93 європейських асоціацій закликають ЄС надавати першочерговий пріоритет науково-дослідним та інноваційним проектам

Джерело: FORATOM, 19.09.2019 
Брюссель, 19 вересня: 93 європейські асоціації, включаючи FORATOM, поширили спільну заяву, в якій закликають інститути ЄС створити амбітну програму «Горизонт Європа» та вважати  дослідження та інновації (НДДКР)  пріоритетом  Багаторічної програми фінансування для 2021-2027 років. З цією метою підписанти закликають виділити щонайменше 120 мільярдів євро на програму «Горизонт Європа», яка допоможе Європі вирішити багато сучасних проблем.
У заяві підписанти підкреслюють, що Європі потрібно спиратися на успіх програми «Горизонт 2020», масштабувати інвестиції, що були зроблені до цього часу, і домовитись про бюджет, який прокладає шлях Європі для вирішення ключових суспільних викликів сьогодні та завтра.  Такий підхід дозволить Європейському Союзу зберегти своє світове лідерство в галузі інновацій.
"Ця заява, підписана майже 100 європейськими асоціаціями, справедливо зазначає, що нам потрібно спільно працювати в рамках Європейського Союзу, щоб вирішити поточні виклики, що стоять перед Європою, і досягти узгоджених цілей сталого розвитку", - говорить генеральний директор FORATOM Ів Дебазей. "Ми маємо честь брати участь у цій ініціативі, оскільки ми поділяємо думку, що Європі потрібно значно більше інвестувати в загальноєвропейське співробітництво в галузі НДДКР, частина якого повинна підтримувати розвиток низьковуглецевих технологій, таких як ядерні".
Підписанти спільної заяви вважають, що Програма  «Горизонт Європа» має зосередитись на наступному: 
  • сприяти майбутньому зростанню, зайнятості та конкурентоспроможності Європи,
  • забезпечити Європі місце серед лідерів технологічної революції,
  • розробити та розширити масштаби технологій, які будуть існувати на континенті в 21 сторіччі.
Для досягнення цих цілей асоціації заохочують інституції ЄС виділити щонайменше 60% загального бюджету Програми «Горизонт Європи» на напрямок II  «Глобальні виклики та європейська промислова конкурентоспроможність». Це дасть змогу вибудувати довгострокові партнерські відносини між різними європейськими учасниками НДДКР, зменшити невизначеність та стимулювати бізнес-інвестиції в Європу.
Ці цілі відповідають рекомендаціям FORATOM щодо проектів НДДКР в ЄС. У своєму останньому документі про позицію асоціація підкреслює важливість отримання більш високого рівня фінансової підтримки від ЄС та розподілу цих коштів на ті сфери, які створюють найбільшу додану вартість, забезпечуючи довгострокові партнерські стосунки для міжгалузевих інновацій.
«Абсолютним є твердження, що стратегія впровадження програми «Горизонт Європа» та інші інвестиції в ЄС повинні бути розроблені для підтримки всіх галузей, які можуть допомогти досягти цілей ЄС, таких як енергетична безпека та декарбонізація. Зв'язок секторів стане ключовим елементом стратегії ЄС в галузі НДДКР, і саме тут, наприклад, ядерна промисловість повинна бути включена в партнерство та проекти з НДДКР та проекти ЄС, які можуть отримати користь від існуючих ядерних реакторів та передових проектів ", - додає Ів Дебазей.
На думку FORATOM, забезпечення успішного партнерства з ЄС є важливим для того, щоб програми «Горизонт Європа» та «Євратом 2021–2025» доповнювали одна одну, поєднуючи загальні теми та наскрізні аспекти.
Додаткова інформація: Документ про позицію FORATOM Ядерні дослідження та інновації ЄС: у співпраці з місіями Horizon Europe.

 

Читай також

Архів