Громадьска рада при Держатомрегулювання заявила про недовіру до керівника національного регулятора з ядерної та радіаційної безпеки

13 лютого 2019 була оприлюднена Відкрита заява Громадської ради при Держатомрегулювання, до складу якої входить представник Дирекції Асоціації УЯФ.
На засіданні Громадської Ради при Державній інспекції ядерного регулювання України, яке відбулося 19 грудня 2018 року, розглядалися питання дотримання законодавства при внесенні змін до ліцензії на право провадження діяльності з експлуатації сховищ для захоронення радіоактивних відходів (далі – РАВ) ДСП «ЦППРВ», в частині експлуатації сховища для захоронення РАВ № 21А ПЗРВ «Буряківка» та видачі ліцензії ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» в частині надання йому права в рамках провадження діяльності з переробки уранових руд здійснювати  припинення діяльності уранових об’єктів колишнього ВО «Придніпровський хімічний завод», які належать ДП «Бар’єр».
Вислухавши позицію представників Держатомрегулювання та проаналізувавши причетні до ліцензійних справ документи, Громадська рада дійшла висновку, що внесення змін до ліцензії «ЦППРВ» та видача ліцензії «СхідГЗК» відбулося с порушенням законодавства.  
На цій підставі та на підставі висновків моніторінгу діяльності Г. Плачкова на посаді Голови Держатомрегулювання протягом року з часу його призначення, «Громадська Рада при Держатомрегулювання одностайно вирішила оголосити недовіру Голові Держатомрегулювання Г. Плачкову та заявити про невідповідність його професійних знань та компетенцій займаній посаді, звернувшись з Відкритою заявою до КМУ, Нацдержслужби України, РНБОУ, інші органи влади та ЗМІ».

Громадська рада вважає, що «перебування Г. Плачкова на посаді Голови Держатомрегулювання призводить до руйнування системи державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки, що вибудовувалася з 1991 року зусиллями багатьох українських фахівців за підтримки міжнародної спільноти, відповідно до міжнародних зобов’язань України, як країни, яка широко використовує ядерну енергію». 

Читай також

Архів