«Енергоатом» за погодженням з ДІЯРУ планує у 2020 р. провести нові випробування маневрого режиму роботи АЕС

ДП «НАЕК «Енергоатом» планує провести другий етап випробувань роботи енергоблоку № 2 Хмельницької АЕС в режимі добового регулювання потужності у 2020р, точний період випробувань буде визначений за погодженням з регулятором - Державною інспекцією ядерного регулювання України. Про це у відповідь на запит ExPro повідомив прес-центр компанії.
«Дослідна експлуатація режиму добового регулювання потужності на енергоблоці №2 ВП ХАЕС проводиться з суворим дотриманням вимог нормативної документації України. На першому етапі отримано позитивні результати. Другий етап дослідної експлуатації енергоблоку №2 ВП ХАЕС у режимі добового регулювання потужності передбачається у 2020 році за погодженням з Держатомрегулювання», - йдеться у повідомленні.
Після успішного проведення у 2015 р. першого етапу досліджень, компанія розробила перелік заходів для модернізації обладнання енергоблоку з метою вдосконалення його роботи у маневровому режимі.
За даними прес-служби, другий етап досліджень планувалося провести у другому кварталі 2017 р., але цього не відбулося у зв’язку з відсутністю системних обмежень. У 2019 р. другий етап не був проведений оскільки існувала необхідність роботи блоку №2 ХАЕС на номінальній потужності. В результаті компанія розробила технічне рішення про перенесення досліджень на погоджену з регулятором дату.
В прес-центрі зазначили, що отримані результати будуть враховані для використання режиму добового регулювання в умовах нової моделі ринку електроенергії.
Перший етап досліджень на енергоблоці №2 ХАЕС із 21 циклом завантаження/розвантаження протягом доби (100% від номінальної потужності-75%-100%) було успішно виконано протягом квітня-травня 2015 р. В ході досліджень не було зафіксовано порушень меж та умов безпечної експлуатації. Результати досліджень погоджено з ДІЯРУ. Компанія планує продовжити дослідження маневрового режиму роботи АЕС, враховуючи світовий досвід атомної енергетики Франції, Бельгії та Нідерландів.
Як повідомляв ExPro, в грудні 2018р президент «Енергоатому» Юрій Недашковський повідомив, що компанія має технологічну можливість для запровадження маневрового режиму. За його словами, ядерне паливо виробництва компанії Westinghouse з самого початку призначене для маневрових режимів, а для палива виробництва компанії «ТВЕЛ» необхідно провести ряд випробувань, також модернізації буде потребувати обладнання другого контуру енергоблоку.
Недашковський додав, що доцільність застосування нової технології компанія зможе визначити в умовах нового ринку, після вивчення цінової ситуації на ринку допоміжних послуг. 

Читай також

Архів