Ціна квот на викиди СО2 у ЄС зросла на 25,5% з початку місяця

Джерело: Енергореформа, 26.11.2021
Ціна квот на викиди вуглекислого газу в європейській системі торгівлі викидами зросла на 25,5% з 1 листопада, досягнувши історично рекордної позначки 74,46 Євро за підсумками торгів 25 листопада, свідчать дані біржових котирувань Ember. На початку поточного року ціна квот на викиди в EU ETS складала близько 33 Євро за тону.
Різке зростання ціни вуглецевих квот у Європі фіксується саме з 1 листопада, коли у британському Глазго стартувала конференція ООН зі зміни клімату COP26. Аналітики виділяють дві основні причини такого ринкового ралі. Першою з них стали пролунали на COP26 сигнали, які вказують на те, що вуглецеве ціноутворення має посилюватись.
"Хоча результати COP26, можливо, не були настільки переконливими, як сподівалися деякі, все ж таки пролунав чіткий сигнал про те, що політики повинні серйозніше ставитись до вуглецевого ціноутворення, якщо ми хочемо побачити зниження викидів", - вважає аналітик Andurand Capital Марк Льюїс.
Іншим фактором, який підштовхнув ціну квот вгору в останні дні, аналітики Bloomberg називають наміри нової правлячої коаліції Німеччини запровадити нижню межу ціни квот для німецьких забруднювачів. Уряд ФРН може запровадити мінімальну межу ціни вже в найближчі кілька років, йдеться у коаліційній угоді.
Єврокомісія у липні презентувала пакет законопроектів, який отримав назву «Fit for 55», для скорочення викидів парникових газів на 55% до 2030 року та реалізації проміжних цілей стратегії Green Deal щодо досягнення Євросоюзом кліматичної нейтральності до 2050 року.
План дій Єврокомісії до 2030 року багато в чому сфокусовано на реформуванні вуглецевого ринку ЄС. Зокрема, Брюссель пропонує поступово знижувати обсяг квот на викиди СО2 (у тому числі безкоштовних), які компанії купують у рамках EU ETS. Зазначається, що це призведе до зростання цін на емісійні квоти і стимулюватиме компанії скорочувати викиди. Єврокомісія також пропонує вилучити з EU ETS безкоштовні квоти для авіакомпаній разом із включенням морських суден до системи з 2023 року. 

Читай також

Архів