Южно-Українську АЕС з технічним туром відвідали представники НВП «Радій»

Сайт ЮУАЕС
Юж-Ньюз
На Южно-Українській АЕС 9 серпня в рамках технічного туру побували інженерно-технічні спеціалісти ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Радій». Візит, організований за ініціативи НВП «Радій», мав на меті підвищення кваліфікації співробітників підприємства, задіяних у процесі розробки обладнання для об’єктів атомної енергетики. 
Історія співпраці НВП «Радій» і Южно-Української АЕС триває близько 20 років. Регулярні технічні тури на атомну станцію стали організовувати не так давно, тим не менш вони вже стали доброю традицією. І цим заходам на відомому в Україні та за її межами науково-виробничому підприємстві з м. Кропивницький приділяють особливу увагу. Перш за все тому, що багаторічне співробітництво колективів Радію та ЮУАЕС має не просто багату історію, а наочні позитивні результати. Свою роль у організації візитів відіграє й територіальна близькість. Та найголовнішою, на думку керівника проектів НВП «Радій» Наталії Рвачової, є можливість на власні очі побачити, як функціонують і як інтегровані до систем атомної станції програмно-технічні комплекси Радію. «Такі візити дуже важливі для нашого підприємства, його співробітників.  Коли приходять нові люди працювати на підприємство, вони мають розробляти, тестувати та працювати з інформаційно-управляючими системами, які стоять на атомній станції. І дуже важливо, щоб люди, які цим займаються, розуміли, як в реалії працює електростанція та наскільки важливо те, що вони роблять кожної миті свого робочого часу. Адже насправді інформаційно-управляючі системи, які виробляє Радій, - це частина забезпечення безпеки атомної станції»,- наголошує Н. Рвачова.
Знайомлячись з атомною станцією, учасники технічного туру відвідали інформаційний центр АЕС, повномасштабний тренажер блочного щита керування (БЩК) енергоблока №1, Ташлицьку ГАЕС. На БЩК першого блока гості оглянули програмно-технічні комплекси управляючих систем безпеки, систем нормальної експлуатації реакторного та турбінного відділень, групового і індивідуального управління, систем управління та захисту, а також інше обладнання, виготовлене ПАТ «НВП «Радій» для Южно-Української АЕС у різні роки.
Спілкуючись з представниками підприємства-партнера, атомники засвідчили надійність і зручність систем Радію у використанні. «Комплекси сучасні. Дозволяють у разі необхідності вдосконалювати та розширювати процес контролю, підключати додаткове обладнання, - наголосив старший начальник зміни цеху теплової автоматики та вимірювань ЮУАЕС Євген Кравченко. – Приємно й те, що фахівці Радію не стоять на місці, постійно вдосконалюють свої системи. Наприклад, нині на третій блок поставляються програмно-технічні комплекси вже дещо змінені, з іншими алгоритмами - більш сучасні та вдосконалені».  Слова фахівця підтверджують і найближчі та перспективні плани ЮУАЕС, яка прагне розвивати подальше співробітництво з багаторічним та надійним партнером – ПАТ «НВП «Радій». 
  

Читай також

Архів