УкрЯТ стало членом Європейського ядерного товариства

Українське ядерне товариство стало повноправним членом Європейського ядерного товариства (ЄЯТ). Рішення про це було одноголосно прийняте під час електронного голосування Генеральної Асамблеї ЄЯТ, яке завершилося 10 травня. За результатом обговорення, Українському ядерному товариству було надано 10 місць в Генеральній Асамблеї ЄЯТ – найвищому органі управління Європейського ядерного товариства. Рішення про вступ до Європейського ядерного товариства та налагодження співробітництва з ядерними товариствами європейських країн, як наступний крок у розвитку міжнародної співпраці, було прийнято Правлінням УкрЯТ у березні 2019 року.
Європейське ядерне товариство є найбільшим товариством Європи, що об’єднує фахівців та у сфері ядерної науки, досліджень та промисловості. Серед членів ЄЯТ понад 23 національних ядерних товариства та 60 корпоративних членів, які об’єднують вчених, інженерів та фахівців з атомної енергетики та промисловості, в т.ч. провідні європейські підприємства ядерної галузі, серед яких Westinghouse, Urenco, Orano, EDF, Nukem та ін.
Історія взаємовідносин Українського ядерного товариства з Європейським розпочалася в 2004 році, коли члени УкрЯТ взяли участь у міжнародній конференції «PIME-2004» (Барселона). У грудні 2018 року, на запрошення ЄЯТ, делегація Українського ядерного товариства відвідала Генеральну асамблею Європейського ядерного товариства з нагоди 24-ї конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP24). Серед питань, що обговорювались учасниками асамблеї, були питання розширення співпраці з національними операторами АЕС, необхідності інтенсифікації досліджень у ядерній галузі, а також реалізації спільних інформаційних та просвітницьких проектів, спрямованих на популяризацію атомної енергетики як безпечного, ефективного та низьковуглецевого джерела енергії.
Так, 13 травня 2019 року Українське ядерне товариство та понад 40 національних, регіональних та міжнародних наукових товариств, а також численні технічні організації, які займаються розробкою та мирним використанням ядерних технологій, стали підписантами спільної декларації, яка закликає до посилення політичної підтримки у сфері ядерних досліджень і розробок. Спільним рішенням ядерні товариства світу заявили, що особлива увага має бути приділена інноваційному застосуванню передових ядерних технологій, які можуть зробити можливим енергетичний мікс на основі чистої енергії майбутнього.

Читай також

Архів