Дійсний член Асоціації «Український ядерний форум» та партнер Енергоатома НВП «Радій» сьомим у світі отримав сертифікат ядерного регулятора США

Сайт НВП Радій, 31.07.2019
Сайт Енергоатома, 28.08.2019
31 липня 2019 року Науково-виробниче підприємство «Радій» отримало офіційне повідомлення про те, що цифрова інформаційно-управляюча платформа RadICS сертифікована Комісією з ядерного регулювання США (US NRC). 
Євген Бахмач, генеральний директор Radics LLC, прокоментував: «Платформа RadICS - це революційний і високоякісний продукт, який компанія готова запропонувати разом з величезним досвідом успішної розробки і впровадження систем безпеки на ядерних об'єктах. Цифрова інформаційно-керуюча платформа RadICS відкриває нам широкий і перспективний ринок Північної Америки. Це потужний прорив для нашої компанії, і я дуже пишаюся досягненнями нашої команди».
RadICS відноситься до нового покоління цифрових платформ, в якому використовуються інноваційні технологічні рішення. Такі розробки забезпечують значні технічні і фінансові переваги для об'єктів атомної енергетики.
Таким чином, НВП «Радій» стало сьомим підприємством у світі, яке отримало сертифікат такого високого міжнародного рівня та зайняло гідне місце серед світових лідерів ядерної індустрії.
Як повідомляє Енергоатом, Голова Наглядової ради компанії «Радій» Євген Бахмач зазначив: «Наше підприємство прийняло рішення подати ядерному регулятору США для оцінки Тематичний звіт по платформі RadICS, оскільки вимоги NRC до цифрових платформ для АЕС є одними з найжорсткіших у світі. Завдяки плідній співпраці між Радієм та НАЕК «Енергоатом» наш продукт ще до початку ліцензування в США мав позитивний досвід впровадження на АЕС України. З цим сертифікатом ми отримуємо зелене світло для поставки нашого обладнання на АЕС в будь-якій країні світу. При цьому НАЕК «Енергоатом» був і залишається пріоритетом номер один серед наших партнерів, так як наша успішна співпраця триває вже понад 25 років».
Сертифікацію платформи RadICS в US NRC НВП «Радій» розпочав у вересні 2016 року. За цей час було проведено кваліфікаційні випробування обладнання і аудит процесів його розробки, які підтвердили, що платформа RadICS повністю відповідає американським вимогам. Слід зазначити, що це був найшвидший процес сертифікації подібного обладнання в історії US NRC, що зайняв 34 місяці.
У підсумковому висновку Звіту з оцінки безпеки за «Тематичним звітом RadICS», Комісія з ядерного регулювання США відзначає, що платформа RadICS повністю відповідає вимогам і придатна для використання в системах важливих для безпеки на АЕС США.
Керівництво і весь колектив НАЕК «Енергоатом» привітало персонал НВП «Радій» з успішним завершенням процедур сертифікації. Енергоатом впевнений, що як би не розширювалася географія і номенклатура поставок продукції Радію, українські атомники залишаться замовником №1.
Асоціація «Український ядерний форум» також приєднується до привітань.
Довідково. Цифрова інформаційно-управляюча платформа RadICS - продукт нового покоління, розроблений на основі більш ніж 10-ти річного досвіду розробки, виробництва, експлуатації та обслуговування цифрової ІУ платформи Radiy.

Платформа RadICS являє собою сукупність різних типів електронних модулів, що забезпечують можливість інтеграції на їх базі різних автоматизованих систем управління АЕС. Платформа RadICS сертифікована відповідно до вимог європейського стандарту IEC 61508: 2010 року (частини 1-7) і має категорію SIL3 для одноканальної архітектури. 

Читай також

Архів