Звільнення президента Енергоатома призведе до дестабілізації роботи ядерної галузі

Громадська організація Асоціація «Український ядерний форум», а це 18 великих підприємств ядерно-промислового, енерго та машинобудівного комплексів України, звернулась до президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра України Олексія Гончарука з проханням не допустити звільнення Юрія Недашковського з посади президента НАЕК «Енергоатом».
Про це йдеться у відкритому листі «УЯФ», направленому президенту України та голові Кабінету Міністрів України за підписами генерального директора Асоціації «Український ядерний форум» Миколи Кухарчука та представників членів президії ДП «СхідГЗК», ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Радій», ПрАТ «СНВО «Імпульс» та АТ «Південтеплоенергомонтаж». 
У своєму зверненні члени Асоціації «УЯФ» (які представляють інтереси вітчизняного ядерно-промислового комплексу не лише в Україні, але і за кордоном), закликають керівництво держави негайно втрутитись в ситуацію, що склалась у зв’язку з повідомленням про те, що міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель надав до Кабінету міністрів України подання про звільнення з посади президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського.
«Звільнення Юрія Недашковського призведе до дестабілізації роботи галузі та соціальної напруги в містах-супутниках, оскільки атомники впевнені, що поки він очолює НАЕК «Енергоатом», за безпеку експлуатації українських АЕС можна не хвилюватися», - наголошується у листі.
Також у листі зазначається, що з 2014 року компанія НАЕК «Енергоратом» в умовах дефіциту тарифу, що встановлювався НКРЕКП на атомну електроенергію задля утримання від підвищення ціни на оптовому ринку електроенергії, докладала колосальних зусиль для зменшення залежності від товарів та послуг із РФ, для чого послідовно реалізовувала програму імпортозаміщення: «Так, на сьогодні, постачання ядерного палива для українських АЕС диверсифіковано, залежність від російської компанії ТВЕЛ зменшилася вдвічі. Більше не закуповується обладнання, устаткування та запасні частини для потреб ядерної енергетики на російському ринку, як й інжинірингові послуги. Завдяки програмі імпортозаміщення вітчизняні підприємства отримали замовлення від Компанії та освоїли виробництво обладнання та запасних частин для нього. Більшість цих досягнень було здійснено завдяки лідерству президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського», - повідомляється у зверненні.
Автори листа звертають увагу президента та прем’єр-міністра України на те, що вітчизняна атомна енергетика та атомно-промисловий комплекс України є найвагомішою складовою економічної, енергетичної та екологічної безпеки нашої держави.
«Важливо пам’ятати: саме завдяки надійному та сталому функціонуванню ядерної галузі суспільство і вітчизняна промисловість не відчули на собі наслідків втрати об’єктів паливно-енергетичного комплексу Криму та Сходу країни. Інший аспект, про який не варто забувати, – екологічний. Окрім того, галузь, яка сьогодні аж ніяк не відчуває підтримки з боку держави, створює 45 тис. робочих місць, сплачує 11,5 млрд гривень податків та реалізувала інвестиційних проектів на суму близько 12,8 млрд гривень лише за один рік», - йдеться у відкритому листі.
У зверненні наголошується, що з 2014 року Компанія неодноразово отримувала нагороди за прозорість діяльності, соціальну відповідальність, екологічність та високу культуру безпеки, а нинішній очільник Енергоатома користується беззаперечним авторитетом серед міжнародних партнерів: «Юрій Недашковський користується повагою та беззаперечним авторитетом серед міжнародних партнерів та міжнародних організацій в сфері використання ядерної енергії, таких як Міжнародне агентство з атомної енергії, Всесвітня асоціація операторів АЕС, Європейський Форатом, Всесвітня ядерна асоціація та інші».  

Читай також

Архів