Європейський парламент прийняв науково обґрунтоване рішення, включаючи ядерну енергетику до таксономії

Джерело: Прес реліз NuclearEurope, 06.07.2022
Брюссель, 6 липня 2022 р.: NuclearEurope вітає Європейський Парламент, який сьогодні вирішив слідувати науковим висновкам та підтримати Додатковий Делегований Акт, який включає ядерну енергетику до таксономії.
«Наука чітко стверджує, що ядерна енергія є стійкою та необхідною для боротьби зі зміною клімату. Приємно бачити, що більшість у Європейському Парламенті вирішила прислухатися до експертів і прийняти правильне рішення», – зазначає Ів Десбазей, генеральний директор NuclearEurope. «У нас залишилося менше 30 років, щоб декарбонізувати нашу економіку за допомогою стійкого розвитку. Прислухаючись до науки, ці євродепутати посилили шанси ЄС на досягнення цієї амбітної мети».
На думку NuclearEurope, результати сьогоднішнього голосування:
Підтримують позицію науки: власний науковий орган Європейської комісії, інститут JRC, дійшов висновку, що атомна енергетика є такою ж екологічною, як і інші технології виробництва електроенергії, які вже вважаються такими, що відповідають таксономії (тобто відновлювані джерела енергії). І це масштабне дослідження було підтверджено двома іншими групами наукових експертів: Групою експертів із захисту від радіації та громадського здоров’я згідно зі статтею 31 Договору про Євратом та Науковим Комітетом із охорони здоров’я, навколишнього середовища та нових ризиків.
Ставлять Європейський Союз  в рівні умови у глобальному  світі: 
Інтерес до ядерної енергії зростає в усьому світі, включно з ЄС. Оскільки європейська атомна промисловість є основним важелем декарбонізації європейської економіки, у розробці є багато проектів, які вимагатимуть значних приватних інвестицій: розширення існуючого ядерного парку, нові проекти будівництва (великі реактори та малі модульні реактори),  розвиток нових європейських технологій (наприклад реактори нового покоління). Інвестиції в європейський ядерний сектор означає інвестиції в декарбонізоване майбутнє Європи.
Посилює безпеку енергопостачання:  Сталий розвиток стосується не лише навколишнього середовища, а й соціальних та економічних аспектів. Доступ до енергії є фундаментальним соціальним правом, і безпека постачання є важливою частиною цього процесу. Ядерна енергія не залежить від погоди, ядерне обладнання доступне 24/7. Враховуючи, що сьогоднішнє рішення підтримує подальший розвиток ядерної енергетики в ЄС, це, у свою чергу, посилить безпеку поставок енергії.
«Сьогоднішнє голосування є дуже позитивним кроком у правильному напрямку», — додає пан Десбазей. «Тепер ми продовжимо працювати із зацікавленими сторонами на рівні ЄС, щоб гарантувати, що майбутня політика та механізми фінансування були узгоджені з результатами сьогоднішнього рішення».

Довідково: NuclearEurope - це торгова асоціація ядерної енергетики Європи, яка базується у Брюсселі (до 2022 року мала назву FORATOM). Членами NuclearEurope є 15 національних ядерних асоціацій і 6 корпоративних членів, і завдяки яким, NuclearEurope представляє майже 3 тисячі європейських компаній, що працюють в галузі атомної енергетики та підтримують близько 1 100 000 робочих місць.

Асоціація «Український ядерний форум» є асоційованим членом NuclearEurope починаючи з 2011 року. Асоціація УЯФ стала першою з подібних організацій з країн, що не є членами Європейського Союзу, яку прийняли до цієї організації. 

Читай також

Архів