2021

Чиста та безпечна: ядерна енергетика повертається в Нідерланди

Новий коаліційний уряд Нідерландів вирішив повернутися до ядерної енергетики як до основного джерела чистої та безпечної енергії. Близько півмільярда євро виділили на підтримку будівництва нової атомної електростанції до 2025 року. 

Україна отримає від ЄС 5 млн євро на удосконалення підходів щодо ядерної безпеки

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина підписала Угоду про фінансування Річної програми дій 2020 року щодо співробітництва у сфері ядерної безпеки між Урядом України та Європейською Комісією. 

Кабмін схвалив концепцію Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2026 року

Кабінет Міністрів України на засіданні 29 грудня 2021 року затвердив Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2026 року.
За словами міністра енергетики Германа Галущенко,  це "крок до зміцнення енергонезалежності України".

Чехія підтримує зростання ядерної енергетики в умовах енергетичної кризи

Згідно з недавнім опитуванням IBRS, підтримка атомної енергетики у Чеській Республіцізросла до 65%, і близько 93% людей в країні хочуть, щоб вона залишалася самодостатньою у виробництві електроенергії. 

У Польщі підбирають локацію для будівництва першої АЕС

Приморські міста Любятово і Копаліно в польському муніципалітеті Хочево Поморського воєводства були названі найкращим місцем для розміщення першої в країні великої атомної електростанції. 

З днем енергетика!

Щиро вітаємо працівників енергетичної галузі! 

Підтримка експорту ММР NuScale в Україну

Агентство США з торгівлі та розвитку (USTDA) оголосило, що надасть підтримку українській владі в оцінці технології малих реакторів NuScale з метою майбутнього експорту. 

Демонстраційний високотемпературний реактор HTR-PM готується до підключення до мережі

Китайська національна ядерна корпорація (CNNC) повідомила, що демонстраційний реактор HTR-PM на АЕС Shidaowan (Шидаовань) в китайській провінції Шаньдун готовий до під'єднання до енергорозподільної системи країни. 

FORATOM підкреслює важливість довгострокової експлуатації існуючого ядерного парку ЄС

Брюссель, 14 грудня 2021 р.: FORATOM оприлюднив позиційний документ «Допомога у досягненні кліматичних цілей Європи за доступною ціною», в якому підкреслює важливість довгострокової експлуатації (LTO) існуючого парку ядерних реакторів.  

FORATOM підтримує включення низьковуглецевого водню в газовий пакет

Брюссель, 16 грудня 2021 року: ФОРАТОМ вітає увагу, приділену низьковуглецевому водню в газовому пакеті Європейської Комісії, оприлюдненому вчора.  

Олена Антонова: Україна має 6 місяців, щоб імплементувати вимоги REMIT

Енергетичний експерт, член Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (2018-2020 рр.), Олена Антонова. 

Кропівницький «Радій» замінив слідкуючий таймер для Ontario Power Generation Inc в рамках проєкту з реверс-інжинірингу

ПАТ «НВП «Радій», дійсний член Асоціації УЯФ, завершило проєкт реверс-інжинірингу для канадської компанії Ontario Power Generation Inc (OPG). 

The Daily Telegraph вважає, що відмова від АЕС стала однією з ключових помилок Меркель

Експерти, опитані виданням, вважають, що німці переоцінили небезпеку та збитки від ядерних інцидентів. І водночас, відмова ФРН від ядерної енергетики суперечить ключовій вимозі кліматичної політики Євросоюзу – зниженню викидів СО2. 

108 млн грн пропонується спрямувати для реабілітації колишнього Придніпровського хімічного заводу з Держбюджету до 2024 року

Міненерго розробило зміни до Держпрограми щодо реабілітації майданчика ПХЗ. Про це заявив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко під час пресконференції «Підтримка реабілітації колишнього Придніпровського хімічного заводу (ПХЗ) з боку ЄС вступає у третю фазу». 

ФРАНЦІЯ ХОЧЕ ВКЛЮЧИТИ АТОМНУ ЕНЕРГЕТИКУ У СПИСОК «ЗЕЛЕНИХ»

Президент Франції Еммануель Макрон підтримує включення ядерної енергетики в таксономію. Про це він заявив у своєму зверненні до Європейського комітету регіонів.

Великобританія вибирає високотемпературний газовий реактор (HTGR) для демонстрації переваг передових модульних реакторів

Міністр енергетики Грег Хендс підтвердив, що Великобританія побудує високотемпературний газовий реактор (HTGR) як центральну частину своєї програми досліджень, розробки та демонстрації передових модульних реакторів.

Впровадження Євросоюзом CBAM та його наслідки для України

Європейський Союз впроваджує цілком прагматичні механізми декарбонізації, ключовий з яких є досить небезпечним для України. Цей механізм вдарить по найболючішому: торгівлі між Україною та ЄС.
Виробництво електроенергії це одна з тих галузей, які є потенційно дуже вразливими до CBAM.

Вперше в історії вітчизняної атомної галузі Запорізька АЕС працює на 100% встановленої потужності

За 37-річну історію Запорізької атомної електростанції підприємство вперше несе навантаження, що дорівнює 100% встановленої потужності та становить 6040 МВт. 

Прес-реліз FORATOM: Опубліковано оновлений звіт про роль ядерної енергії в досягненні низьковуглецевої Європи

Брюссель, 30 листопада 2021 року: Згідно зі звітом Compass Lexecon, майбутня низьковуглецева система на основі змінних відновлюваних джерел енергії (vRES) потребуватиме резервних гнучких потужностей. У цьому відношенні ядерна енергетика забезпечує ключову конкурентну перевагу, оскільки є єдиною технологією, яка є низьковуглецевою та не залежить від погоди, тож може підтримувати перехід енергетичної системи в безпечних умовах. 

Міненерго підготувало законопроєкт щодо введення тимчасової адміністрації у разі загрози порушення безпеки постачання електроенергії

Міністерство енергетики оголосило про опублікування проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо введення тимчасової адміністрації у разі загрози порушення безпеки постачання електричної енергії».  

NNL і DNV об’єдналися для дослідження можливостей використання ядерного водню в газових мережах

Національна ядерна лабораторія Великобританії (NNL) та норвезька компанія DNV, що надає послуги із забезпечення безпеки та управління ризиками, об'єднують зусилля для вивчення можливості використання передових ядерних технологій для переведення газових мереж Великобританії на водень. 

Ціна квот на викиди СО2 у ЄС зросла на 25,5% з початку місяця

Ціна квот на викиди вуглекислого газу в європейській системі торгівлі викидами зросла на 25,5% з 1 листопада, досягнувши історично рекордної позначки 74,46 Євро за підсумками торгів 25 листопада, свідчать дані біржових котирувань Ember. 

Міністерством енергетики затверджено прогнозний баланс електроенергії на наступний рік

«Новий прогнозний баланс на 2022 рік передбачає збільшення виробництва електричної енергії на 2,5% - до 161 мільярд кВтгод», – зазначив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко. 

Обрано нового президента Асоціації «Український Ядерний Форум»

23 листопада 2021 року Загальними зборами Асоціації «Український Ядерний Форум» було обрано нового Президента Асоціації. Ним став т.в.о. першого віце-президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Остаповець Олександр  Анатолійович. 

Герман Галущенко: Атомна енергетика - це декарбонізоване майбутнє

Держава вважає атомну енергетику основою енергетики країни. На цьому наголосив міністр енергетики Герман Галущенко, відкриваючи міжнародну конференцію «Атомні можливості для розвитку країни».

 

Україна здійснює пробні прогони до першого в світі Централізованого сховища відпрацьованого палива, вивантаженого з реакторів російського виробництва

Багаторічний партнер Енергоатома, американська компанія Holtec опублікувала на своєму офіційному сайті статтю про результати двостороннього співробітництва в одному з найамбітніших атомних проєктів – будівництві Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Пропонуємо до вашої уваги переклад матеріалу. 

Атомна спільнота закликає до ефективного завершення кліматичного саміту у Глазго

Генеральна директорка Всесвітньої ядерної асоціації Сама Більбао-і-Леон на кліматичній конференції у шотландському місті Глазго заявила, що ядерну енергетику недостатньо цінують у боротьбі з негативними змінами клімату. 

Харківське підприємство "Українські енергетичні машини" заявляє про високий ступінь готовності турбіни потужністю 1100-1200 МВт для добудови енергоблоку № 3 Хмельницької АЕС

Ще в 2009 році було прийняте рішення про те, що харківське підприємство "Українські енергетичні машини" (тоді – "Турбоатом") поставлятиме турбіну для Хмельницької АЕС.  

Франція вперше за десятиліття почне будівництво АЕС

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон під час телезвернення до співгромадян.

Воднева стратегія України сприятиме комплексному розвитку галузі

Заступниця міністра енергетики Юлія Підкоморна провела чергове засідання Робочої групи з розробки Водневої стратегії України. Під час засідання обговорили рамкові рекомендації для створення Водневої стратегії України, розроблені спільно фахівцями Міненерго та експертами USAID Проєкту енергетичної безпеки. 

Україна приєдналася до американської ініціативи Net Zero World

Презентація ініціативи відбулася в рамках 26 кліматичної конференції ООН – COP26 у форматі панельної дискусії.
Україна є рівноправним партнером ініціативи, що пропонує поглиблену співпрацю в атомній енергетиці, яка допоможе забезпечити Європу доступною енергією без викидів вуглекислого газу. 

Українське ядерне товариство презентувало Аналітичний звіт «Вплив ядерної галузі на розвиток України»

Втретє поспіль ГО «УкрЯТ» проводить комплексну оцінку діяльності підприємств ядерної енергетики та промисловості, їхнього сукупного внеску у економіку, соціальну сферу та екологію України.
Перше дослідження було презентовано у 2019 році та підготовлено разом з Асоціацією «Український ядерний форум» (УЯФ). Методологія для дослідження розроблялались спільно Українським ядерним товариством та Асоціацією «УЯФ». 

Першими у Європі ММР з’являться у Румунії

Плани щодо побудови на території Румунії першої у Європі АЕС на базі технології малих модульних реакторів (ММР) озвучили днями у Вашингтоні.

Моделювання МАГАТЕ показує, що високі ціни на природний газ роблять оптимальним виробництво водню з використанням ядерної енергії

Згідно з новим дослідженням МАГАТЕ, яке підкреслило важливість поєднання різноманітнихнизьковуглецевих джерел для успішного переходу на чисту енергію, атомна енергія буде найбільш економічно ефективним засобом виробництва чистого водню, коли ціни на природний газ будуть значно вище за загальні низькі рівні, які спостерігалися за останнє десятиліття.

МАГАТЕ на COP26: Як ядерна енергетика та технології можуть допомогти подолати зміну клімату

На COP26 Агентство демонструє подвійну роль ядерної енергії: допомогти досягнути чистого з нульовими викидами світу і допомогти адаптувати управління сільськогосподарськими системами та природними ресурсами для вирішення проблем, пов’язаних зі зміною клімату. 

МАГАТЕ випустило звіт «Ядерна енергія для безвуглецевого світу» напередодні саміту з питань клімату COP26

У спеціальному звіті «Ядерна енергія для безвуглецевого світу» наголошується на критичності ролі ядерної енергетики для досягнення цілей Паризької угоди та Порядку денного для сталого розвитку на період до 2030 року шляхом витіснення вугілля та інших викопних видів палива, що дає можливість подальшого розгортання відновлюваної енергії та стає економічним джерелом отримання великої кількості чистого водню. 

Воднева стратегія України може стати основою для міжнародної співпраці у водневій енергетиці

Міністр енергетики Герман Галущенко обговорив з представниками USAID Проєкту енергетичної безпеки рамкові рекомендації для створення Водневої стратегії України, розроблені спільно фахівцями Міненерго та експертами USAID. 

Прес-реліз FORATOM: Обмежена увага до ядерної енергії у повідомленні Комісії про ціну на енергію

Брюссель, 13 жовтня 2021 р.: FORATOM хотів би, щоб сьогоднішнє повідомлення Комісії приділило більшу увагу тій ролі, яку може зіграти низьковуглецева  ядерна енергія для пом'якшення поточної енергетичної кризи. Включивши європейську ядерну енергію до свого набору заходів щодо подолання цін на енергію.

Звіт World Nuclear Association: Ядерне паливо. Глобальні сценарії попиту та наявності пропозицій на 2021-2040 роки

20-е видання звіту про ядерне паливо було опубліковане у вересні 2021 року та містить сценарії, що охоплюють широкий спектр можливостей використання ядерної енергії до 2040 року.

Юрій Власенко: Оновлено прогнозний баланс електроенергії ОЕС України на поточний рік

Міністерство енергетики виконує всі належні заходи, передбачені планом підготовки до проходження осінньо-зимового періоду 2021/22. Про це заявив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко під час засідання антикризового енергетичного штабу. 

Енергоатом розпочав виконання нового механізму ПСО, що дозволить знизити вартість електроенергії для майже 80 відсотків побутових споживачів

ДП «НАЕК «Енергоатом» у встановлені Урядом строки розпочало виконання спеціальних обов’язків за новою фінансовою моделлю забезпечення доступності електричної енергії для населення.  

Westinghouse та NT-Engineering підписали Меморандум про співпрацю для збільшення потужності ядерного реактора

22 вересня 2021 року Westinghouse Electric Company та NT-Engineering LLC підписали Меморандум про співпрацю для реалізації проектів оптимізації технічного обслуговування та ремонту систем управління реакторів ВВЕР, що є важливим етапом для підвищення рівня безпеки та ефективності цих реакторів в Україні. 

Українська делегація бере участь у Генеральній конференції МАГАТЕ

65-а сесія Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) розпочалася 20 вересня у Відні (Австрія). 

АТ Турбоатом перейменовано в АТ Українські енергетичні машини

27 серпня 2021 року відбулися позачергові загальні збори АТ "Турбоатом", на яких було прийнято рішення про його перейменування в Акціонерне товариство "Українські енергетичні машини" без зміни юридичної особи. 

Генерація підтвердила технічну можливість використання необхідного складу обладнання під час роботи енергосистеми в ізольованому режимі

16 вересня перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко провів чергове засідання Робочої групи щодо супроводження процесу інтеграції об'єднаної енергетичної системи України з об'єднанням енергетичних систем держав – членів Європейського Союзу ENTSO-E.

Міненерго напрацьовуватиме економічно доцільні і екологічно безпечні шляхи "водневого" партнерства з Європою

15 вересня заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков і заступниця міністра Юлія Підкоморна взяли участь в панельній дискусії «Україна: перспективи експорту зеленого водню до Німеччини та ЄС».

Герман Галущенко: Успішна синхронізація української та литовської енергосистем з ENTSO-E забезпечить стійкість Європи проти геополітичних загроз

15 вересня у Вільнюсі міністр енергетики України Герман Галущенко та міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс провели перше засідання Робочої групи з розширення стратегічного енергетичного співробітництва між Міністерством енергетики України та Міністерством енергетики Литви. 

Україна потребує ефективного документа для розвитку водневої енергетики

Про це повідомила заступниця міністра енергетики Юлія Підкоморна, головуючи на другому засіданні міжвідомчої робочої групи з розробки Водневої стратегії України,  14 вересня 2021 року.

Дослідження ОЕСР ринку електроенергії сприятиме запровадженню відкритих, конкурентних та прозорих умов роботи за європейськими правилами

Дослідження ринку електричної енергії є актуальним з огляду на процес реформування енергетичного сектору України та майбутню синхронізацію з ENTSO-E. На цьому наголосив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко. 

Декарбонізація енергосектору - один з пріоритетів роботи Міненерго

Україна може відіграти важливу роль у декарбонізації всього європейського континенту.
Про це заявив заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков, виступаючи на Міжнародному електроенергетичному форумі 14 вересня.

Гендиректор Турбоатома Віктор Суботін - про шляхи збереження і розвитку найбільших підприємств українського енергомашинобудування

Кабінет міністрів України наприкінці серпня погодив приєднання АТ "Завод "Електроважмаш" до АТ "Турбоатом". Про те, як з'явилася ця ідея та як відбувається об'єднання, розповів генеральний директор АТ "Турбоатом" Віктор Суботін в ефірі програми "Сьогодні. Головне".

Міжнародні кліматичні цілі не будуть досягнуті, якщо виключити атомну енергетику, згідно доповіді Економічної комісія ООН для Європи (UNECE)

Економічна комісія ООН для Європи (United Nations Economic Commission for Europe, UNECE) дійшла висновку, що ядерна енергетика може бути частиною розширеного портфеля сталих технологій із низьким або нульовим рівнем викидів вуглецю задля декарбонізації глобальної енергетичної системи та енергоємних галузей економіки. Про це йдеться у новому технологічному огляді UNECE, опублікованому 11.08.2021. 

Регулятор вважає за необхідне підвищити ціни на електроенергію для населення

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), вважає за необхідне підвищити ціни на електроенергію для населення до економічно обґрунтованих для того, щоб збалансувати ситуацію на ринку електрики. 

Міненерго розробило законопроект для впровадження накопичувачів електроенергії - energy storage

Міністерство енергетики винесло на громадське обговорення проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку систем накопичення енергії».

Співпраця з NuScale дасть можливість виробляти малі модульні атомні реактори в Україні, - Герман Галущенко

НАЕК «Енергоатом» та компанія NuScale Power у присутності міністра енергетики України Германа Галущенка підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою вивчення можливості будівництва АЕС NuScale в Україні. 

Зеленський домовився з Байденом щодо енергетики та клімату

Між Україною на США буде стратегічний діалог задля енергетичної безпеки, зміцнення економічних зв’язків та втілення амбітних кліматичних цілей. 
Президенти України та Сполучених Штатів Америки на зустрічі у Вашингтоні домовилися започаткували стратегічний енергетичний та кліматичний діалог. 

У межах робочого візиту Володимира Зеленського до США підписано документи в енергетичній сфері

У присутності президента України Володимира Зеленського, який перебуває у США з робочим візитом, підписано два документи в енергетичній галузі.
Зокрема, підписано спільну заяву щодо посилення двосторонньої співпраці у сферах енергетики й клімату.

 

Уряд розробить план поступового підвищення цін на електроенергію

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки, яким доручив Кабінету Міністрів визначити план поступового переходу до економічно обґрунтованої ціни на електричну енергію з урахуванням соціального захисту споживачів.

Кабінет міністрів України погодив приєднання Електроважмашу до Турбоатому

Відповідне розпорядження про погодження реорганізації від 26 серпня опубліковано на Урядовому порталі. 

Уряд розпочинає процес формування дорожньої карти заходів у сфері зміни клімату

27 серпня Міндовкілля спільно з Мінфіном, Міненерго, Мінагрополітики, Мінінфраструктури, Мінекономіки, Мінрегіоном та Урядовим Офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції розпочало процес формування дорожньої карти ключових трансформацій і заходів з виконання оновленого Національно визначеного внеску до Паризької угоди. 

Україна та Норвегія посилять співпрацю щодо "зеленої" трансформації та ядерної безпеки

Державний секретар Міністерства закордонних справ Норвегії Аудун Халворсен передав Україні підписаний норвезькою стороною меморандум про співпрацю в галузі атомної енергетики.  

Держатомрегулювання видало ліцензію на право провадження діяльності з переробки, зберігання радіоактивних відходів у рамках експлуатації комплексу конфайнмента та об’єкта Укриття

20 серпня 2021 року Голова – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Григорій ПЛАЧКОВ вручив ліцензію на право провадження діяльності з переробки, зберігання радіоактивних відходів у рамках експлуатації комплексу конфайнмента та об’єкта «Укриття» виконуючому обов'язки генерального директора ДСП «Чорнобильська АЕС» Валерію СЕЙДІ.  

Вперше в Україні видано дозвіл на діяльність з видобування уранових руд

Вперше в Україні видано дозвіл на цей вид діяльності. 

Герман Галущенко: Стратегічний діалог між США та Україною буде платформою для розвитку партнерства, спрямованого на декарбонізацію та трансформацію енергетичного сектору України

Платформу стратегічного діалогу (SECD) важливо використовувати для розробки практичних рішень для підтримки енергетичного переходу України та підвищення її енергетичної безпеки. Про це йшлося під час офіційної вечері міністра енергетики України Германа Галущенка і міністра енергетики США Дженніфер Гренголм. 

Уряд Польщі переконаний: трансформація енергетичної галузі країни неможлива без діючих АЕС

Трансформація енергетичної галузі Польщі є неможливою без зведення атомних потужностей. Таку думку висловив Уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наїмський. 

У ДІЯРУ стурбовані положенням справ в Енергоатомі

Голова Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Григорій Плачков повідомив прем'єр-міністра Дениса Шмигаля про свою стурбованість станом справ в ДП «НАЕК «Енергоатом». 

Уряд затвердив Держпрограму поводження з відпрацьованим ядерним паливом

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму телеграм-каналі. 

Уряд схвалив цілі кліматичної політики України до 2030 року

Уряд схвалив Оновлений національний визначений внесок України до Паризької Угоди (НВВ2). Відповідне рішення Кабінет Міністрів України прийняв з техніко-юридичними правками 30 липня 2021 року.

Кабінет Міністрів затвердив Стратегію енергетичної безпеки

04 серпня 2021 року на засіданні Уряд затвердив постановою розроблену Міненерго Стратегію енергетичної безпеки України.
Стратегія енергобезпеки визначає цільову модель системи забезпечення енергетичної безпеки як складової національної безпеки. 

Різкого підвищення тарифів на електроенергію не буде - прес-секретар Президента

Різкого підвищення тарифів на електроенергію для населення не буде. Це принципова позиція Президента України Володимира Зеленського, заявив прес-секретар Глави держави Сергій Никифоров на брифінгу у вівторок.

Міненерго доручили винести Стратегію національної безпеки України на розгляд Кабміну

Документ окреслює пріоритети енергетичної безпеки, містить стратегічний вибір, цілі та завдання 

Уряд Сполучених Штатів Америки високо оцінив роботу української компанії НТ-Інжиніринг

Новина про виконаний компанією «НТ-Інжиніринг» проект з оптимізації технічного обслуговування і ремонту ядерного реактору ВВЕР-1000 для енергоблоку №2 Запорізької АЕС з’явилася на сайті Департаменту енергетики США 28.06.2021: U.S. Helps Optimize Ukrainian Nuclear Reactor | Department of Energy 

Енергетична стратегія-2050 розроблятиметься Міненерго спільно з іншими міністерствами та британськими партнерами

На засіданні Уряд  доручив Міненерго за участі Мінреінтеграції, Мінекономіки, Мінфіну, Міндовкілля, Мінстратегпрому, Мінрегіону, Мінсоцполітики, Мінінфраструктури, НКРЕКП, Держстату, Держенергоефективності утворити робочу групу на рівні заступників керівників органів влади з підготовки оновленої Енергетичної стратегії України. 

Україна представила напрацювання щодо ліцензування ММР

Про перспективи впровадження в Україні технології малих модульних реакторів говорили сьогодні на Євразійському форумі «Зелена енергія та чисті технології», організованому Міністерством торгівлі США. 

Євродепутати закликають Єврокомісію визнати ядерну енергію стійкою

Брюссель, 8 липня 2021 року: 82 депутати Європарламенту закликали Комісію слідувати науці та включити ядерну енергію до таксономії сталого фінансування. В листі, який адресовано віце-президентам та комісарам Єврокомісії, депутати закликають їх бути достатньо сміливими та «вибрати шлях, який щойно порадили їхні наукові експерти, а саме включити ядерну енергетику до таксономії». 

Позиційний документ Асоціації «УЯФ»: «Ядерний водень - шлях до декарбонізації та енергетичної безпеки України»

Асоціація «Український ядерний форум» підготувала аналітичний звіт «Ядерний водень  - шлях до декарбонізації та енергетичної безпеки України», в якому розглянуті всі аспекти виробництва ядерного водню. На підставі цього звіту був підготовлений позиційний документ. 

У Міненерго пропонують способи системного вирішення проблем на ринку електроенергії

Під головуванням міністра енергетики Германа Галущенка відбулася нарада щодо врегулювання кризової ситуації на ринку електроенергії за участі виробників електроенергії, НКРЕКП, НЕК «Укренерго», ДП «Гарантований покупець», ДП «Оператор ринку». 

Аналітичний звіт Асоціації «Український ядерний форум»: «Ядерний водень - шлях до декарбонізації та енергетичної безпеки України»

Асоціація «Український ядерний форум» підготувала аналітичний звіт «Ядерний водень  - шлях до декарбонізації та енергетичної безпеки України», в якому розглянуті всі аспекти виробництва ядерного водню.  

Ольга Буславець. Два роки ринку електроенергії. Підсумки

Ознайомитись з постом Ольги Буславець на сторінці Facebook... 

Кабмін продовжив дію чинного ПСО до 1 серпня

Уряд підтримав ініціативу Міністерства енергетики щодо продовження терміну дії чинного ПСО до 1 серпня. Зараз Міненерго спільно з учасниками ринку працює над розробкою нової моделі ПСО, яка дасть змогу захистити соціально вразливі верстви населення через зниження та прогнозованість тарифу, а також забезпечити підприємствам генерації можливість для модернізації виробничих потужностей та стабільної роботи.

Міненерго пропонує повернути до законодавства статус Генпроектувальника об'єкта ядерно-енергетичного комплексу

Сьогодні на засіданні Кабінет Міністрів погодив законопроєкт, що передбачає повернення статусу генерального проектувальника ядерної установки, уранового об’єкта та об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами.

G7 пообіцяла пришвидшити прогрес у галузі ядерної декарбонізації

Лідери країн "Великої сімки" проголосили про "прискорення процесів переходу до переважно декарбонізованої енергетичної системи в 2030-х роках". Щоб досягти цього, вони пообіцяли прискорити впровадження «енергії з нульовими викидами», що включає атомну енергію. 

Трансформація енергетики має базуватись на атомній генерації та ВДЕ

Для сталого розвитку української енергетики потрібно зберегти та модернізувати атомну генерацію та створити ринкові стимули для розвитку ВДЕ потужностей. Про це заявив сьогодні заступник Міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков, відкриваючи панельну дискусію «Економіка екології» в рамках Всеукраїнського форуму «Україна 30». 

Форум міністрів з питань чистої енергетики (CEM12)

Ядерна енергетика забезпечує гнучкість електромереж та дозволяє їм інтегрувати більше змінних відновлюваних джерел енергії, наголосив Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі на дванадцятому Форумі міністрів з питань чистої енергетики (CEM12). На цьому віртуальному заході обговорювалось, як виробництво атомної енергії може сприяти зменшенню викидів вуглецю в боротьбі зі зміною клімату. 

Низьковуглецева інвестиційна політика та планування мають вирішальне значення для досягнення кліматичної нейтральності

Планування інвестиційної політики для низьковуглецевих технологій, таких як атомна енергетика, має вирішальне значення для стимулювання інвестицій у технології, які допоможуть досягти цілей кліматичної нейтральності, закладених у Європейській Зеленій Угоді. Згідно з останнім звітом, підготовленим FORATOM, інвестиційний рейтинг та здатність залучати позикові кошти для нових проектів відіграють центральну роль у процесі фінансування нових ядерних проектів. Крім того, для доступу до різноманітних джерел капіталу потрібні численні механізми фінансування. 

Перша у світі комплексна енергетична дорожня карта до нульових викидів в 2050 році

18 травня Міжнародне Енергетичне Агентство (МЕА) оприлюднило звіт «Чистий нуль до 2050 року: дорожня карта для глобального енергетичного сектору». 

Відкритий лист світових лідерів глобальної ядерної промисловості: Нульові викиди потребують ядерної енергетики

Світові лідери глобальної ядерної промисловості зустрілися на The Leaders Summit on Climate Change, щоб наголосити на необхідності термінових дій для вирішення проблем клімату. В рамках даного Саміту було підписано Відкритий лист "Net Zero Powers Nuclear (Нульові викиди потребують ядерної енергетики). 

Розвинена європейська промисловість потребує стабільного постачання низьковуглецевої енергії

Брюссель, 5 травня 2021 року: FORATOM привітав оновлену промислову стратегію 2020 року, оприлюднену Європейською Комісією, зокрема її акцент на інноваціях, конкуренції та потенціалі Європи щоб очолити зелений перехід.  

Досягнення доступної низьковуглецевої Європи можливе завдяки ядерному водню

Брюссель, 4 травня 2021 року: Згідно опублікованому FORATOM позиційному документу, ядерне енергетика є ідеальним рішенням для виробництва низьковуглецевого та доступного водню у великих обсягах. Це може буде ключом, оскільки Європа прагне трансформувати всі частини своєї економіки, включаючи транспорт та промисловість. 

35-ті роковини аварії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, в 35-ті роковини аварії на Чорнобильській АЕС, ми хотіли б згадати тих, перед ким ми в невідплатному боргу.
Ми дякуємо всім героям-чорнобильцям! 

Єврокомісію просять включити атомну енергетику в офіційний реєстр екологічно чистих видів генерації

Представники атомної індустрії Європи звернулися до Європейської комісії із закликом включити ядерну енергетику в «Таксономію ЄС із питань сталого фінансування» – перелік видів економічної діяльності, яким надаватимуть преференції за сприяння переходу до безвуглецевої енергетики.

Президенти семи країн звернулися до Євросоюзу із закликом підтримати розвиток атомної галузі

Лідери семи держав-членів Європейського Союзу написали листа в Європейську Комісію про роль атомної енергетики в кліматичної та енергетичної політики ЄС. Лист адресовано Урсулі фон дер Ляйен, президенту Європейської комісії, Франсу Тіммерманс, виконавчому віце-президенту, Майрід МакГіннесс, уповноваженому з фінансової стабільності, фінансових послуг і ринків капіталу, і Кадрі Сімсон, комісару з питань енергетики. 

Позиційний документ Nuclear for Climate «Нульовий рівень викидів потребує ядерної енергії»

Nuclear for Climate (Ядерна енергетика за збереження клімату) - ініціатива, що об’єднує ядерних фахівців та науковців із понад 150 асоціацій (Асоціація «Український ядерний форум» приєдналась до цієї ініціативи в 2015 році), опублікувала позиційному документі Net Zero Needs Nuclear (Нульовий рівень викидів потребує ядерної енергії).

Україна за сприяння Світового банку розпочинає розробку Водневої стратегії

В Україні стартує розробка Водневої стратегії, яка буде здійснюватися за сприяння Світового банку та із залученням авторитетних міжнародних компаній й вітчизняних експертів, Про це заявив заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков під час Першої щорічної міжнародної конференції «Розвиток водневих технологій в Україні та у світі», яка триває в Києві. 

ДАЗВ має намір до літа обрати підрядника для будівництва сховища осклованих РАВ

Державне агентство з управління Зоною відчуження має намір розпочати будівництво сховища для збереження сховища осклованих високоактивних РАВ, які повертатимуться з Російської Федерації. Про це під час публічного звіту сказав в.о. голови ДАЗВ Андрій Пляцко. 

Кабмін затвердив новий статут "Енергоатома" з умовою доопрацювання

Кабінет міністрів на своєму засіданні 24 лютого затвердив статут НАЕК "Енергоатом" та надав один день на доопрацювання документу.  

Українська енергосистема потребує нових атомних потужностей

Вітчизняна енергосистема потребує будівництва нових атомних енергоблоків, заявив заступник міністра енергетики України Юрій Бойко під час панельної дискусії «Атомна енергетика: майбутнє галузі», яка відбулася 17 лютого в рамках Всеукраїнського форуму «Україна 30. Платіжка». 

Україна має відмовитись від перехресного субсидіювання в енергетиці

Про це заявив Директор Секретаріату європейського Енергетичного Співтовариства Янез Копач під час панельної дискусії 16 лютого 2021 року на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Платіжка».  

Спільна заява за результатами 7-го засідання Ради асоціації між Україною та ЄС

11 лютого 2021 року в Брюсселі під співголовуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Верховного представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля відбулося 7-ме засідання Ради Асоціації Україна-ЄС. 

У ДНТЦ ЯРБ створено відокремлений підрозділ «Центр «ІНТЕНСА»

Наприкінці минулого року на базі реорганізованої Славутицької філії ДНТЦ ЯРБ створено відокремлений підрозділ «Центр інновації в ядерних технологіях для безпечного майбутнього» (ВП «Центр «ІНТЕНСА»). 

Президент України підписав указ, який увів у дію рішення РНБО про нейтралізацію загроз в атомній енергетиці

Володимир Зеленський, Президент України, підписав указ № 35/2021, який увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 січня «Про заходи з нейтралізації загроз у сфері атомної енергетики і промисловості». 

Нова глобальна комісія, очолювана прем'єр-міністром Данії, зосередиться на тому, щоб поставити людей в основу енергетичних переходів

Нова ініціатива «Наше інклюзивне енергетичне майбутнє» - Глобальна комісія з орієнтованих на людей переходів до чистої енергії - була скликана д-ром Фатіхом Біролом, виконавчим директором Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), а очолюватиме її Дан Йоргенсен, міністр клімату, енергетики та комунальних послуг Данії. 

Канадська та європейська атомні галузі співпрацюють з метою просування чистої енергетики та нової ядерної енергії

Канадська ядерна асоціація (CNA) та Європейський атомний форум (FORATOM) підписали Меморандум про взаєморозуміння (MoU) про співпрацю в ядерній галузі та розвитку чистих, інноваційних та передових ядерних технологій. 

Підприємства атомної галузі просять уряд сприяти терміновому погашенню заборгованості перед Енергоатомом

Десятки українських підприємств, які багато років працюють у галузі виробництва обладнання, виготовлення комплектуючих і створення систем управління для вітчизняних атомних електростанцій, звернулися до Прем’єр-міністра та в. о. міністра енергетики Юрія Вітренка з листами про критичну ситуацію, що склалася в атомній енергетиці.

Енергоатом та КПІ підписали угоду про науково-технічне співробітництво

Керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (КПІ) Михайло Згуровський підписали Угоду про науково-технічне співробітництво. 

Почали діяти нові вимоги до зняття з експлуатації ядерних установок

15 січня 2021 року набрали чинності “Загальні положення безпеки зняття з експлуатації ядерних установок”, розроблені й затверджені Державною інспекцією ядерного регулювання України у 2020 році.