Українська енергосистема потребує нових атомних потужностей

Джерело: Енергоатом, 17.02.2021
Вітчизняна енергосистема потребує будівництва нових атомних енергоблоків, заявив заступник міністра енергетики України Юрій Бойко під час панельної дискусії «Атомна енергетика: майбутнє галузі», яка відбулася 17 лютого в рамках Всеукраїнського форуму «Україна 30. Платіжка».
«Ми дуже розраховуємо на реалізацію програми будівництва нових атомних потужностей для заміщення енергоблоків, які в майбутньому будуть виведені з експлуатації. Потрібно добудувати 3-й та 4-й енергоблоки Хмельницької АЕС, а також реалізувати цікавий технічний проєкт будівництва 5-го енергоблока Рівненської АЕС», – зазначив Юрій Бойко. 
Аналізуючи поточну ситуацію в атомній енергетиці, заступник міністра визнав, що Енергоатом опинився заручником прорахунків у процесі впровадження нових правил ринку електричної енергії.
«Треба визнати: роботу нової моделі ринку важко назвати надто успішною, – констатував він. – Енергоатом, найбільший у державі виробник електроенергії, значною мірою опинився заручником цієї ситуації, оскільки масштаб Компанії дає і масштаб тих проблем, з якими вона сьогодні стикається».
Сума заборгованості перед НАЕК, підкреслив пан Бойко, завелика навіть для такого потужного підприємства, яким є Енергоатом. Крім того, на Компанію покладено спеціальні обов’язки з підтримання низького тарифу для побутових споживачів, що також погіршує фінансову ситуацію всередині самого держпідприємства .
«Без зміни чинної моделі покладання спецобов’язків Енергоатому буде вкрай важко досягти фінансового балансу та будувати плани на майбутнє», – переконаний Юрій Бойко.
«Якщо ми говоримо про Енергоатом, то хочу вас запевнити, що ця компанія та атомне виробництво електричної енергії було і залишиться стратегічним напрямком, який буде отримувати державну підтримку в тому числі з боку Міністерство енергетики. Нехай навіть останнім часом змінився орган управління Енергоатома, компанія перейшла під управління Кабінету Міністрів. Проте Міністерство енергетики залишається тим органом, який формує власну політику в енергетичному секторі, в тому числі в його ядерному сегменті. Атомна енергетика - це дуже екологічний спосіб виробництва електроенергії. Не можна брати до уваги той факт, що на сьогодні це більш ніж половина вироблення електричної енергії в Україні», - наголосив Юрій Бойко. 

Читай також

Архів