Кабмін поклав PSO по е/е на «Енергоатом», «Укргідроенерго» і «Укренерго», побічно PSO торкнуться і приватних компаній

Кабінет міністрів поклав публічні спецзобов'язання (PSO, Public Service Obligation) з постачання е/е для потреб населення з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року на державні енергогенеруючі компанії НАЕК "Енергоатом", АТ "Укргідроенерго" та оператора системи передачі "Укренерго", передають енергореформи.
Про це повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні Уряду в середу, відповідну постанову схвалено і буде доопрацьовано протягом одного дня.
Гроймсан пояснив, що таким чином Уряд запобігатиме зростанню ціни для населення в новому ринку.
Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, коментуючи пропозиції учасників засідання покласти PSO і на приватні енергокомпанії, пояснив, що компенсувати низькі ціни для населення - 1,06 грн за кВТ-ч - можуть лише ті енергокомпанії, у яких відпускний тариф ще менше. Такими компаніями є тільки "Енергоатом" і "Укргідроенерго". Теплова генерація не може реалізовувати е/е за 1,06 грн з кВт/год, маючи найвищий відпускний тариф, зокрема понад 1,6 грн за кВт/год, пояснив міністр.
Разом з тим Насалик зазначив, що приватні енергогенеруючі компанії будуть нести витрати по PSO опосередковано, оплачуючи тариф НЕК "Укренерго".
Міністр також повідомив, що з 1 липня формула Роттердам + (визначає ціну вугілля в складі собівартості е/е теплової генерації) втрачає актуальність, починають працювати ринкові механізми формування цін на продукцію теплових енергогенеруючих компаній.
Згідно з проектом постанови, текст якого надійшов в розпорядження агентства "Інтерфакс-Україна", "Енергоатом" буде продавати на електронних аукціонах для цілей виконання PSO не більше 60% своєї е/е, "Укргідроенерго" - не більше 20%. Ця е/е буде реалізовуватися постачальникам універсальної послуги (ПУП) для подальшого перепродажу населенню за ціною, не вище встановленого Нацкомісією, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) рівня.
ПУП будуть купувати на аукціонах не більше 80% е/е, необхідної для забезпечення побутових споживачів. Решта - компенсується за рахунок тарифної виручки "Укренерго".
Обсяги PSO буде визначати НКРЕКП.
Як повідомлялося, глава НКРЕКП Оксана Кривенко направила 3 червня лист до Кабінету міністрів, в якому заявила, що застосування затвердженого урядом порядку компенсації різниці між ціною е/е для населення і її ринковою ціною в новій моделі енергоринку призведе до зростання цін для непобутових споживачів на 40 -50%, щоб уникнути колапсу ринку порядок повинен бути змінений.
Регулятор вказав, що уряд на засіданні 22 травня затвердив розроблений Міненерговугілля порядок покладання PSO з постачання е/е для потреб населення до 31 грудня 2020 року (текст документа не був офіційно опублікований - ІФ). Документ передбачає покладання PSO на НАЕК "Енергоатом", АТ "Укргідроенерго" (шляхом їх зобов'язання продавати е/е за певними правилами) і НЕК "Укренерго" (шляхом включення сум компенсації в тариф на диспетчеризацію).
Схвалений 22 травня Кабміном механізм покладання PSO в електроенергетиці складно реалізувати, вважають в НКРЕКП. Для цього потрібен точний прогноз ряду показників, таких як обсяг продажів "Енергоатому" за спеціальною ціною, обсяг продажів "Укргідроенерго" за спеціальною ціною і решту обсягу е/е, необхідний для постачання населенню, за ринковою ціною (компенсація за нього буде включатися в тариф "Укренерго").
Для реалізації механізму будуть потрібні дві аукціонні майданчики щодо укладання двосторонніх договорів державними енергогенеруючими компаніями. На одному вони будуть укладати договори з ПУП (які потім поставлять куплену по спецціні е/е населенню), на іншому - з іншими учасниками ринку (постачальниками і споживачами).
Ще одне ускладнення: Порядок формування тарифу на диспетчеризацію "Укренерго» не передбачає включення таких витрат, як PSO (для внесення змін до Порядку знадобиться два місяці). Крім того, у НКРЕКП немає закріплених законом повноважень для розрахунку обсягів PSO, нагадує регулятор.
Для врегулювання ситуації Комісія пропонувала зобов'язати "Енергоатом" продавати на аукціонах мінімум 80%, а "Укргідроенерго" - мінімум 50% виробленої е/е за фіксованими цінами. Завдяки чому можна буде запобігти неконтрольованому зростанню цін на е/е АЕС, вважає регулятор. При цьому ціна на аукціонах буде однаковою для всіх покупців, що виключить можливість маніпуляцій на закупівлю-продаж (тобто ПУП не зможе придбати е/е за ціною для населення і перепродати її малому непобутовому споживачу удвічі-втричі дорожче).
Станом на 1 липня 2019 року в Україні заплановано запуск нового моделі ринку е/е. Єдиний покупець і продавець е/е - ДП "Енергоринок" - ліквідується. Вводяться двосторонні договори між виробниками та постачальниками / великими споживачами, біржі - ринок "на добу вперед" і внутрішньосуточних ринок, а також балансуючий ринок, на якому буде розраховуватися вартість небалансів (різниці між прогнозним і фактичним споживанням).

Читай також

Архів