Міненерго пропонує повернути до законодавства статус Генпроектувальника об'єкта ядерно-енергетичного комплексу

Джерело інформації: Міністерство енергетики України, 23.06.2021
Сьогодні на засіданні Кабінет Міністрів України погодив законопроєкт, що передбачає повернення статусу генерального проектувальника ядерної установки, уранового об’єкта та об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами.
Законопроект розроблено Міністерством енергетики. Документ передбачає внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку». 
Основна мета – забезпечення безпеки об’єктів ядерно-енергетичного комплексу та обмеження їх впливу на населення і навколишнє середовище відповідно до фундаментальних вимог МАГАТЕ.
Відновлення статусу Генпроектувальника гарантуватиме високу якість виконуваних проектних робіт.
Це забезпечить своєчасне проектування та будівництво нових ядерних об’єктів, продовження терміну експлуатації і підвищення безпеки діючих ядерних установок та інших об’єктів галузі.
Головні функції Генпроектувальника полягають у координації всієї інженерної та проектно-конструкторської діяльності на ядерно небезпечних об’єктах, а також забезпеченні виконання вимог ядерного законодавства України та інших нормативних документів при новому будівництві та модифікації енергоблоків АЕС та уранового об’єкта. 
Водночас важливим є збереження та ведення унікального архіву оригіналів всієї проектної документації. 
Довідково.У 2000 році було затверджено нові Загальні положення забезпечення безпеки атомних станцій, в яких було вилучено статус генерального проектувальника об’єкта ядерно-енергетичного комплексу та, як наслідок, функцій і відповідальності, які покладалися на відповідні організації. 

Читай також

Архів