Нова глобальна комісія, очолювана прем'єр-міністром Данії, зосередиться на тому, щоб поставити людей в основу енергетичних переходів

Джерело: Міжнародне енергетичне агентство, 26.01.2021
Нова ініціатива «Наше інклюзивне енергетичне майбутнє» - Глобальна комісія з орієнтованих на людей переходів до чистої енергії - була скликана д-ром Фатіхом Біролом, виконавчим директором Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), а очолюватиме її Дан Йоргенсен, міністр клімату, енергетики та комунальних послуг Данії. Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен стане почесним патроном  нової комісію, яка вивчатиме шляхи забезпечення того, щоб люди знаходились у центрі переходів до чистої енергії у всьому світі.
Нова комісія розглядатиме соціальні та економічні наслідки переходу до екологічно чистіших енергетичних технологій, зокрема, як максимізувати вигоди та пом'якшити негативні наслідки цього переходу для громадян.
До складу комісії увійдуть прем'єр-міністр Гайани Марк Філіпс; Тереза Рібера, віце-президент та міністр з питань екологічного переходу Іспанії; Шеймус О'Реган, міністр природних ресурсів Канади; Аріфін Тасріф, міністр енергетики та мінеральних ресурсів Індонезії; Росіо Нале Гарсія, міністр енергетики Мексики; та Софі Гладіма, міністр нафти та енергетики Сенегалу та інші високоповажні представники. Список членів буде поповнюватись. Комісія надасть ключові рекомендації на основі своєї роботи напередодні COP26 у листопаді 2021 року.
Оскільки країни прагнуть просувати свої переходи до технологій чистої енергетики, успіх цих зусиль буде спиратися на те, щоб громадяни могли скористатися можливостями та подолати можливі невдачі. Це включає соціальний та економічний вплив на людей та громади, а також питання доступності та справедливості. Нова комісія глибоко вивчить ці питання, беручи до уваги необхідність розглядати людей як активних учасників чистих енергетичних переходів - у колективних процесах прийняття рішень, а також через індивідуальні дії та поведінку. Також будуть розглянуті питання рівності та інклюзії, включаючи гендерну рівність.
"Чисті енергетичні переходи набирають значних обертів у всьому світі, і для їх успіху важливо, щоб вони були інклюзивними та зосередженими навколо людей", - сказав д-р Біроль. “Зараз багато країн зосереджуються на цьому питанні та шукають можливості для обміну ідеями та порадами. Члени високого рівня нашої Глобальної комісії з орієнтованих на людей переходів до чистої енергії проведуть глобальний діалог для обміну досвідом та вдосконалення найкращих практик ".
"Данія вже продемонструвала чітке глобальне лідерство в цьому питанні, і саме тому я радий і маю честь повідомити, що прем'єр-міністр Фредеріксен погодився бути почесним покровителем Комісії і що міністр Йоргенсен погодився головувати в ній", - додав д-р Біроль.
«Мені дуже приємно бачити, що МЕА під керівництвом доктора Фатіха Бірола посилює свою увагу на переході до зеленої енергії, а тепер на справедливому переході. Тому я пишаюся тим, що очолюю роботу в цій новій глобальній комісії і тим самим допомагаю забезпечити справедливий перехід до більш відновлюваних джерел енергії у всьому світі. Міжнародне співробітництво, а також соціальна справедливість є основою роботи уряду Данії », - сказав пан Йоргенсен.
«Ця нова комісія є важливим внеском у забезпечення всеохоплюючої глобальної енергетичної системи та поставлення людей в основу чистого енергетичного переходу. Ми повинні діяти зараз для боротьби зі змінами клімату, але ми досягнемо успіху лише в тому випадку, якщо зможемо надихати та включати людей соціально збалансованим способом », - додав пан Йоргенсен.

Читай також

Архів