Президент Асоціації УЯФ Юрій Недашковський спільно з лідерами ядерної галузі ЄС підписав Маніфест про запобігання кліматичним змінам

25 червня 2019 року у м. Бухарест (Румунія) відбулася Генеральна Асамблея Європейського Форатому, в роботі якої взяли участь Президент Асоціації «Український ядерний форум», Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та Генеральний директор Асоціації Микола Кухарчук. 
По завершенні засідання Асамблеї Президент Асоціації УЯФ, Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський спільно з керівниками вищої ланки (СЕО) ядерно-промислового комплексу Європейського Союзу – лідерами європейської ядерної промисловості підписали спільний Маніфест про запобігання кліматичним змінам і збереження економічної ефективності енергетики ЄС. Україна вперше бере участь у заході, який проводиться для країн-членів ЄС.
Своєю головною метою лідери ядерної промисловості ЄС вбачають об’єднання зусиль Європейського Союзу та високотехнологічної європейської ядерної промисловості задля спільної праці у досягненні глобальних цілей Паризької кліматичної угоди із запобігання кліматичним змінам щодо зобов’язань зі зменшення викидів СО2 та прискорення процесів декарбонізації енергетики Європи до 2050 року.
Маніфест підписали 29 лідерів ядерної промисловості країн ЄС - керівники таких великих підприємств ядерно-промислового комплексу, як: Національної ядерної лабораторії (NNL) та Асоціації ядерної промисловості Великобританії (NIA), Uniper Sweden та Westinghouse (Швеція), польської PGE EJ1, французьких Framatome, EDF та Orano, URENCO, румунських Nuclearelectrica та ROMATOM, чеської CEZ a.s та інш.
Підписанти Маніфесту взяли на себе зобов'язання допомоги у подоланні викликів, що стоять перед Європейським Союзом. Окрім продовження будівництва, експлуатації, підтримки та виведення з експлуатації ядерних реакторів та інших ядерних установок у повній відповідності до вимог ядерного регулювання та міжнародних стандартів, ядерна промисловість прагне забезпечити необхідний обсяг ядерної потужності вчасно та за конкурентними цінами, відповідно до останніх прогнозів щодо частки ядерної енергії в майбутньому низьковуглецевому енергетичному комплексі. Щоб досягти цього, ядерна промисловість буде:
  • максимізувати переваги відтворення нових проектів будівництва та забезпечувати розвиток необхідних технологій;
  • здійснювати науково-дослідну та інноваційну діяльність в Європі, щоб визначити сфери, де ядерна промисловість може допомогти декарбонізації інших секторів, таких як промисловість, опалення та транспорт;
  • сприяти забезпеченню безпеки енергопостачання шляхом впровадження відповідних стратегій постачання ядерного палива відповідно до вимог Євратома: об'єднавши зусилля для розробки нового технологічного партнерства у ЄС і у глобальних ланцюгах постачання. Крім того, завдяки співпраці з регуляторами різних країн здійснювати подальшу оптимізацію внеску АЕС до стабільності енергосистеми ЄС;
  • продовжувати встановлювати стандарти безпеки в енергетичному секторі, відповідально керувати відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами, приймати рішення, які обмежуватимуть їхній вплив на майбутні покоління та інвестувати в дослідження для виявлення нових рішень для таких відходів (технології зменшення обсягу та токсичності відходів, повторне використання використаного палива або утворених відходів, скорочення радіоактивного життєвого циклу і, нарешті, утилізація будь-яких залишкових відходів);
  • інвестувати та підтримувати людський капітал завдяки тісній співпраці з національними та місцевими органами влади та іншими зацікавленими сторонами, щоб зробити галузь більш привабливою для молоді та забезпечити галузь висококваліфікованою робочою силою, якої вона потребує;
  • створювати міцну європейську основу для експорту ядерних технологій і навичок на закордонні ринки.
Під час робочих зустрічей, керівники вищої ланки ядерно-промислового комплексу Європи обговорили стратегічне бачення Європейської комісії «Чиста планета для всіх», яке, зокрема, визнає, що ядерна енергетика, разом з відновлюваними джерелами енергії, стане основою енергетичного сектора, вільного від вуглецю, у 2050 році. Оскільки атомна енергетика відіграє ключову роль у забезпеченні безпеки енергопостачання у Європі. Сьогодні атомна енергетика ЄС складає понад половину низьковуглецевої енергії, виробленої в ЄС, і є найбільшим джерелом енергії (вітер забезпечує - 11%, гідро - 10%, сонячні - 4%). Задоволення амбіцій ЄС щодо декарбонізації своєї економіки потребуватиме значних інвестицій у всі низьковуглецеві технології. Це означає інвестування в Європу як в довгостроковій експлуатації існуючого ядерного флоту, так і в будівництві значних нових ядерних потужностей (близько 100 ГВт нового ядерного будівництва). Обидва ці шляхи досяжні, якщо інституції ЄС, держави-члени та європейська ядерна галузь співпрацюють і кожен виконує свої обов'язки.
Більш детельно з Маніфестом про запобігання кліматичним змінам і збереження економічної ефективності енергетики ЄС можна ознайомитись на сайті Форатом за посиланням або скачати стислу версію тут. Неофіційний переклад Маніфесту скачати тут.
Нагадаємо, членами FORATOM є 17 країн: Бельгія, Болгарія, Великобританія, Іспанія, Італія, Нідерланди, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Україна, Фінляндія, Франція, Федеративна Республіка Німеччина, Чеська Республіка, Швейцарія і Швеція. Завданням асоціації є формування загальної позиції з широкого кола питань, які постають перед ядерною галуззю, забезпечення інтересів ядерної галузі на європейському та світовому ринках, а також налагодження зв’язків з установами Європейського Союзу тощо.
З 15 червня 2011 р. Асоціація «Український ядерний форум», в яку входить оператор українських АЕС НАЕК «Енергоатом» та більшість підприємств ядерно-промислового комплексу України, в якості асоційованого члена була прийнята до Європейського FORATOM.  

Читай також

Архів