Американський регулятор схвалив будівництво малої АЕС на майданчику Клінч-Рівер

Комісія США з ядерного регулювання (NRC) оприлюднила вердикт на заявку енергетичної компанії Tennessee Valley Authority (TVA) про плани будівництва двох або кількох малих модульних реакторів на майданчику Клінч-Рівер, розташованому поруч з Окріджською Національною лабораторією в штаті Теннессі.
На думку NRC, «щодо представленого проекту не існує ніяких претензій до безпеки, які могли б бути перешкодою для видачі попереднього дозволу».
Майданчик Клінч-Рівер цікавий тим, що в 1970-ті роки там планувалося будівництво першого в США енергетичного реактора на швидких нейтронах. У разі, якщо б цей проект був реалізований, то АЕС «Клінч-Рівер» стала б першою в США (і третьою в світі, після радянської Шевченківської АЕС і французького реактора «Фенікс») атомною станцією на швидких нейтронах. Але після приходу до влади президента Картера в кінці 1970-х років, який негативно ставився до атомної енергетики, цей проект був заморожений, а за часів правління Рейгана остаточно скасований. Нещодавно виникли ідеї про будівництво в цьому місці реактора малої потужності.
TVA подала в NRC заявку на отримання дозволу на будівництво реактора малої потужності на цьому майданчику в травні 2016 року. Планувалося побудувати АЕС, що складається з декількох блоків, сумарною потужністю 800 МВт на майданчику розміром 500 гектарів. Зараз отримано попередній дозвіл (за американським законодавством іменований абревіатурою ESP, від фрази early site permit), відповідно до якого TVA має право здійснювати роботи за цим проектом на зазначеному майданчику протягом 10-20 років з можливістю продовження цього терміну на той же період.
За попередньою інформацією, АЕС буде складатися з декількох реакторів потужністю 300 МВт або менше, які будуть заздалегідь виготовлятися на заводі в серійних кількостях і в цілому вигляді доставлятися на майданчик АЕС, що має здешевити їх виробництво і скоротити терміни будівництва.
Нагадаємо, що TVA, яка виступила ініціатором цього проекту, також є оператором АЕС «Браунз Феррі», «Секвоя» та «Уотс Бар». 

Читай також

Архів