Наглядова рада «Укргідроенерго» пропонує переглянути ПСО по населенню – побоюється дефіциту коштів

Джерело: Енергореформа, 07.02.2022
Наглядова рада ПрАТ «Укргідроенерго» пропонує створити робочу групу для оцінки спецобов'язків із забезпечення доступною е/е населення (ПСО) та розробки можливих рішень, щоб уникнути дефіциту коштів для їх виконання, передає Енергореформа.
Як повідомляється на сайті компанії за результатами засідання наглядової ради 7 лютого, відповідну пропозицію оприлюднив її голова Валентин Гвоздій.
«Наглядова рада стурбована ситуацією з ПСО та можливими прогнозами для компанії (…) Всіляко сприятимемо подальшому гармонійному розвитку «Укргідроенерго», – цитує прес-служба компанії Гвоздія.
У повідомленні також зазначається, що заступник генерального директора з комерційної діяльності ПрАТ Богдан Сухецький на засіданні звернув увагу наглядової ради, що перший квартал роботи нової моделі фінансової ПСО продемонстрував непрогнозованість витрат компанії на його виконання, а також значне перевищення цих витрат порівняно із запланованими Міненерго.
Важливі деталі:
  • «Укргідроенерго» у грудні заявило, що сама компанія та НАЕК «Енергоатом», які задіяні в ПСО по населенню, у січні-березні 2022 року зіткнуться з відсутністю коштів на його виконання внаслідок очікуваного фінансового дефіциту в обох компаній.
  • Водночас міністр енергетики Герман Галущенко у відповідь на це зазначив, що чинна модель ПСО по населенню, можливо, коригуватиметься ближче до кінця опалювального сезону, але загалом вона є збалансованою. Про відсутність дефіциту коштів у «Енергоатому» тоді заявив і його голова Петро Котін.
  • «Енергоатом» та «Укргідроенерго» з 1 жовтня 2021 року в рамках нової, так званої фінансової моделі ПСО, отримали право продавати ресурс на ринку та за рахунок доходів компенсувати постачальникам універсальних послуг (ПУП) тарифи для населення, що становлять 1,44 грн за кВт-год та 1,68 грн за кВт-год залежно від обсягу споживання.

Читай також

Архів