Атомна енергетика має отримати статус «екологічно стійкої»

Український ядерний форум здійснює постійний моніторинг процесів, що стосуються включення ядерної енергетики до таксономії ЄС, та інформує про прогрес у цьому питанні. 
Отже, як повідомлялось у прес-релізі Єврокомісії, оприлюдненому 1 січня 2022 року, 31 грудня 2021 року всім країнам-членам ЄС розіслано проект документу Додаткового делегованого акту (CDA) про включення ядерної енергетики в таксономію ЄС та надання їй статусу «екологічно стійкої». Цей документ, буде використано для двотижневих внутрішніх консультацій серед експертів зі сталого фінансування країн-членів ЄС, які закінчуються 12 січня 2022 року. Після цього остаточний текст буде узгоджено Єврокомісією та надіслано до Ради Європи та Європарламенту для прийняття або відхилення простою більшістю голосів протягом наступних 4 (+2) місяців і має набути чинності на початку 2023 року. 
Проект Додаткового делегованого акту (CDA) встановлює критерії для класифікації як «стійких» інвестицій в атомні або газові електростанції з метою орієнтування «зеленого фінансування» на діяльність, що сприяє скороченню викидів парникових газів. Таксономія ЄС встановлює саме перелік економічної діяльності, яка оголошується «екологічно стійкою». Єврокомісія пропонує визнати в Таксономії атомні енергоблоки та газові електростанції «зеленими» на тій підставі, що вони є «перехідними» видами діяльності, які мають викиди парникових газів нижчі за середні по галузі, а отже, можуть потенційно отримати вигоду від сталого фінансування. 

Читай також

Архів