Профільний комітет ВР просить Кабмін скликати Координаційний центр із забезпечення реформи ринку е/е

Комітет ВР з питань паливно-енергетичного комплексу (ПЕК), ядерної політики та ядерної безпеки запропонував уряду доручити скликати Координаційний центр із забезпечення впровадження нового ринку е/е для врегулювання нагальних проблем, що перешкоджають повноцінному запуску нової моделі оптового ринку е/е.
Лист з відповідним проханням направлено прем'єр-міністру Володимиру Гройсману 16 квітня 2019 року, повідомив голова профільного комітету ВР Олександр Домбровський в Facebook, передає Енергореформи.
Домбровський нагадав, що комітет з цим питанням звертається до уряду вже втретє.
Ситуація з неврегульованістю низки системних проблем галузі створює реальну загрозу як зриву термінів впровадження в Україні нової моделі е/е, яка повинна запрацювати з 1 липня, так і енергореформ в цілому, наголошується в листі.
Серед проблем, зокрема названі неповні розрахунки деяких категорій споживачів (в тому числі і державних шахт, водоканалів) і відсутність механізмів погашення накопиченої в оптовому ринку заборгованості за е/е.
Комітет нагадує, що тільки в січні-лютому поточного року заборгованість споживачів перед постачальником "останньої надії" (яким є держпідприємство "Укрінтеренерго") склала 1,09 млрд грн, зокрема 364 млн грн недоплатили за е/е – вугільні шахти, 307 млн грн - водоканали, 143 млн грн - підприємства житлокомунгоспу. У зв'язку з цим "Укрінтеренерго" не може повністю розрахуватися за куплену е/е, а також за послуги її розподілу. За даними самого підприємства, борги на кінець березня становили відповідно 660 млн грн і 150 млн грн, податковий борг - 385 млн грн. В результаті роботи "Укрінтеренерго" може бути заблокована через арешт його рахунків за позовами кредиторів.
Крім цього, як зазначається в листі, дебіторська заборгованість держпідприємства "Енергоринок" на кінець березня становила близько 33 млрд грн, кредиторська - близько 27 млрд грн.
Комітет також підкреслює, що вважає недоцільним проводити засідання Координаційного центру в формі заочного голосування його учасників - така форма роботи не передбачена типовим положенням про подібні органи влади.
Як повідомлялося, міжнародне співтовариство в листі від 17 квітня 2019 року закликало українську владу оперативно провести засідання Координаційного центру щодо забезпечення впровадження нового ринку е/е при Кабінеті міністрів, щоб забезпечити своєчасний запуск нової моделі ринку з 1 липня.
Відповідне спільне звернення направили очільники представництв Євросоюзу в Україні Хюґ Мінгареллі, директор Європейського Енергетичного Співтовариства Януш Копач, Голова представництва Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в Україні Жан-Ерік де Загон, керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне і директор місії USAID в Україні Сюзан Фрітц.
Документ адресований прем'єр-міністрові Володимиру Гройсману, голові Комітету ВР з ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександру Домбровському, віце-прем'єру Володимиру Кістіону, міністру енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику, міністру фінансів Оксані Маркаровій, голові Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) Оксані Кривенко.
Створений в серпні 2017 року Координаційний центр із забезпечення впровадження нового ринку е/е при Кабінеті міністрів не проводив засідання з квітня 2018 року.
Кабінет міністрів постановою №174 від 6 березня вніс зміни в положення про Координаційний центр із забезпечення впровадження нового ринку е/е - передбачена можливість приймати рішення шляхом проведення заочного голосування (опитування). 
На липень 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі оптового ринку е/е на виконання закону "Про ринок електроенергії", прийнятого в квітні 2017 року. Передбачається перехід від роботи за моделлю "єдиного покупця" до повномасштабного конкурентного ринку, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, введення балансуючого ринку, ринку "на добу вперед" і внутрішньодобового ринку. 

Читай також

Архів