«Енергоатом» за 18 днів грудня системних обмежень недовиробив майже 84 млн кВт-год електроенергії

ExPro
ЭлектроВести
18.12.2019 
ДП «НАЕК «Енергоатом», до якого протягом 1-18 грудня застосовувалися системні обмеження, недовиробив 83,61 млн кВт-год. Таке значення є сумарним за 18 днів обмежень, інформація про які опублікована на Facebook сторінці компанії.
«Вчора (17 грудня – ред.) НЕК «Укренерго» проінформувала про дисбаланси на енергоринку, що утворюються через постачальників і генерацію, та про вжиті заходи. Додамо, що через балансові обмеження з 1 по 18 грудня 2019р атомні станції України недовиробили 83,61 млн кВт-год електроенергії. Щоправда колеги забули врахувати вплив на баланси - імпорту, який за їхніми ж даними у листопаді вперше перевищив експорт», - йдеться в повідомленні.
17 грудня НЕК «Укренерго» заявило, що вночі з 15 на 16 грудня профіцит потужності в ОЕС України в певні години сягав 2 ГВт. Така ситуація стала наслідком того, що постачальники закупали значно більше електроенергії, ніж могли продати роздрібним споживачам або іншим учасникам ринку, генерація вітроелектростанцій (ВЕС) та АЕС також була вище запланованих графіків. Аби привести рівень генерації до фактичного рівня споживання диспетчери «Укренерго» використали всі пропозиції, подані генеруючими компаніями на балансуючий ринок. Проте їм все одно довелось вживати додаткових заходів для зниження рівня генерації та забезпечення операційної безпеки.
Зокрема було:
  • увімкнено в роботу в насосному режимі Дністровську ГАЕС і Київська ГАЕС сумарною потужністю понад 950 МВт;
  • вимкнено в резерв чотири блоки і три корпуси на ТЕС сумарною потужністю близько 1000 МВт. Також було затримано на дві години включення в мережу другого енергоблоку Вуглегірської ТЕС;
  • розвантажено Запорізьку АЕС на 100 МВт.
«Незважаючи на зниження фактичного споживання постачальники електроенергії продовжують закуповувати на ринкових сегментах, а генеруючі компанії — виробляти, обсяги електроенергії, які сьогодні не можуть спожити кінцеві споживачі», - повідомив «Укеренерго». 

Читай також

Архів