Порошенко анонсував добудову Хмельницької АЕС і створення енергомосту з ЄС

"Проект енергетичного мосту - це євроінтеграційний проект, наголошує глава держави. 
Україна планує добудувати два блоки Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС) і створити енергоміст Україна-ЄС.
Про це заявив президент України Петро Порошенко під час відвідування Хмельницької АЕС, пише у понеділок, 18 березня, УНІАН.
"Проект енергетичного мосту є, в першу чергу, проектом євроінтеграційним... Цей проект дозволить в перспективі здійснити інтеграцію Об`єднаної енергетичної системи України з європейською мережею ENTSO-E, і Хмельницька АЕС стане пілотною в такий інтеграції", - сказав Порошенко.
Він також повідомив, що реалізація цього проекту дозволить залучити кошти на добудову третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.
"Реалізація цього проекту не лише забезпечить збільшення експорту електроенергії з нашої країни, а й дозволить залучити кошти на добудову енергоблоків - кошти європейські, дешеві, довгі. Це відповідає стратегічним інтересам України, нашому баченню майбутнього розвитку енергетики", - зазначив президент.
Президент "Енергоатому" Юрій Недашковський своєю чергою повідомив, що проект енергомосту Україна-ЄС передбачає видачу потужності з другого енергоблоку Хмельницької АЕС до країн Європейського Союзу.
"Стратегічною метою проекту є синхронізація енергетичної системи України з системою операторів Європейського Союзу. Проект дозволяє зробити перший, дуже вагомий крок у цьому напрямку і передбачає видачу потужності з другого енергоблоку Хмельницької АЕС до країн Європейського Союзу шляхом відокремлення цього енергоблоку від Об`єднаної енергосистеми і підключення його до ENTSO-E", - сказав Недашковський.
За його словами, реалізація цього проекту дозволить збільшити експорт електроенергії на 1 ГВт, а довгостроковий експортний контракт дозволить залучити кошти на будівництво третього і четвертого енергоблоків ХАЕС.
Він додав, що локалізація обладнання для добудови енергоблоків становитиме 60-70%.
Нагадаємо, ще у жовтні 2017 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що Україна планує від 2021 року розпочати роботи із завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

Тарифи на електрику для населення не зросли. Втім із нового року українці уже платять за дорожче світло. Адже для багатьох підприємств воно вкотре здорожчало. І як наслідок - здорожчала їхня продукція. Втім, експерти кажуть - нині мова йде лише про кілька відсотків до тарифу. А от уже влітку українців може чекати новий неприємний сюрприз.   

Читай також

Архів