Ядерна енергія має право на стале фінансування

Джерело: World Nuclear Association, 26.09.2019
Всесвітня ядерна асоціація вітає рішення Європейської ради залишити можливість отримання грантів сталого фінансування для ядерних проектів.
Агнета Райзінг сказала: "Ядерна енергетика є невід'ємною частиною зусиль щодо зменшення змін клімату декількох країн-членів Європейського Союзу. Було доведено (Франція, Швеція) що вона  має потенціал для забезпечення стабільного енергетичного переходу.  Виключення ядерної енергії з нашого майбутнього було б катастрофічним рішенням для клімату ".
"Настав час європейським інституціям визнати, що ядерна енергетика є важливим рішенням щодо зміни клімату. Кілька міжнародних організацій, таких як  Міжнародне енергетичне агентство, Міжурядова група ООН з питань зміни клімату" Агентство з ядерної енергії ОЕСР та Всесвітня рада з енергетики, вже дали позитивну оцінку внеску ядерної енергії у сталий розвиток".
Атомна енергетика залишається найбільшим джерелом низьковуглецевої генерації в Європейському Союзі, що постачає більше чверті електроенергії в регіоні. Але занадто часто невелика кількість негативних оцінок  заважає Європі вжити ефективних заходів. Для того щоб Європа пішла назустріч кліматичним діям, вона повинна не брати до уваги нападки на атомну енергетику з політичних мотивів та оцінити всі низьковуглецеві технології за їх достоїнствами.
Рішення Німеччини закрити свої атомні станції до 2022 року, але залишити вугільні установки до 2038 року, про що заявила канцлер Ангела Меркель на саміті ООН з питань клімату на початку цього тижня, є екологічно безвідповідальним. Незважаючи на масштабні інвестиції у відновлювані джерела енергії, уряд Меркель нещодавно змушений був змінити цілі країни стосовно викидів на 2020 рік після констатування того, що викиди вуглецю в Німеччині ледь змінилися за останнє десятиліття.
Райзінг зазначила: "Важливо, щоб ми оцінювали джерела енергії на рівноправній основі, виходячи з об'єктивних критеріїв, будь то викиди СО2, забруднення атмосферного повітря чи їх фізичний слід протягом усього життєвого циклу. При розгляді всіх цих критеріїв можна зробити висновок що АЕС є одним з найкращих джерел енергії ".
"Перехід до більш чистої енергетичної системи буде суттєво складнішим та дорожчим без більшої підтримки ядерної енергетики, про що нещодавно зазначило Міжнародне енергетичне агентство". 
Останню публікацію Всесвітньої ядерної асоціації про вирішальну роль ядерної енергетики для сталого світу - The Silent Giant (Тихий гігант) - можна отримати тут.
Довідково: Всесвітня ядерна асоціація - це міжнародна організація, яка представляє глобальну ядерну галузь. Її місією є сприяння більш широкому розумінню ядерної енергетики ключовими міжнародними інстанціями, шляхом надання авторитетної інформації, розробки загальних галузевих позицій та сприяння енергетичним дискусіям та розвитку ядерного бізнесу.

Читай також

Архів