Президенти семи країн звернулися до Євросоюзу із закликом підтримати розвиток атомної галузі

Джерело: gov.pl, 25.03.2021 

Лідери семи держав-членів Європейського Союзу написали листа в Європейську Комісію про роль атомної енергетики в кліматичної та енергетичної політики ЄС. Лист адресовано Урсулі фон дер Ляйен, президенту Європейської комісії, Франсу Тіммерманс, виконавчому віце-президенту, Майрід МакГіннесс, уповноваженому з фінансової стабільності, фінансових послуг і ринків капіталу, і Кадрі Сімсон, комісару з питань енергетики. Переклад тексту листа від 19 березня 2021 року приведено нижче (з оригіналом листа можна ознайомитись за посиланням).
Шановний Президенте, Виконавчий віце-президент і члени Комісії,
Дозвольте нам висловити нашу вдячність за послідовні зусилля, що вживаються Європейським Союзом для забезпечення кліматичної нейтральності до 2050 року з новою метою ЄС по чистому скорочення внутрішніх викидів парникових газів не менше ніж на 55% до 2030 року - нашої спільної мети, до якої ми прагнемо і якій залишаємося повністю відданими.
Однак ми стурбовані тим, що шлях, який в даний час визначено для досягнення цієї мети, залишає мало місця для вироблення внутрішньої політики відповідно до умов конкретних країн.
Ми переконані, що всі доступні технології з нульовим і низьким рівнем атмосферних викидів, які сприяють кліматичної нейтральності та одночасно підтримують інші цілі енергетичної політики, повинні не тільки визнаватися, але і активно підтримуватися Європейським Союзом. Це особливо актуально для атомної енергетики, розвиток якої є однією з основних цілей Договору про заснування Євратому, що зобов'язує інститути ЄС сприяти цьому. Крім того, Європейська Комісія в своїх рішеннях про державну допомогу визнала розвиток атомної енергетики як мету, що представляє загальний інтерес, навіть якщо вона не може переслідуватися усіма державами-членами, в той час як Суд ЄС, зокрема, в недавньому рішенні по проекту АЕС "ХінкліПойнт Сі" підтвердив, що атомна галузь може отримувати вигоду від державної допомоги відповідно до статті 107 (3) (c) TFEU, і також що атомна енергія не ставить під загрозу екологічні цілі Договору про функціонування ЄС.
Таким чином, кожна держава-член має право розвивати атомну енергетику або утримуватися від неї у взаємній повазі і незалежно від політичного вибору інших держав-членів. Проте, розвиток атомного сектора в ЄС заперечується рядом держав-членів, незважаючи на його незамінний внесок в боротьбу зі зміною клімату, а також на широту ще не використаного синергізму між атомними і поновлюваними технологіями. Будучи базовою генерацією з низьким рівнем викидів, атомна енергія гарантує безперервне подальше розгортання відновлюваних джерел енергії до набагато більш високих рівнів проникнення. Атомна енергетика також представляється дуже багатообіцяючим джерелом виробництва низьковуглецевого водню за доступною ціною і може зіграти важливу роль в інтеграції всього енергетичного сектора. Галузь також створює значну кількість стабільних і високоякісних робочих місць, що буде мати важливе значення в період рецесії після пандемії COVID.
Зважаючи на вищенаведене ми дуже стурбовані тим, що право держави-члена вибирати між різними джерелами енергії та право визначати загальну структуру енергопостачання (стаття 194 TFEU) в даний час сильно обмежена політикою ЄС, яка виключає атомну енергетику з дедалі більшої кількості своїх політичних і технологічних опцій .
Ми високо цінуємо підтримку ЄС ядерної науки і досліджень, що було закріплено в недавніх політичних угодах по ІТЕР і програмою досліджень і розробок Євратому. Однак зосередження уваги на технологіях, які будуть комерційно застосовні після 2050 року, а також на заходи щодо виводу з експлуатації та підвищення безпеки без відповідної основи для нового будівництва атомної генерації, все це може поступово привести до відмови від атомної енергетики і існуючих ядерних технологій, що призведе до значної втрати високоякісних робочих місць в багатьох європейський країнах. Це серйозна проблема не тільки для нових атомних об'єктів, але і для пов'язаних з ними інвестицій, таких як адаптація існуючих станцій до виробництва водню.
Нарешті, всі держави-члени роблять вибір своєї енергетичної політики в повній відповідності до законодавства ЄС, включаючи Договір про Евратом. Це ще один аргумент на користь нашого наполегливого заклику забезпечити дійсно рівні умови для атомної енергетики в ЄС, не виключати її з політики і стимулів ЄС в області клімату та енергетики, і брати до уваги, що половина країн ЄС використовують або розвивають атомну генерацію, яка становить майже половину низьковуглецевого виробництва ЄС відповідно до найсуворіших стандартів безпеки, передбаченими рамками Євратому. Тому ми вітаємо нещодавню заяву віце-президента Франса Тіммерманса по «Великим ідеям» МЕА, в якому підкреслюється технологічний нейтралітет Комісії.
Ми закликаємо Європейську Комісію прагнути до того, щоб політика ЄС в галузі енергетики і клімату враховувала всі шляхи до кліматичної нейтральності відповідно до принципу технологічної нейтральності. У цьому контексті до всіх наявних і майбутніх технологій з нульовим і низьким рівнем викидів слід ставитися однаково в усіх стратегіях, включаючи таксономію стійких інвестицій, спрямованих на досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року.
Підтверджуючи свою тверду прихильність екологічному переходу, ми як і раніше відкриті для подальшого обміну думками з вами по цій дуже важливій темі.
Щиро ваші,
Андрій Бабіш, Прем'єр-міністр Чеської Республіки
Еммануель Макрон, Президент Французької Республіки
Віктор Орбан, прем'єр-міністр Угорщини
Матеуш Моравецкій, Прем'єр-міністр Республіки Польща
Флорін Кицу, прем'єр-міністр Румунії
Ігор Матович, Прем'єр-міністр Словацької Республіки
Янез Янша, Прем'єр-міністр Республіки Словенія

Читай також

Архів