Україна приєдналася до американської ініціативи Net Zero World

Джерело: Міністерство енергетики України, 04.11.2021
Презентація ініціативи відбулася в рамках 26 кліматичної конференції ООН – COP26 у форматі панельної дискусії.
Міністр енергетики України Герман Галущенко виступив у панельній дискусії Net Zero World Partner Countries, у якій взяли участь міністр енергетики США Дженіфер Гренхолм, спеціальний представник президента США з питань клімату Джон Керрі, міністр нафти та мінеральних ресурсів Єгипту Тарек Ель Молла, міністр енергетики та мінеральних ресурсів Індонезії Аріфін Тасріф, державний міністр нафтових ресурсів Федеративної Республіки Нігерія Тіміпре Сільва. 
Також в рамках презентації ініціативи Net Zero World виступали керівники провідних американських фінансових та благодійних інституцій, зокрема, Development Finance Corporation, Bezos Earth Fund, Rockefeller Foundation, Breakthrough Energy, Salesforce. 
Завдяки участі в ініціативі Україна отримає доступ до розробок 17 наукових лабораторій Міністерства енергетики США для можливої реалізації пілотних проєктів з декарбонізації. 
Україна є рівноправним партнером ініціативи, що пропонує поглиблену співпрацю в атомній енергетиці, яка допоможе забезпечити Європу доступною енергією без викидів вуглекислого газу. 
«Атомна генерація є базовою генерацією в Україні. У нас є 15 атомних енергоблоків, які виробляють понад 56% електроенергії в країні. Ми хочемо збільшувати потужності атомної енергетики, будувати нові блоки, розпочати програму будівництва малих модульних реакторів. У нас є великий кадровий потенціал для цього – значна кількість висококваліфікованих фахівців, задіяних в атомно-промисловому комплексі. Ми також націлені розвивати відновлювані джерела енергії. Наша стратегія передбачає збільшення частки відновлюваної генерації до 25%», - наголосив Герман Галущенко. 
Найважливіша стратегічна ціль України в енергетиці – стати повноправною частиною європейської енергосистеми. 
«Україна має синхронізуватись з європейською енергосистемою ENTSO-E. У нас надзвичайно потужна електромережа, розроблена для експорту великих обсягів електроенергії європейським споживачам. Синхронізація вигідна і для України, і для ЄС: вона відкриє нам доступ до великого ринку і допоможе країнам ЄС підвищити безпеку постачання», - зазначив міністр енергетики України. 
Світова ініціатива Net Zero World, підтримана найбагатшими бізнесменами-філантропами США, пропонує країнам: 
• Постійний доступ до експертної допомоги від урядових технічних, дослідних та інвестиційних агентств і національних лабораторій США. 
• Фінансову підтримку внутрішніх технічних установ. 
• Глибоку співпрацю над технічними та інвестиційними планами та політиками, пілотними технологіями, модернізацією інфраструктури, інвестиційним партнерством, розвитком робочої сили та іншими заходами для досягнення стійкої декарбонізації енергетичної системи. 

Читай також

Архів