Вперше в історії вітчизняної атомної галузі Запорізька АЕС працює на 100% встановленої потужності

Джерело: Енергоатом, 02.12.2021
За 37-річну історію Запорізької атомної електростанції підприємство вперше несе навантаження, що дорівнює 100% встановленої потужності та становить 6040 МВт.
Про це повідомляє пресслужба НАЕК "Енергоатом".
Після підключення 30 листопада о 12:24 енергоблока №2 ЗАЕС до мережі найбільша атомна електростанція Європи – Запорізька – працює всіма шістьма енергоблоками. Завдяки зусиллям колективу ЗАЕС другий енергоблок вдалося підключити до Об’єднаної енергосистеми України на 6 діб раніше запланованого терміну.
«Вперше в історії Запорізька АЕС видає історичний максимум електроенергії для потреб населення та промисловості України. Це визначна подія!» – переконаний т.в.о. генерального директора Запорізької АЕС Дмитро Вербицький.
Досягти максимального рівня навантаження Запорізької АЕС стало можливим  завдяки самовідданій праці атомників, а також після успішної реалізації Енергоатомом масштабного проєкту – розширення відкритого розподільчого пристрою (ВРП-750) станції та введення в роботу четвертої повітряної лінії 750 кВ – підстанції «Каховська».
«До введення в експлуатацію лінії і нового ВРП-750 кВ на ЗАЕС технічне обмеження становило 5300 МВт, що не дозволяло атомній станції видавати повну наявну потужність 6000 МВт», – пояснив пан Вербицький.
Тепер шість енергоблоків ЗАЕС працюють без будь-яких мережевих обмежень, виробляючи додатково більше 17 млн кВт на год електроенергії щодня.
Керівник Енергоатома Петро Котін відзначив, що реалізуючи подібні стратегічні для держави проєкти, НАЕК «Енергоатом» як найбільший виробник електроенергії в державі піклується про стійкість та надійність функціонування Об’єднаної енергосистеми.
За його словами, саме атомна генерація стабільно забезпечує виробництво 55% від усієї електроенергії, сумлінно виконуючи покладені на Компанію спеціальні обов’язки із забезпечення населення країни найдешевшою електроенергією

Читай також

Архів