Консорціум «Енергоатому» та Holtec має за 2 роки вивчити питання для впровадження реакторів SMR-160 в Україні

Консорціум «Ядерний модуль», який місяць назад був створений ДП «НАЕК «Енергоатом», американською інжиніринговою компанією Holtec International та ДП «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки», має за два роки своєї роботи вивчити можливість впровадження технології малих модульних реакторів SMR-160 в Україні.
Про це журналістам під час конференції «Український ядерний форум 2019: Ядерна енергетика – стан та тенденції розвитку» повідомив генеральний директор Holtec Ukraine Сергій Тараканов.
«Ми вважаємо, що протягом двох років ми будемо мати всі відповіді, які перед собою на даному етапі ставить консорціум», - сказав він, додавши, що на сьогодні організовується операційна діяльність консорціуму.
За словами Тараканова, завдання консорціуму – це дати можливість «Енергоатому» та ДНТЦ ЯРБ вивчити інформацію, з урахуванням її конфіденційності, де саме знаходиться Holtec у процесі розробки проекту малого модульного реактору SMR-160, визначити яка додаткова інформація щодо проекту є необхідна, проте відсутня на сьогодні, щоб в майбутньому на законодавчому рівні прийняти рішення про будівництво відповідного енергоблоку.
«Завдання – це визначити чого не вистачає та сконцентрувати увагу Holtec на цьому для того, щоб не втрачаючи часу компанія могла розпочати ці роботи, щоб це не стало несподіванкою, коли будуть створені умови для фінального комерційного контракту», - пояснив Тараканов.
За його інформацією, орієнтовна вартість будівництва енергоблоку з реактором SMR-160 на сьогодні оцінюється в $1 млрд.
У відповідь на питання про терміни будівництва першого зразка нової реакторної технології Тараканов сказав наступне: «На разі йде мова про тестову петлю, яка розробляється, проектується та можливо буде побудована з допомогою часткового співфінансування Департаменту енергетики США та Holtec на базі лабораторії в Айдахо. Конкретні терміни на разі неможливо прогнозувати, бажано, щоб це сталося в 2020 році».
Також гендиректор Holtec Ukraine підтвердив, що на сьогодні у американських фінансових установ присутня зацікавленість у можливому кредитуванні будівництва малих модульних реакторів Holtec за кордоном.
«Є (зацікавленість – ред.). Ви знаєте, що одним із основних лозунгів діючої Адміністрації президента США є просування бізнесу на зовнішні ринки. Безумовно це питання відпрацьовується на вищому рівні», - сказав Тараканов.
Як повідомляв ExPro, 10 червня ДП «НАЕК «Енергоатом», Holtec International та «ДТНЦ ЯРБ» підписали угоду про створення консорціуму, який називається «Ядерний модуль», завданням якого є сприяння для впровадження технології малих модульних ядерних реакторів SMR-160 в Україні.
На консорціум покладені наступні завдання: аналіз нормативної документації, що використовується при розробці концептуального проекту енергоблоку з реактором SMR-160; аналіз проекту АЕС з енергоблоками SMR-160; підготовка вихідних даних, необхідних для розробки ТЕО; оцінка проекту SMR-160 на відповідність критеріям відповідно МАГАТЕ; підготовка документів для прийняття рішення на національному рівні стосовно впровадження реакторної технології SMR-160 в Україні. 

Читай також

Архів