Єврокомісію просять включити атомну енергетику в офіційний реєстр екологічно чистих видів генерації

Джерело: Енергоатом, 30.03.2021
Представники атомної індустрії Європи звернулися до Європейської комісії із закликом включити ядерну енергетику в «Таксономію ЄС із питань сталого фінансування» (EU Taxonomy on Sustainable Finance) – перелік видів економічної діяльності, яким надаватимуть преференції за сприяння переходу до безвуглецевої енергетики.
Євросоюз декларує, що його екологічна політика спрямована на збереження клімату й зниження шкідливих викидів у довкілля. Створено навіть перелік безвуглецевих видів генерації електроенергії. Проте атомну енергетику до нього офіційно не включили через антиядерні настрої в деяких європейських країнах. Тож атомники намагаються виправити цю несправедливість. Особливо з огляду на те, що в багатьох країнах ЄС давно й успішно функціонують атомні електростанції, а низка держав ще й посилюють «атомну складову» – або вже зводять, або збираються будувати нові енергоблоки та навіть станції.
Додатковою підставою для звернення стала і доповідь експертного центру керівних органів Євросоюзу – Об'єднаного дослідницького центру (JRC) «Технічна експертиза ядерної енергетики відповідно до критеріїв Регламенту ЄС 2020/852». Експерти дійшли висновку, що атомна енергетика цілком відповідає основному критерію, за яким визначають екологічно чисті виробництва: «не завдавати значної шкоди» (DNSH - Do nosignificantharm) упродовж усього свого життєвого циклу.
«Аналіз не виявив жодних науково обґрунтованих доказів того, що атомна енергетика, порівняно з іншими технологіями генерації, завдає більше значної шкоди здоров'ю людини або довкіллю», – констатується в документі JRC. А порівняння впливу різних технологій виробництва електроенергії на здоров'я людини та навколишнє середовище показало, що за наслідками «атомне виробництво»  співставне з гідроенергетикою та генеруванням енергії з поновлюваних джерел.
За офіційним статусом звіт JRC – конфіденційний, але в березні нинішнього року його зміст був оприлюднений в європейських ЗМІ. Після чого представники Foratom – Європейського ядерного форума, асоційованим членом якого є й Асоціація «Український ядерний форум» – звернулися до Єврокомісії з проханням внести ясність, як скоро атомну енергетику включать у «Таксономію…», визнавши її екологічно чистим видом генерації нарівні з поновлюваними джерелами.
Варто зазначити, що ядерна енергетика є найбільшим джерелом «низьковуглецевої» електроенергії в ЄС: ще рік тому її частка становила 26,7%, тоді як на гідроенергетику припадало 12,3%, на вітрову – 13,3%, на сонячну – 4,4%. 

Про це ж йдеться у статті Джессіки Джонсон, директора FORATOMу по комунікаціям та зв'язкам з зацікавленими сторонами ЄС "На думку експертів, ядерна енергія є стійкою. Що далі?". Читати дану статтю можна на сайті Асоціації УЯФ у розділі "Статті".

Читай також

Архів