Прес-реліз FORATOM: ФОРАТОМ вітає домовленість, досягнуту в Трилозі між Радою, Парламентом та Європейською Комісією про регулювання в межах Таксономії

Джерело: FORATOM, 18.12.2019
ФОРАТОМ вітає домовленість, досягнуту в Трилозі між Радою, Парламентом та Європейською  Комісією щодо пропозиції регламенту про створення засад  для сприяння сталому інвестуванню (так звана «Таксономія») та той факт, що узгоджений  текст не виключає ядерної енергії з регулювання. Приймаючи до уваги  делеговані акти, які оцінюють  ядерну енергетику, як таку що  "не завдає суттєвої шкоди", FORATOM закликає Європейську Комісію знайти технологічно нейтральний та заснований на фактах підхід.
На думку ФОРАТОМу, експертиза визначення "не завдає суттєвої шкоди", яка має дозволити прийняти рішення про те, чи є ядерна (та інші технології) прийнятною для стійкого фінансування чи ні, повинна проводитись експертами, які добре знають ядерний життєвий цикл. FORATOM впевнений, що такий ретельний та заснований на фактах підхід, який буде оцінювати вибрані джерела енергії на основі об'єктивних критеріїв (включаючи викиди CO2, обсяг та відстежуваність відходів, споживання сировини та вплив на землекористування), призведе до визнання ядерної енергетики як стійкого джерела енергії, що суттєво сприяє пом'якшенню змін клімату. Крім того, щоб забезпечити рівні умови, FORATOM вважає, що однакові критерії повинні застосовуватися однаково до всіх технологій виробництва енергії.
Довідково: Європейський атомний форум (FORATOM) є торговою асоціацією, що базується в Брюсселі, для ядерної енергетики в Європі. Членство FORATOM складається з 15 національних ядерних об'єднань і через ці асоціації, FORATOM представляє близько 3000 європейських компаній, що працюють у галузі та підтримують близько 800 000 робочих місць. 

Читай також

Архів