Почали діяти нові вимоги до зняття з експлуатації ядерних установок

Джерело: Uatom, 22.01.2021 
15 січня 2021 року набрали чинності “Загальні положення безпеки зняття з експлуатації ядерних установок”, розроблені й затверджені Державною інспекцією ядерного регулювання України у 2020 році.
Документ містить основні вимоги до підготовки та провадження діяльності зі зняття з експлуатації ядерних установок, а саме: визначення стратегії, планування та виконання робіт і заходів, впровадження системи управління діяльністю, оцінки безпеки та звітування про зняття з експлуатації ядерних установок.
“Загальні положення…” 2020 року замінили “Загальні положення забезпечення безпеки при знятті з експлуатації атомних електростанцій та дослідницьких ядерних реакторів”, затверджені 1998 року. На відміну від них, новий документ своєю дією охоплює всі ядерні установки зі сховищами відпрацьованого ядерного палива і “Джерелом нейтронів”, а також ДСП “ЧАЕС” включно.
“Загальні положення…” деталізують та розширюють вимоги щодо підготовки до зняття з експлуатації ядерних установок, припинення експлуатації, процесу зняття з експлуатації ядерних установок, завершення зняття з експлуатації, виконання оцінки безпеки й інші вимоги”, — повідомила в коментарі для Uatom.org начальник Управління безпеки поводження з радіоактивними відходами Держатомрегулювання Юлія Новікова.
Дане управління займалося розробкою нормативно-правового акта спільно з відділом безпечного зняття з експлуатації Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки в рамках міжнародного співробітництва із Норвезьким управлінням з ядерної та радіаційної безпеки.
За словами Юлії Новікової, “Загальні положення…” 2020 року враховують рекомендації Асоціації Західноєвропейських ядерних регулюючих органів (WENRA), до якої українська інспекція входить від 2015 року. Зокрема, йдеться про так звані референтні рівні безпеки в частині зняття з експлуатації, які базуються на рекомендаціях МАГАТЕ. Крім вимог WENRA, розробники документа керувалися рекомендаціями МАГАТЕ, викладених в офіційних публікаціях: “Зняття з експлуатації установок з радіоактивними матеріалами”, “Зняття з експлуатації атомних електростанцій і дослідницьких реакторів” та “Оцінка безпеки під час зняття з експлуатації  установок з радіоактивними матеріалами”.
З повним текстом “Загальних положень безпеки зняття з експлуатації ядерних установок” можна ознайомитися за посиланням
За матеріалами Держатомрегулювання.

Читай також

Архів