ЄС потрібна ядерна енергетика для забезпечення стійкого, низьковуглецевого майбутнього

Брюссель, 7 лютого 2019 року: Ядерна енергетика може допомогти Європейському Союзу досягти стійкого і низьковуглецевого майбутнього, одночасно забезпечивши людей надійною та доступною електроенергією. У своєму спеціальному позиційному документі ФОРАТОМ висвітлює три основні переваги ядерної енергетики в цьому контексті: екологічна стабільність, енергетична незалежність і економічний внесок.
Роль атомної енергетики у прагненні Європи до сталого та низьковуглецевого майбутнього нещодавно була підтверджена Європейською Комісією в її довгоочікуваній стратегії під назвою «Чиста планета для всіх». У цій стратегії, яка показує, як Європейський Союз планує прокласти шлях до кліматичної нейтральності до 2050 року, Комісія підкреслює, що атомна енергетика стане основою європейської енергетичної системи, вільної від вуглецю, разом з відновлюваними джерелами енергії. Кожен з восьми можливих сценаріїв для Європи включає значну частку електроенергії, виробленої на АЕС.
«Визнання ядерної енергії Європейською Комісією як найважливішого елементу низьковуглецевого майбутнього Європи - це крок у правильному напрямку», - сказав Ів Дебазей, генеральний директор ФОРАТОМу. «Важливо мати на увазі, що ядерна енергетика здатна не тільки скорочувати викиди СО2, але й надати багато інших переваг, оскільки вона забезпечує безпеку енергопостачання та є екологічно, економічно та соціально стійкою».
У своєму позиційному документі Форатом говорить про те, як ядерна енергетика може сприяти кліматично нейтральному та стійкому майбутньому ЄС. Вона не тільки допомагає країнам зменшити рівень викидів СО2, але й дозволяє їм обмежити інші небезпечні забруднювачі повітря, такі як діоксид сірки (SO2) або оксид азоту (NOx), що робить його сумісним зі стандартами якості повітря. АЕС виробляють менші обсяги відходів у порівнянні з іншими енергетичними секторами, і саме ця галузь бере на себе відповідальність за завершальну стадію ядерного паливного циклу. Крім того, завдяки значно меншим потребам у площі земельних ділянок,  у порівнянні з іншими джерелами енергії з низьким вмістом вуглецю, такими як вітер або сонячна енергія, ядерна енергетика запобігає скороченню біорізноманіття, а також зменшує візуальний вплив виробництва енергії.
Іншим суттєвим внеском ядерної енергетики є  підвищення рівня енергетичної незалежності, що є важливим з огляду на те, що ЄС імпортує приблизно половину енергії, яку він споживає. Багато країн-членів ЄС залежать від одного зовнішнього постачальника. Ядерна енергетика значною мірою сприяє зменшенню залежності від імпортного викопного палива завдяки високій енергетичній щільності та доступності, численним джерелам постачання та надійності та різноманітності, яку вона забезпечує.
Атомна енергетика також є економічно та соціально стійкою. З точки зору витрат на виробництво електроенергії, на неї значно менше впливають потенційні спади цін на паливо, оскільки витрати на уран - це лише невелика складова загальної вартості виробництва ядерної енергії. Дослідження OECD NEA "Прогнозовані витрати на виробництво електроенергії" показує, що, виходячи з питомої  вартості електроенергії (LCOE), ядерна енергія є найбільш економічно ефективним джерелом енергії з низьким вмістом вуглецю поряд з берегових вітровим виробництвом. Атомна промисловість також значно сприяє економічному зростанню країн, які її вибрали, оскільки вона пропонує велику кількість довгострокових висококваліфікованих робочих місць. За оцінками ФОРАТОМ, близько 800 000 робочих місць в Європі забезпечується ядерною промисловістю.
Щоб дізнатися більше про переваги ядерної енергії, ознайомтеся з Позиційним документом за лінком :

https://www.foratom.org/press-release/eu-needs-nuclear-energy-to-ensure-a-sustainable-low-carbon-future/ 

Читай також

Архів