Міністерство енергетики США запускає програми ядерної та водневої інфраструктури

Джерело: World Nuclear News, 16.02.2022
Через кілька днів після того, як Міністерство енергетики США (DOE) запустило програму на 6 млрд доларів по підтримці продовження роботи існуючих атомних електростанцій, воно розпочало свою інвестиційну програму на 9,5 млрд доларів в технології чистого водню, які можуть також включати використання ядерної енергії. Обидві ініціативи є частиною Закону про двопартійну інфраструктуру.

Фото. Президент Байден виступає перед підписанням двопартійного закону про інфраструктуру в листопаді 2021 року (Джерело: Ерін Скотт/Білий дім)

Закон – його повна назва «Закон про інфраструктурні інвестиції та робочі місця» – встановлює пакет у розмірі 1,2 трлн доларів як частину програми президента Джо Байдена «Повернутися до кращого», включаючи понад 62 млрддоларів для DOE для забезпечення справедливого майбутнього для чистої енергії, в тому числі підтримку продовження роботи атомних електростанцій, які нині забезпечують більше половини чистої електроенергії в США.
«Атомні електростанції США мають важливе значення для досягнення кліматичних цілей президента Байдена, і Міністерство охорони здоров’я прагне підтримувати 100% чистоту електроенергії та запобігати їх передчасному закриттю», – сказала міністр енергетики Дженніфер Гранхольм.
«Закон про двопартійну інфраструктуру робить це можливим, дозволяючи нам використовувати нашу існуючу інфраструктуру чистої енергії, зміцнювати нашу енергетичну безпеку та захищати робочі місця в США».
Програма ядерного кредиту в розмірі 6 млрд доларів на реактори, які «будуть сертифіковані», щоб стверджувати, що вони, за прогнозами, мали припинити роботу через економічні фактори, але припинення їх експлуатації призведе до прогнозованого збільшення забруднювачів повітря, і що розумніше надати регуляторні гарантії, що реактор продовжить безпечно працювати.
Кредити будуть виділені вибраним сертифікованим реакторам протягом чотирьох років і можуть бути надані до кінця вересня 2031 року, якщо кошти залишаться доступними.

Чистий водень

Міністерство енергетики оголосило про підтримку водневих програм відповідно до Закону про двопартійну інфраструктуру, при цьому 8 млрд доларів призначено для регіональних «центрів чистого водню» для розширення використання водню в промисловому секторі та за його межами; 1 млрд доларів на Програму електролізу чистого водню для зниження його вартості; і 500 млн доларів на підтримку ініціатив з виробництва та переробки водню.
Більшість нинішнього виробництва водню в США – близько 10 млн тон на рік, у порівнянні зі світовим видобутком приблизно 90 млн тон – відбувається за рахунок природного газу шляхом парового риформінгу метану, повідомляє Міністерство охорони здоров’я. Технологія електролізу, яка використовує електроенергію для виробництва водню з води, "може дозволити виробляти водень з використанням чистої електроенергії з відновлюваної енергії, включаючи сонячну, вітрову та ядерну енергію", - йдеться в повідомленні.
Програми підтримки допоможуть прискорити прогрес, знизити вартість технології та збільшити використання водню як чистого енергоносія, а також нададуть можливість за десять років знизити вартість чистого водню до 1 долара США за 1 кілограм.  

Читай також

Архів