НКРЕКП могло свідомо завищити тариф «Укренерго» для дискредитації введення нового ринку е/е – Насалик

ExPro, 21.08.2019
Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, під час брифінгу в Кабінеті Міністрів, заявив, що НКРЕКП могло свідомо, з метою дискредитації введення нового ринку електроенергії, завищити тариф на передачу е/е магістральними мережами НЕК «Укренерго».
«Звідси два висновки, або НКРЕКП, я вважаю там хороші фахівці, свідомо завишало ціну на ОСП, щоб дискредитувати введення ринку електроенергії, або там не було достатньо фахових людей, які могли б визначити по своїм повноваженням», - заявив міністр.
Крім цього, він зазначив, що Кабмін звертав увагу на цей завищений тариф, однак НКРЕКП ніяк не реагувало.
Також, на його думку, це тема для інших органів, які можуть дати оцінку цій роботі. 
Як повідомляв ExPro раніше, Насалик заявив, що НЕК «Укренерго» через тариф на передачу е/е магістральними мережами незаконно «збирає» із промислових споживачів кошти в розмірі 2 млрд грн щомісячно. Крім цього, міністр порадив споживачам судитися з «Укренерго», як це роблять феросплавні заводи.
16 серпня НКРЕКП схвалила проект постанови, яким пропонується з 1 жовтня визначити ставку тарифу на передачу для НЕК «Укренерго» у розмірі 159,3 грн/МВт-год, що в 2 рази нижче діючого значення (312,14 грн/МВт-год).
За даними прес-служби «Укренерго», головним фактором для зменшення тарифу стало уточнення прогнозного обсягу передачі електроенергії. Регулятор збільшив цей обсяг майже на 24% до 71,2 млн МВт-год, скоригувавши його на підставі прогнозних обсягів відпуску електроенергії виробниками.
Для роботи у новій моделі ринку 7 червня НКРЕКП затвердила тариф на передачу для НЕК «Укренерго» в розмірі 347,43 грн/МВт-год, який включи в себе витрати на купівлю мережевих втрат (в магістральних мережах) та на покриття витрат на закупівлю електроенергії виробленої з ВДЕ. Після ряду судових справ, позивачами в яких виступили феросплавні підприємства, 12 липня регулятор знизив тариф на 10,2% - до 312,14 грн/МВт-год.

Читай також

Архів