Фахівець ДНТЦ ЯРБ взяв участь у роботі місії МАГАТЕ

Нещодавно на Чорнобильській АЕС завершилася експертна місія МАГАТЕ, що мала на меті розгляд ряду питань щодо накопичення на майданчику тимчасового складування технологічних матеріалів (МТСТМ), а також використання даного майданчика у подальшому.
Даний об’єкт знаходиться в межах території майданчика ЧАЕС та використовується для зберігання металевих, залізобетонних конструкцій та ґрунтів, які утворились під час проведення будівельних робіт при будівництві об'єктів у рамках Плану здійснення заходів на об'єкті "Укриття". Нині на майданчику зберігається понад 116 000 кубічних метрів технологічних радіоактивно забруднених матеріалів.
У роботі місії МАГАТЕ взяв також участь фахівець Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Олександр Соловйов. Він зауважив: «Під час роботи місії було заслухано представників ЧАЕС, які надали загальну інформацію про створення та використання майданчика тимчасового складування технологічних матеріалів, а також підходи ЧАЕС щодо подальшого поводження з ним. Експерти МАГАТЕ представили свої рекомендації щодо зазначеного питання. Загалом місія пройшла на високому експертному рівні».
Під час місії експерти обговорили особливості та специфіку запланованих робіт, визначили рід та кількість матеріалів, що накопичились на майданчику, характер радіоактивного забруднення прилеглих територій та об’єктів поблизу нього. Також були визначені можливі варіанти поводження з технологічними матеріалами та заходи, які слід здійснити задля захисту навколишнього середовища поблизу МТСТМ.
Після ознайомлення із наданою технічною документацією та розробленим комплексом заходів з довгострокового безпечного зберігання технологічних матеріалів на майданчику, яке було підготовлено ЧАЕС, експертна місія МАГАТЕ надала попередні рекомендації, впровадження яких здатне покращити радіаційну безпеку на МТСТМ та прилеглих територій та підготувала проект звіту місії МАГАТЕ.

 

Читай також

Архів