Чехія на саміті ЄС буде домагатися підтримки атомної енергетики - прем'єр

Джерело: AtomInfo.Ru, 12.12.2019
Чехія в 12.12.2019 у Брюсселі на саміті Євросоюзу, домагалася підтримки від країн-партнерів по організації планів розвитку атомної енергетики. Про це заявив журналістам глава національної делегації, прем'єр-міністр республіки Андрій Бабіш. "Ми будемо домагатися визнання атома як безпечного джерела отримання енергії і підтримки (планам Чехії) з розвитку атомної енергетики", - сказав прем'єр.
Чехія зможе виконати рекомендації Брюсселя щодо скорочення викидів шкідливих промислових газів в атмосферу, якщо на рівні ЄС отримає згоду розвивати національні АЕС.
При виконанні цієї умови, як сказав Бабіш, республіка поступово закриє теплові електростанції, що використовують в якості палива кам'яне вугілля.
"Це відбудеться лише за умови, якщо Європейський союз чітко заявить, що атом є безпечним та екологічно чистим джерелом отримання енергії", - підкреслив прем'єр.
Бабіш за підсумками саміту ЄС має намір, головним чином, отримати гарантії, що сусідні з Чехією держави-члени організації не будуть блокувати реалізацію планів будівництва нових енергоблоків на діючих в республіці АЕС - "Дуковани" (південно-східна частина Чехії) і "Темелін" (Південна Чехія).
Чешська АЕС Дуковани
Перш за все він хотів би заручитися "нейтральним підходом" з боку Австрії, яка найбільш активно і послідовно домагається згортання чеських програм в сфері атомної енергетики. 

Читай також

Архів