Українська делегація бере участь у Генеральній конференції МАГАТЕ

Джерело: ДНТЦ ЯРБ, 22.09.2021
65-а сесія Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) розпочалась 20 вересня у Відні (Австрія). На заході зібралися делегації від усіх 173-х країн-учасників МАГАТЕ, а також Рада керівників з 35 осіб для обговорення ключових питань діяльності організації. 
Україну на Генеральній Конференції МАГАТЕ представляє офіційна делегація на чолі з Головою Державної інспекції ядерного регулювання України Григорієм Плачковим. До складу делегації входять представники Міністерства закордонних справ України, Міністерства енергетики України, ДП НАЕК «Енергоатом», ДП ДНТЦ ЯРБ.
Як і що, головним питанням конференції є схвалення бюджету Агентства на наступний рік. Крім того, учасники визначають пріоритети для програмних заходів щодо забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, безпеки поводження з радіоактивними відходами, ядерної захисту. У ході конференцій країни також підпорядковуються результатам у 2021 році, коли відбудеться верифікаційна діяльність, залучатимуться до посилення ефективності такої системи гарантії та перспективи розвитку сучасних наук та технологій, програми технічного співробітництва тощо.
Після відкриття Генеральної конференції Генеральний директор МАГАТЕ Рафаєль Маріано Гроссі зазначив, що, не викликає викликів, сприннює пандемію COVID-19, МАГАТЕ підтримує свою відповідність, щоб перевіряти та контролювати використання ядерних матеріалів, особливо у мирних цілях та продовжувати проводити роботу з контролем у системі. «Більше року тому, коли світ закривався і були заборонені авіаперевезення, коли були закриті порти та аеродроми, я говорив, що не зупинявся ні на хвилину. І ми дотрималися слова. МАГАТЕ, не викликаючи такої ситуації, продовжують перевіряти об’єкти у всій світі та отримувати від нас єдині загрози поширення ядерних матеріалів, навіть за умов відсутності інспекторів МАГАТЕ на відповідних майданчиках », - вказував на найзручніших до делегатів пан Гроссі.
Упродовж кількох наступних днів під час Генеральної конференції буде проводитися близько 80 паралельних заходів, середньої кількості, участі, наукового форуму МАГАТЕ-2021, налаштування, панельні дискусії, лекції, зустрічі та технічні наради. Деякі з них відкривають для широкої громадськості в Інтернеті та висвітлюють інноваційну роботу, яка проводить у МАГАТЕ та у державах-членах із застосуванням ядерних технологій. 

Читай також

Архів