Атомна спільнота закликає до ефективного завершення кліматичного саміту у Глазго

Джерело: Енергоатом, 15.11.2021
Генеральна директорка Всесвітньої ядерної асоціації Сама Більбао-і-Леон на кліматичній конференції у шотландському місті Глазго заявила, що ядерну енергетику недостатньо цінують у боротьбі з негативними змінами клімату. Спільнота атомників, зазначила вона у своєму виступі на конференції Організації Об’єднаних Націй – COP26, перебуває на кліматичному саміті, щоб обґрунтувати, чому ядерна енергія має бути у центрі будь-яких планів боротьби зі змінами клімату:
«Ми сподіваємося, політичні лідери приймуть виклик і розроблять термінові прагматичні й ефективні плани, щоб обіцянки стали реальністю, – зауважила пані Більбао-і-Леон. – Для цього знадобиться швидке застосування усіх перевірених і доступних низьковуглецевих технологій, зокрема ядерних. На COP26 усе більше країн визнали ядерну енергетику – за її роль у боротьбі з кліматичними змінами. Зокрема, Сполучене Королівство оголосило про намір інвестувати в нову ядерну енергетику як унікальну можливість для Великої Британії розгорнути більше джерел низьковуглецевої енергії та забезпечити більшу енергетичну незалежність».
За її словами, кліматичні перемовини наразі у стадії прийняття рішень. Багато країн взяли зобов’язання досягти нульових викидів, припинити використання вугілля та скоротити викиди метану, але тепер уряди мають вирішити низку розбіжностей. Тож на думку гендиректорки Всесвітньої ядерної асоціації, кліматична конференція ООН може вважатися лише першим кроком на шляху до «чистого нуля».
«Ядерна енергія, як і раніше, не отримує належного визнання за те, що вона могла б зробити, щоб допомогти у боротьбі зі зміною клімату. Але ми рухаємося у правильному напрямі. І нам потрібно переконатися, що ми зберігаємо динаміку».
Всесвітня ядерна асоціація продовжуватиме представляти світову атомну промисловість на COP26 в дебатах із питань енергетики, щоб протягом найближчих місяців і років визначна роль атомної енергетики у світових процесах декарбонізації опинилась у центрі світової уваги щодо боротьби зі змінами клімату. 

Читай також

Архів