FORATOM закликає Європейську Комісію підтримати гармонізацію ланцюжка поставок в галузі ядерної енергетики ЄС

Джерело: FORATOM, 10.06.2020
Брюссель, 10 червня 2020 року: Сильний та диверсифікований ланцюжок поставок є важливим для забезпечення високого рівня безпеки, якості та надійності в ядерній галузі. Відповідно до звіту, опублікованого FORATOM, Європейська Комісія має визнати важливість гармонізації Європейського ланцюжка ядерних поставок та підтримати держави-члени ЄС у перегляді їх регуляторної-правової  бази, з тим, щоб забезпечити використання сучасних високоякісних компонентів, виготовлених для інших галузей промисловості. Міцний і гармонізований європейський ланцюжок поставок також може допомогти ЄС відновити свою економіку після спалаху COVID-19.
26% електроенергії, виробленої в ЄС, забезпечується ядерною енергією. Вона є найбільшим джерелом низьковуглецевої електроенергії. Однак середній вік існуючого ядерного парку Європи  становить 35 років.  90% існуючих АЕС будуть зупинені  до 2035 року і тому їх потрібно буде замінити.
"Безпечна та надійна експлуатація європейського ядерного парку потребує наявності відповідних опцій  ланцюжків поставок", - зазначив генеральний директор FORATOM Ів Дебазей. "Реалізація рекомендацій звіту створить чудову можливість для європейських постачальників залучатись до робіт з продовження експлуатації існуючих АЕС або до нових будівельних проектів, а отже, допоможе економіці ЄС вийти з кризи COVID-19 та досягти цілей кліматичної нейтральності до 2050 року".
У звіті під назвою «Оптимізація європейської ланцюжка поставок  ядерних енергоресурсів - використання високоякісних промислових  виробів  в європейських ядерних установках» рекомендоване використання промисловістю вже  існуючих проектів європейських ланцюжків поставок та міжнародного  досвіду використання високоякісних виробів промислового класу. Додаткові рекомендації щодо забезпечення надійного та диверсифікованого ланцюжка поставок включають наступне:
  • Ядерна промисловість повинна розробити європейську настанову, яка включає загальну методологію прийому високоякісних виробів промислового класу в певних класифікованих додатках, класифікованих з точки зору безпеки. Для досягнення цієї мети слід заохочувати взаємодію між зацікавленими сторонами, такими як ENISS1, WENRA2 та ENSREG3.
  • Держави-члени ЄС та інші європейські країни повинні розробити національні настанови щодо використання високоякісних предметів промислового класу на основі загальної європейської настанови,
  • Ядерна промисловість має переглянути існуючі процедури, з тим щоб забезпечити основу для більшого ринку та більш ефективного взаємодії з постачальниками.
Формування європейських  настанов  дозволить як виробникам так і постачальникам розробити свої власні процеси та процедури для закупівлі предметів комерційного класу, які застосовуватимуться в роботах, пов'язаних з ядерною безпекою.
Повний звіт можна знайти ТУТ.
(1) - ENISS - Європейська ініціатива безпеки ядерних установок;
(2) -WENRA - Західноєвропейська асоціація ядерних регуляторів;
(3) - ENSREG - Європейська група регуляторів ядерної безпеки.
Довідково: Європейський атомний форум (ФОРАТОМ) - це торгова асоціація для галузі ядерної енергетики в Європі, яка базується у Брюсселі. Членами  FORATOM є  15 національних ядерних асоціацій, і завдяки яким, FORATOM представляє майже 3 тисячі європейських компаній, що працюють в галузі атомної енергетики та підтримують близько 1 100 000 робочих місць. 

Читай також

Архів