Керівники Енергоатома прочитали курс лекцій для майбутніх атомників Одеської політехніки

В Одеському національному політехнічному університеті відбувся лекційний тиждень від НАЕК «Енергоатом». У рамках освітньої програми та з метою популяризації професії атомника серед майбутніх фахівців студенти 4-5 курсів, які навчаються за спеціальністю «атомна енергетика» в Одеському національному політехнічному університеті (ОНПУ), прослухали курс пізнавальних лекцій та отримали фахові коментарі й поради від професіоналів-практиків НАЕК «Енергоатом».
Освітній лекційний проект Енергоатома на базі Одеського національного політехнічного університету тривав з 14 по 17 травня 2019 року. Під час зустрічей зі студентами досвідчені фахівці Компанії розповіли про сьогодення атомних електростанції України та майбутні плани щодо розвитку НАЕК «Енергоатом», оператора усіх діючих АЕС України. Про всі сучасні технології, які зараз активно впроваджуються на підприємстві, зокрема, про функціонування автоматизованих інформаційних комплексів та реалізацію заходів з підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС. Директор ВП «Науково-технічний центр» НАЕК «Енергоатом» Микола Власенко презентував лекцію «Переваги та виклики для впровадження малих модульних реакторів (SMR-160) в Україні».
Віце-президент Енергоатома Володимир Пишний детально ознайомив майбутніх фахівців з особливостями організації та проведення ремонту обладнання АЕС та з перспективами розвитку ремонтно-заводського виробництва в Україні. У свою чергу директор з продовження експлуатації виконавчої дирекції з виробництва Компанії Тарас Ткач розповів про обсяги робіт щодо  продовження терміну експлуатації діючих енергоблоків АЕС України та стратегічне значення реалізації таких проектів. А керівник відділення науково-технічної підтримки ВП «Науково-технічний центр» НАЕК «Енергоатом» Олександр Балашевський виступив з лекцією на тему «Науково-технічна та інженерна підтримка діяльності експлуатуючої організації».
Виконавчий директор з ядерної та радіаційної безпеки та науково-технічної підтримки Енергоатома Наталія Шумкова ознайомила студентів з  особливостями поводження з РАВ і аспектами забезпечення екологічної безпеки на АЕС та прилеглих територіях. Про введення в експлуатацію на АЕС України  комплексів з переробки радіоактивних відходів та будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива розповів заступник генерального директора ВП «Атомпроектінжиніринг» НАЕК «Енергоатом» Володимир Холоша.
На стратегічній важливості  диверсифікації постачань ядерного палива для підтримки енергетичної безпеки України акцентував увагу студентів директор з ядерної та радіаційної безпеки Енергоатома Павло Лашевич. У свою чергу директор з кадрів та соціальних питань Григорій Муляр розповів про  кар’єру атомника, а заступник директора - директора департаменту комунікацій Данила Лавренов поділився досвідом та світовими практиками з комунікації в атомній енергетиці. Зокрема, щодо питань впливу ядерних міфів на розвиток атомної галузі.
У ході зустрічі з професорсько-викладацьким складом і студентами ОНПУ, випускник 1983 року, президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський прочитав для теперішніх студентів Політехніки лекцію про важливість  забезпечення функціонування та сталого розвитку атомної енергетики України. Резюмуючи зустріч керівник Компанії відзначив внесок Одеської політехніки в підготовку висококваліфікованого персоналу для українських АЕС: «Висока відповідальність за результат своєї праці, якої ми – випускники Одеської політехніки навчились від своїх наставників-викладачів, створює можливість для професійної спадкоємності в українській енергетичній галузі. Ми віримо, що талановита студентська молодь, яка здобуває непросту професію атомника у стінах університету, збереже ці традиції та досягне нових вершин професіоналізму».
У свою чергу студенти ОНПУ активно цікавились планами з розвитку атомної енергетики України, технічною та соціальною політикою Компанії, багато запитань стосувалося і проходження практики на АЕС України та подальшого працевлаштування.
Захопливим бонусом лекційного-тижня стала можливість для всіх бажаючих – і викладачів, і студентів, здійснити прогулянку по Запорізький, Рівненській Южно-Українській та Хмельницькій АЕС в окулярах віртуальної реальності.
Практика реалізації профорієнтаційних зустрічей спеціалістів Енергоатома зі студентами профільних вишів була започаткована у 2009 році за підтримки керівників всіх атомних електростанції України та ВП ГО «УкрЯТ».
У рамках візиту, представники Компанії також ознайомились з навчальними програмами та лабораторним обладнанням ОНПУ, частину якого навчальному закладу передали підрозділи НАЕК «Енергоатом», адже Університет є базовим навчальним закладом з підготовки персоналу АЕС.
Зазначимо, ядерна енергетика є наукомісткою галуззю, тому Енергоатом багато років співпрацює із закладами вищої освіти, у тому числі у питаннях підготовки кадрів. У Компанії розроблено комплекс заходів, орієнтованих на студентів і випускників вишів, що спрямовані на формування у майбутніх фахівців пріоритетних професійно-технічних навичок і компетенцій, а також особистісних і ділових якостей.
Відповідно до укладеного у квітні 2009 р. договором про співпрацю між ДП «НАЕК «Енергоатом» і Одеським національним політехнічним університетом. Компанія допомагає ОНПУ в: підготовці бакалаврів і магістрів по затребуваним для АЕС спеціальностям; надає бази для проходження студентами виробничої та переддипломної практики; забезпечує участь фахівців підприємства у навчальному процесі – проведення лекцій для студентів і викладачів; забезпечує участь представників підприємства в роботі державних екзаменаційних комісій по захисту студентами дипломних проектів; проведенні спільних нарад, круглих столів, проектів; передає для потреб ОНПУ відпрацьоване обладнання АЕС у навчальних цілях.
У 2012 р. Енергоатом заснував премію «Кращий викладач року», яка присвоюється за підсумками педагогічної діяльності викладачам ЗВО, серед яких є й Одеський національний політехнічний університет.

Програма лекцій НАЕК «Енергоатом» для студентів 4-5 курсів спеціальності «атомна енергетика» кафедри «атомні електричні станції» Одеського національного політехнічного університету. 

Читай також

Архів