Прес-реліз FORATOM: Опубліковано оновлений звіт про роль ядерної енергії в досягненні низьковуглецевої Європи

Джерело: FORATOM, 30.11.2021
Згідно зі звітом Compass Lexecon, майбутня низьковуглецева система на основі змінних відновлюваних джерел енергії (vRES) потребуватиме резервних гнучких потужностей. У цьому відношенні ядерна енергетика забезпечує ключову конкурентну перевагу, оскільки є єдиною технологією, яка є низьковуглецевою та не залежить від погоди, тож може підтримувати перехід енергетичної системи в безпечних умовах.
«Згідно зі звітом, дострокове закриття атомних електростанцій призведе не тільки до зростання споживчих витрат, але також до негативного впливу на навколишнє середовище», – стверджує Ів Дебазей, генеральний директор FORATOM. «Це включає збільшення викидів CO2 та інших забруднювачів повітря, більшого використання сировини та більшого впливу на землекористування».
Згідно з повідомленням, дострокове закриття атомної електростанції призведе до:
  • збільшення викидів CO2 до 2025 року, заважаючи тим самим пом'якшити кліматичні амбіції до 2030 року;
  • виникнення потреби нових теплових потужностей для забезпечення безпеки постачання, що, як наслідок вплине на збільшення забруднювачів повітря наступним чином: - SO2: збільшення загальних викидів SO2 на 7,7% за 2020-2050 рр.; - NOx: збільшення викидів NOx на 7% у 2020-2050 рр.; - Тверді частинки (ТЧ): збільшення загальних викидів ТЧ на 12% у 2020-2050 рр.;
  • потреби нових сонячних і вітрових потужностей для досягнення екологічних цілей, що за експертними оцінками, призведе до додаткових у 9890 км2 потреб у землі або 7% від загального використання землі між 2020-2050 рр.
Крім того, атомна енергетика має найнижчий сировинний слід серед усіх великомасштабних низьковуглецевих енергетичних технологій.
На основі оцінки, FORATOM визначив такі рекомендації щодо політики:
  • Визнання того факту, що ядерна енергетика є доступним рішенням, яке допоможе ЄС досягти кліматичних амбіцій та забезпечити безпеку поставок.
  • Уникати дострокового закриття атомних електростанцій, оскільки це збільшує ризики порушити довгострокові цілі декарбонізації.
  • Піддавати всі низьковуглецеві технології однаковій надійній і науковій оцінці для забезпечення сталого переходу.
  • Розробити системні вимоги ринку, які підтримуватимуть всі низьковуглецеві технології.
  • Визнати внесок ядерної енергії в сталу водневу економіку.
У звіті враховано останні події:
  • Після Brexit усі нові довгострокові сценарії Європейської комісії тепер зосереджені на ЄС-27.
  • Оновлені цілі ЄС щодо декарбонізації як на 2030 рік (зі збільшенням з 40% скорочення викидів ПГ до щонайменше 55%), так і на 2050 рік (з 80 до 95% скорочення викидів ПГ до чистих нульових викидів).

Довідково: Європейський атомний форум (ФОРАТОМ) - це торгова асоціація для галузі ядерної енергетики в Європі, яка базується у Брюсселі. Членами  FORATOM є  15 національних ядерних асоціацій, і завдяки яким, FORATOM представляє майже 3 тисячі європейських компаній, що працюють в галузі атомної енергетики та підтримують близько 1 100 000 робочих місць.

Асоціація «Український ядерний форум» є асоційованим членом Європейського Форатому починаючи з 2011 року. Асоціація УЯФ стала першою з подібних організацій з країн, що не є членами Європейського Союзу, яку прийняли до цієї організації. 

Читай також

Архів