Литва хоче посилити блокаду електроенергії з БілАЕС

Іnterfax.by
NovostiUA.org
16.10.2019 
Президент Литви Гітанас Науседа пропонує нові заходи для того, щоб не допустити імпорт електроенергії в країну з Білоруської АЕС (БілАЕС), яка будується в Островці. Про це пише interfax.by.
"Імпорт електроенергії, виробленої способом, небезпечним для навколишнього середовища і суспільства Литви, становить загрозу нашій національній безпеці. Тому необхідно вже зараз вжити додаткових заходів, які б обмежили можливості потрапляння такої електроенергії на територію Литви", - цитує слова Науседа прес-служба президента.
За даними прес-служби, поправки до закону передбачають можливість негайного анулювання дозволів на імпорт електроенергії з третіх країн, де атомна станція визнана небезпечною, і відмови у видачі нових.
Крім того, Державна служба регулювання енергетики зможе просити комісію, яка перевіряє угоди стратегічних компаній, проінспектувати імпортерів електроенергії, і якщо буде встановлено, що вони становлять загрозу нацбезпеці Литви, то служба зможе відразу ж зупинити дозвіл, інформує прес-служба.
Білорусь веде будівництво АЕС поруч з містом Островець в Гродненській області за російським проектом "ВВЕР-1200". Вона буде складатися з двох енергоблоків потужністю 1200 МВт кожен. Пуск першого енергоблоку був запланований на листопад 2019 року, другого - на 2020 рік. Генпідрядником будівництва АЕС є "Атомстройекспорт" (структура "Росатома"). Мінськ відкидає претензії Литви про те, що станція яка будується є небезпечною і стверджує, що ядерне паливо для першого реактора станції буде доставлено до кінця цього року.
В кінці вересня майданчик БілАЕС відвідав генеральний директор держкорпорації "Росатом" Олексій Лихачов, який констатував високий рівень технічної готовності першого енергоблоку. 

Читай також

Архів