Прес-реліз: FORATOM підкреслює необхідність інвестування в усі низьковуглецеві технології для вирішення проблем клімату

Наразі світ зіткнувся з великою проблемою глобального потепління, пов’язаною з можливою незворотною зміною клімату.  Важливою умовою для її уникнення є не перевищення температури на 1,5 градусів. Для Європи це означає повну декарбонізацію її економіки до 2050 року. Така декарбонізація потребує адекватного фінансування та інвестицій у ВСІ низьковуглецеві технології.
В кінці березня 2019 року консультації ЄІБ щодо енергетичного кредитування йшли до завершення. 
На думку FORATOM, важливо забезпечити узгодженість законодавства ЄС, а також політики, що відповідатиме бажанню Європи стати вільною від вуглецю до 2050 року.  У той же час така політика повинна забезпечити наступне: 
- Європа має доступ до необхідної енергії, коли вона цього потребує,
-Нові екологічні проблеми не створюються,
- Вона підтримує робочі місця та зростання в Європі.
Для досягнення цих цілей  законодавство ЄС має підтримувати ВСІ низьковуглецеві технології, а не надавати переваг  одній технології перед іншою. Для досягнення своїх цілей Європа має керуватись не політичним прийняттям, а об'єктивними критеріями. Будь-який рух вперед може бути заблокований при наданні пріоритету та просуванні тільки технологій, пов’язаних з СО2 викидами.
Наприкінці березня Європейський Парламент прийняв документ стосовно пропозиції Європейської Комісії про стабільну таксономію фінансів1. На жаль, депутати Європарламенту не змогли знайти  об'єктивного тлумачення того, що насправді означає «стійкий», вважаючи, що тільки технології, на основі відновлюваних джерел, повинні мати право на таке фінансування. У цьому відношенні прийнятий текст суперечить:
- Стратегічному баченню Європейської комісії «Чиста планета для всіх», яке визнає, що ядерна енергетика, разом з відновлюваними джерелами енергії, стане основою енергетичного сектору, вільного від вуглецю, у 2050 році;
- останньому звіту Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату (МГЕЗК) (Глобальне потепління на 1.5 ° C, 8 жовтня 2018 року), згідно з яким ядерна енергетика є важливою для того, щоб утримати глобальне потепління нижче 1,5 градусів.
Також, у нинішній своїй формі прийнятий текст піднімає дві проблеми:
- виключення майбутніх, потенційно низьковуглецевих проривних технологій, які не засновані на відновлюваних джерелах енергії, тим самим, запобігання їх виходу на ринок;
- ризик створення нових екологічних проблем. Хоча відновлювані джерела енергії, такі як вітер та сонячна енергія, є низьковуглецевими, вони вимагають значних обсягів сировини, критичної сировини та рідкісноземельних хімічних елементів. Вони також потребують  значних земельних ділянок, що може призвести до втрати біорізноманіття. 
Довідково: Європейський атомний форум (FORATOM) є торговою асоціацією, що базується в Брюсселі, для ядерної енергетики в Європі. Членство FORATOM складається з 15 національних ядерних об'єднань і через ці асоціації, FORATOM представляє близько 3000 європейських компаній, що працюють у галузі та підтримують близько 800 000 робочих місць.
Текст прес-релізу англійською мовою: https://www.foratom.org/press-release/foratom-highlights-need-for-investment-in-all-low-carbon-technologies-to-meet-climate-challenges/

Примітки:

1 Пропозиція щодо регулювання створення умов для сприяння сталому інвестуванню.

Читай також

Архів