Держатомрегулювання продовжило термін експлуатації енергоблоку №3 ЮУАЕС до 2030

Джерело: Українські Новини, 23.12.2019
Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) продовжила термін експлуатації енергоблоку №3 Южно-Української атомної електростанції (ЮУАЕС, Южноукраїнськ, Миколаївська область) до 2030 року.
Про це йдеться в повідомленні Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом".
"Південно-Українська АЕС першою серед вітчизняних атомних електростанцій, що виконала всі необхідні заходи й отримала схвалення колегії Державної інспекції ядерного регулювання України про продовження терміну експлуатації енергоблоку №3 з реактором ВВЕР-1000 ще до завершення його проєктного терміну експлуатації. Зазначимо, що всі необхідні заходи було виконано завчасно, незважаючи на важке фінансове становище НАЕК "Енергоатом", в якому компанія опинилася через системне недофінансування багатьох виробничих програм і програм з розвитку", - йдеться в ньому.
Згідно з повідомленням, на засіданні колегії Держатомрегулювання, яке відбулося 23 грудня, було одноголосно прийнято рішення затвердити висновок державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку №3 ЮУАЕС, визнати обгрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблоку, визначити дату наступної періодичної переоцінки безпеки цього енергоблоку - 10 лютого 2030 року.
Також було прийнято рішення переоформити ліцензію на право здійснення діяльності "Експлуатація ядерних установок Південно-Української АЕС".
Під час планово-попереджувальних ремонтів у найкоротші терміни вдалося також виконати заміну обладнання системи нормальної експлуатації реакторного відділення енергоблоку №3.
Як повідомляли Українськi Новини, ЮУАЕС має 3 енергоблоки типу ВВЕР-1000 сумарною встановленою електричною потужністю близько 3 ГВт. 

Читай також

Архів