FORATOM підкреслює важливість довгострокової експлуатації існуючого ядерного парку

Джерело: FORATOM, 10.07.2019 
Брюссель, 10 липня 2019 року: Забезпечення довгострокової експлуатації європейського ядерного парку допоможе Європі досягти своїх кліматичних цілей за доступною вартістю, йдеться у позиційному документі, опублікованому Форатомом.«Проміжні цілі щодо переходу до декарбонізації до 2050 року не можуть бути досягнуті без довгострокової експлуатації існуючих атомних електростанцій», - говорить Ів Дебазей, Генеральний директор FORATOM.
«Фактично, якщо ЄС буде інвестувати в підтримку повністю працюючого ядерного парку протягом цього періоду, до 2030 року 58% його електроенергії буде надходити з низьковуглецевих джерел, що зробить його світовим лідером в реалізації політики протидії змінам клімату. В іншому випадку ця частка знизиться до 38% та збільшить кумулятивні викиди приблизно на 1 500 млн тонн CO2 до 2030 року ».
Задоволення амбіцій ЄС по декарбонізації його економіки потребує використання всіх низьковуглецевих джерел, і довгострокової експлуатації існуючого ядерного парку вплине на цей перехід. Все більше експертів визнає, що ядерна енергетика буде відігравати важливу роль, якщо світ хоче досягти своїх цілей зі скорочення викидів CO2 до середини століття. Це вказує на необхідність інвестицій в Європі як в довгострокову експлуатацію існуючого парку АЕС так і в будівництво значних нових ядерних потужностей  (близько 100 ГВт). Цих цілей можна досягнути за умови, якщо інститути ЄС, держави-члени і європейська атомна галузь будуть партнерами.
Довгострокова експлуатація існуючого парку має багато переваг.  Наприклад, це є економічно вигідніше порівняно з іншими джерелами генерації. Це пояснюється тим, що для нього потрібні значно менші витрати на капітальні вкладення. Таким чином знижуються інвестиційні ризики для інвесторів та ринків капіталу, а також знижуються споживчі витрати. Крім того, це зменшує залежність ЄС від імпорту енергії, насамперед, від викопних палив, та забезпечує надійність мережі. Крім того, довгострокова експлуатація допомагає галузі підтримувати та покращувати компетенції операторів та постачальників, що дозволяє ним підготуватися до оновлення парку в майбутньому.
Для того, щоб Європа могла максимально використати переваги довгострокової експлуатації існуючих ядерних реакторів, ФОРАТОМ пропонує такі політичні рекомендації:
  • забезпечення узгодженої, послідовної та стабільної політики ЄС (включаючи Євратом),
  • прийняти амбітну ціль досягнення нульового рівня викидів CO2 для ЄС до 2050 року, відповідно до довгострокового бачення Європейської Комісії щодо нейтральної кліматичної економіки,
  • розробити та впровадити потужну промислову стратегію для того, щоб Європа підтримувала своє технологічне лідерство,
  • Підтримка розвитку компетентностей людини.
Ознайомитись з даним позиційним документом Форатома можна за посиланням
Довідково: Європейський атомний форум (FORATOM) - це торгова асоціація, яка знаходиться в Брюсселі та опікується сектором ядерної енергетики в Європі. До складу FORATOM входять 15 національних ядерних асоціацій. FORATOM представляє майже 3000 європейських компаній, що працюють в галузі, що підтримує близько 1 100 000 робочих місць в Європейському Союзі. 

Читай також

Архів