників, які забезпечать рівень локалізації на рівні 10% (частка локалізації буде зростати з роками).

FORATOM пропонує вдосконалення додаткового делегованого акта до таксономії ЄС

Брюссель, 11 січня 2022 року: FORATOM публікує прес-реліз в якому відображає свої пропозиції Єврокомісії до Додаткового делегованого акту (CDA). 

Виробництво електроенергії в Україні за 2021 рік зросло на 5,2%

Виробництво електроенергії в Україні в 2021 році зросло на 5,2% — до 156 575,7 млн кВт-год. Про це повідомляє Міністерство енергетики України. 

Галущенко обіцяє корпоратизацію «Енергоатома» вже в цьому році

Корпоратизація ДП НАЕК «Енергоатом» запланована на 2022 рік. Про це на брифінгу повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. 

Державні «Миколаївобленерго» та «Хмельницькобленерго» продають «Енергоатому» енергозбути

Акціонери державних ОСР «Миколаївобленерго» та «Хмельницькобленерго» вирішили продати НАЕК «Енергоатом» 100% своїх електропостачальних компаній

Атомна енергетика має отримати статус «екологічно стійкої»

Згідно оприлюдненого 1 січня 2022 року прес-релізу Єврокомісії, 31 грудня 2021 року всім країнам-членам ЄС розіслано проект документу Додаткового делегованого акту (CDA) про включення ядерної енергетики в таксономію ЄС та надання їй статусу «екологічно стійкої».