МАГАТЕ випустило звіт «Ядерна енергія для безвуглецевого світу» напередодні саміту з питань клімату COP26

Джерело: МАГАТЕ (iaea.org)
У спеціальному звіті «Ядерна енергія для безвуглецевого світу», який оприлюднено напередодні саміту з питань клімату COP26, наголошується на критичності ролі ядерної енергетики для досягнення цілей Паризької угоди та Порядку денного для сталого розвитку на період до 2030 року шляхом витіснення вугілля та інших викопних видів палива, що дає можливість подальшого розгортання відновлюваної енергії та стає економічним джерелом отримання великої кількості чистого водню.
Оскільки урядові, ділові та суспільні лідери з усього світу готуються зібратися на Конференції ООН зі зміни клімату у Глазго 31 жовтня-12 листопада, у звіті МАГАТЕ викладено причини, чому ядерна енергія повинна бути на порядку денному, коли обговорюються  питання про енергетичну та кліматичну політику. Крім того, дев’ять країн - Канада, Китай, Фінляндія, Франція, Японія, Польща, Росія, США та Велика Британія - подали заяви у доповіді на підтвердження своїх висновків щодо внеску ядерної енергетики у кліматичні дії.
У передмові генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі сказав: «Коли ми йдемо до COP26, настав час приймати обґрунтовані рішення та збільшити інвестиції в ядерну галузь. Ціна бездіяльності занадто висока, щоб платити її». Він висловив також занепокоєність тим, що «неготовність до використання ядерної енергії може призвести до майже відсутності зростання потужностей до 2050 року. В свою чергу це призведе до того, що людство не зробить усе необхідне для уникнення кліматичної катастрофи».
Звіт демонструє, наскільки ядерна енергетика є життєво важливою для досягнення цілі нульових викидів парникових газів шляхом забезпечення цілодобового постачання енергії, що забезпечує стабільність і стійкість електричних мереж і сприяє ширшій інтеграції змінних відновлюваних джерел, таких як вітер і сонячна батарея, необхідних для переходу на чисту енергію. Крім того, ядерна енергетика як надійне джерело електроенергії з низьким вмістом вуглецю добре підходить для заміни вугілля та інших викопних видів палива, а також забезпечує тепло та водень для декарбонізації таких секторів, як промисловість та транспорт, які важко зменшити. Таким чином, ядерна енергетика є однією з найефективніших інвестицій для відновлення глобальної економіки після пандемії, що безпосередньо сприяє досягненню цілей сталого розвитку ООН у сфері енергетики, економічного розширення та кліматичних заходів.
Ключовою темою на COP26 буде прискорення переходу від вугілля. Згідно зі звітом, заміна 20% виробництва вугілля на 250 ГВт ядерної генерації зменшить викиди на 2 Гт CO2, або приблизно на 15% викидів електроенергетики на рік. Атомна енергетика як теплоносій також може замінити вугілля для централізованого теплопостачання та промисловості.
У звіті також описано, як ядерна енергетика може спричинити значне економічного зростання, створюючи робочі місця в багатьох секторах і забезпечуючи справедливий перехід до чистої енергії. Атомна енергетика, частка якої складає 10% світового виробництва електроенергії, вже забезпечує понад 800 000 робочих місць. За оцінками МВФ, інвестиції в ядерну енергетику мають більший економічний вплив, ніж інша форма енергії, що робить її однією з найефективніших заходів для сталого відновлення економіки, а також переходу до стійкої системи з чистоюенергією.
Польща є однією з країн, яка планує побудувати атомні електростанції (АЕС), щоб зменшити залежність від вугілля, яке наразі виробляє близько 70% електроенергії країни та займає близько 200 тисяч робочих місць. «Експлуатація АЕС у нашій країні допоможе досягти мети кліматичної нейтральності, позитивно вплине на економіку, одночасно створюючи нові, високоспеціалізовані галузі промисловості, та підвищить енергетичну безпеку країни», - сказав Куртика, який був президентом COP 24, коли Польща проводила цей захід у 2018 році. «За оцінками, нові сектори промисловості, пов’язані з відновлюваними джерелами енергії та ядерною енергетикою, допоможуть створити близько 300 тисяч нових робочих місць».
У звіті зазначено, що партнерство атомної енергетики з відновлюваними джерелами енергії стане ключем до скорочення викидів до нуля. Оскільки ядерна енергетика є диспетчеризованою, з низьким рівнем викидів, гнучка і надійна, вона може підтримувати чисті нульові енергетичні суміші на основі електроенергії, а також допомагає знизити витрати на загальну систему виробництва електроенергії.
Неенергетичні галузі, включаючи виробництво сталі, цементу та хімікатів, судноплавство та повітряний транспорт, наякі разом припадає близько 60% загальносвітових викидів, пов'язаних з енергоспоживанням,потребуватимуть розгортання теплоносіїв або енергоносіїв, таких як водень, який повинен вироблятися з низьким рівнем вуглецевий слід. Ядерна енергія може забезпечувати низьковуглецеве тепло і бути використана для виробництва водню, особливо у високотемпературних реакторах, які зараз розробляються.
У звіті МАГАТЕ не забуто й про критичну важливість збереження діючого ядерного арсеналу – енергоблоків, які експлуатуються. Агентство заявило, що подовження терміну експлуатації атомних станцій з 40 до 60 років дозволить зберегти 95 ГВт низьковуглецевої виробки до 2025 року і додатково ще 90 ГВт до 2030 року. Інвестиційні витрати на це оцінювалися в 650 доларів США за кВт для проектів розширення у більшій частині Європи та США, що дозволить створити до 370 000 робочих місць за десятиліття.
У звіті акцентується, як стійкі енергетичні системи будуть спиратися на надійність окремих технологій виробництва, мережевої інфраструктури та заходів щодо попиту. Ядерний сектор добре підготовлений до вирішення проблем, пов’язаних зі зміною клімату, включаючи ризики більш частих та більш екстремальних погодних явищ, й має також спеціальні заходи з адаптації для пом’якшення цих ризиків. Незважаючи на те, що за останні 30 років частота відключень на атомних електростанціях через погоду зросла, загальні втрати виробництва були незначними, а втрати зменшилися за останнє десятиліття, згідно з даними Інформаційної системи енергетичних реакторів МАГАТЕ.
У звіті рекомендується ряд заходів, спрямованих на прискорення більш широкого розгортання атомної енергетики, включаючи:
Запровадити плату за вміст вуглецю та заходи щодо оцінки низьковуглецевої енергії
Прийняти об’єктивні та технологічні нейтральні рамки для низьковуглецевих інвестицій
Забезпечити дієвість ринків, нормативно-правових актів та політики, й передбачити адекватні компенсації  за внесок ядерної енергії в надійні та стійкі низьковуглецеві енергетичні системи
Збільшення державних інвестицій та підтримка приватних інвестицій у атомну енергетику, включаючи продовження терміну служби реакторів, як частина «зеленої угоди» та пакетів відновлення
Сприяти диверсифікованим енергетичним системам для зменшення кліматичних ризиків для енергетичної інфраструктури, забезпечуючи безперервність та якість електроенергетичних послуг.
У заяві до виходу звіту МАГАТЕ Джон Керрі, Спеціальний посланець президента США з питань клімату для Сполучених Штатів Америки, сказав: «Завдання, яке стоїть перед нами, - обмежити зростання середньої глобальної температури до 1,5°C та досягти нульових викидів до 2050 року - це грізний виклик і величезні економічні можливості. Глобальний перехід до чистої енергії вимагатиме впровадження у найбільшому масштабі всього спектру чистих енергетичних технологій, включаючи ядерну, протягом наступного десятиліття і далі».
Ознайомитись зі звітом МАГАТЕ «Ядерна енергія для безвуглецевого світу» можна за посиланням

Читай також

Архів