АТ «КІЕП» здійснить переоцінку надійності існуючих конструкцій енергоблоків №3 та 4 ХАЕС за 13,3 млн грн

НАЕК «Енергоатом» 15 березня уклав договір з АТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» («КІЕП») на проведення в 2019р актуалізації обстеження і підтвердження довговічності та надійності існуючих будівельних конструкцій енергоблоків № 3, 4 Хмельницької АЕС.
Про це йдеться у повідомленні підприємства, яке опубліковане на порталі публічних закупівель Prozorro.
Вартість виконання робіт становить 13,3 млн грн (з ПДВ). Термін виконання робіт – 12 місяців з дати підписання договору.
Згідно тендерної документації, «КІЕП» повинен виконати загальне та детальне обстеження даних об’єктів. До загального відноситься: збір і аналіз документації; загальне візуальне обстеження конструкцій; виявлення конструкцій, які потребують ремонту та/або заміни. До детального: детальне візуальне обстеження конструкцій (з необхідним розкриттям); геодезичне інструментальне обстеження будівельних конструкцій; оцінка технічного стану.
АТ «КІЕП» спеціалізується на виконанні проектних робіт та наданні інжинірингових послуг в області енергетики. В 2006-2008рр «КІЕП» вже проводив проводив обстеження енергоблоків №3,4 Хмельницької АЕС. Крім цього, інститут є розробником проекту ХАЕС і техніко-економічного обґрунтування добудови енергоблоків №3,4 ХАЕС, який був затверджений Кабінетом Міністрів в липні 2018р.
Як повідомляв ExPro, «Енергоатом» планує добудувати два енергоблоки Хмельницької АЕС (стан готовності будівельної частини на момент припинення робіт енергоблоку №3 - 75%, енергоблоку №4 - 28%) за допомогою реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна-ЄС». Останній передбачає збільшення потужності на енергоблоках українських АЕС, від’єднання від енергосистеми України другого енергоблоку ХАЕС і експорт виробленої ним електроенергії в Польщу та Угорщину. Експортний контракт має стати запорукою отримання кредитного ресурсу для будівництва двох енергоблоків.
Крім того, на початку листопада 2017р «Енергоатом» отримав від «Китайської національної ядерної корпорації» (CNNC) і «Індустріального комерційного банку Китаю» (ICBC) пропозицію з надання кредитних коштів та технологій для завершення будівництва двох енергоблоків станції.

Наприкінці липня 2018 р Кабінет міністрів затвердив техніко-економічне обґрунтування добудови енергоблоків ХАЕС вартістю 72,4 млрд грн. Згідно документу, встановлена електрична потужність двох енергоблоків становитиме 2094 МВт, а двох турбогенераторів - 2200 МВт. За оцінками «Енергоатому», завершення будівництва третього та четвертого блоків ХАЕС дасть додаткову генерацію електроенергії в ОЕС України на рівні 15 млрд кВт-год на рік. 

Читай також

Архів