Уряд Польщі переконаний: трансформація енергетичної галузі країни неможлива без діючих АЕС

Джерело інформації: Енергоатом, 10.08.2021
Трансформація енергетичної галузі Польщі є неможливою без зведення атомних потужностей. Таку думку висловив Уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наїмський.
«Обов’язковим елементом нової форми польського енергетичного сектору є створення атомної галузі, тобто будівництво АЕС», – заявив він у програмі Польського радіо.
Наїмський зазначив, що атомні електростанції не продукують викидів вуглецю, а тому сприятимуть реалізації кліматичної стратегії ЄС, яка передбачає нульовий рівень викидів CO2 вже до 2050 року. «Водночас АЕС гарантуватимуть безпеку відновлюваних джерел енергії, що, як відомо, чутливі до погодних умов, – сказав Наїмський. – У ситуації, коли вітрові електростанції не працюють або немає сонця, ми повинні звідкись отримувати енергію».
За словами Наїмського, наразі уряд Польщі веде перемовини з Держдепартаментом та Міністерством енергетики США про перспективу партнерства у будівництві польської атомної електростанції. Передбачається, що підготовку до будівництва фінансуватиме американське агентство USTDI.
Польська програма ядерної енергетики, оновлена у жовтні 2020 року, передбачає будівництво та введення в експлуатацію двох атомних електростанцій, які матимуть по три реактори кожна, до 2043 року. Планується, що у 2021 році буде обрано технологію будівництва, а у 2022-му – визначено місце розташування першої АЕС. Польський уряд планує ввести перший енергоблок в експлуатацію не пізніше 2033 року, а до 2043-го в країні мають працювати шість атомних реакторів.
Україна також має унікальний шанс опинитися на передовій нового атомного будівництва в Європі та світі. У цьому переконаний т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін: «Добудова третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС – це майбутнє нашої країни. Європа нині переживає атомний ренесанс: Франція, Польща, Словаччина, Румунія, Угорщина – всі вони знову замислюються про розвиток атомної енергетики. Тому що це дешеве, стабільне й екологічне джерело енергії. Україна має бути серед цих країн».
Пан Котін пояснює: питання добудови цих двох енергоблоків ХАЕС є стратегічно важливим для нашої держави, адже це запорука національної енергобезпеки, стійкості вітчизняної енергосистеми та збереження тарифу на електроенергію доступним для споживачів.  Крім того, йдеться про створення тисяч нових робочих місць, що відчутно покращить соціально-економічний розвиток регіону розташування Хмельницької атомної станції.
 
Для довідки:
22 вересня 2020 року Президент України Володимир Зеленський своїм Указом №406 «Про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері та подальшого розвитку ядерної енергетики» доручив Кабінету Міністрів внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електростанції.
Наприкінці липня 2021 року т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін провів на майданчику енергоблока №3 Хмельницької АЕС засідання штабу з його добудови та поставив завдання до 1 жовтня 2021 року завершити всі підготовчі роботи. 

Читай також

Архів